Kassai Viktor: Bárkinek joga van bírálni a teljesítményemet

Kassai Viktor

2013-06-08 19:35:49
Kassai Viktor |

Kassai Viktor - Ferencváros-PMFC szabadrúgás - forrás: pmfc.hu
Forrás: pmfc.hu - Kassai Viktor - Ferencváros-PMFC szabadrúgás

A héten tartotta dunántúli tájértekezletét a Magyar Sportújságírók Szövetsége. A komáromi vacsora egyik vendége Kassai Viktor FIFA-játékvezető volt, az nb1.hu akkor beszélgetett vele. - Gratulálok az Év játékvezetője díjhoz, amelyet az MLSZ-től kapott. Tényleg jó évet zárt? - Ha azt veszem, hogy a bajnokság harminc fordulójában húsz meccset vezettem, akkor igen. A játékvezetésben ez kimondottan magas mérkőzésszámot jelent.  
- És külföldön? - Sajnos ott már vegyes a kép, voltak jól és kevésbé jól sikerült meccseim is.   


- Hogyan éli meg, hogy kinyitja az újságot egy fontos meccs után, és azt olvassa, hibákat követett el? - Nem kellemes érzés, amikor a saját hibáinkkal szembesülünk. A játékvezetésben nagyon fontos az önkritika, és a legtöbbször mi sokkal kritikusabbak vagyunk saját a teljesítményünk megítélésekor, mint az elemzők. Egy játékvezető azonban, akárcsak a játékosok, nem emésztheti magát sokáig egy kevésbé sikeres mérkőzése után, mert néhány nappal később már újabb mérkőzés vár rá, ahol bebizonyíthatja, hogy csak kisiklás volt az előző teljesítménye.  

- Az újságírók kritikáit elfogadja? - Természetesen bárkinek joga van kritizálni a teljesítményemet, ám az újságírók túlnyomó többsége még sohasem vezetett meccset, nem végzett el játékvezetői tanfolyamot, így nem ismeri igazán részletesen a játékszabályokat, és cseppet sem jártas azok alkalmazásában. Márpedig egy-egy szituáció megítélésekor ez lényeges különbség egy újságíró és egy játékvezető között. Maradjunk annyiban, a helyén tudom kezelni az újságírói kritikát.  

- Sokat segíthetne a technika? - Ez egy gyakran visszatérő kérdés, de nagyon nehéz rá válaszolni. A közelgő Konföderációs Kupán már használni fogják a gólvonalat felügyelő technikai berendezést, amelynek sikerességére nagyon kíváncsi vagyok. A további technikai segítség használata viszont már sok kérdést felvethet, hiszen a labdarúgásban sokkal kevesebb megszakítás van, mint például a sokak által párhuzamként említett teniszben vagy amerikai futballban. Biztos vagyok benne, hogy a szabályalkotásért felelős IFAB testülete felelősségteljes döntést hoz majd a technikai segítség további bevezetésével kapcsolatban.  

- Tehát bízzunk az emberi szubjektivitásban? - A labdarúgásban eddig is az emberi tényező volt a leginkább meghatározó. A játékosok, az edzők, a csapatvezetők, a játékvezetők és a szurkolók mindannyian emberi érzésekkel készülnek egy mérkőzésre, és azoknak megfelelően élik meg az ott történteket. A mérkőzéseket követően a játékvezetői ítéleteket is többen, többféleképpen elemzik. Attól függően, hogy ki melyik csapatnak szurkol, vagy éppen milyen kameraállásból látta a történteket. Sok esetben nem is az esettől való távolság a legfontosabb egy szituáció helyes megítélésében, hanem inkább az, hogy milyen szögből látjuk az esetet.  

- Térjünk vissza a kritikákra! Milyen következményekkel számol, amikor kritikus ellenőri jelentést olvas a munkájáról? - Ha egy játékvezető egy tornán követ el egy nagyobb hibát, akkor konkrét következmény lehet, hogy nem kap több mérkőzést, és hamarabb haza utaznia. A szezon során is óhatatlanul előfordulhat, hogy a játékvezető hibázik, hiszen a csapatok sem mindig győztesen hagyják el a játékteret. Ugyanakkor nem jellemző, hogy ha a futballista kihagy egy sorsdöntő tizenegyest, bárki is azt követelné, hogy azonnal fejezze be a pályafutását. Természetesen tudom, hogy a játékvezetőket mindig szélsőségesen ítélik meg, egy tévedés után azonnal a képességei kérdőjeleződnek meg, és legszívesebben mindenki a visszavonulását követelné. A játékvezetők tevékenységét és hozzáértését is hosszabb távon kell megítélni, nem pedig egy esetleges nagyobb hibát követően.  

- Itthon fontos állomás következik, mert a nyártól az NB I-ben is bevezetik a hivatásos játékvezető intézményét. Hadd számoljak kicsit! Egy játékvezető a harmincas évei elejére juthat el odáig, hogy szóba kerüljön a hivatásos játékvezetők között. Addig is meg kell élnie valamiből, nyilván elkezd egy civil karriert, hiszen nincs rá garancia, hogy beverekszi magát az NB I-es keretbe. Ha mégis, választania kell, és ha a játékvezetés mellett dönt, negyvenöt évesen már ?nyugdíjazzák?, márpedig a mai világban elképzelni is nehéz, hogy valaki ennyi kihagyás után zökkenőmentesen visszailleszkedhet a szakmájába, és ott folytathatná a karrierjét, ahol abbahagyta. - Ez így van! A játékvezetői életpályamodell teljesen más, mint a játékosok esetében. A játékvezető számára mindig is fontos, hogy civil foglalkozása legyen, ami azonban rengeteg energiát elvon a játékvezetői munkától. Ezért is értékeljük nagyra az MLSZ törekvését, hogy az élvonalban szereplő játékosokhoz hasonlóan rövidesen hazánk legjobb játékvezetői is csak a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükre tudjanak összpontosítani.  

- Hol pihen a következő hetekben?
- Pihenésről szó sincs. Két hét múlva kezdődik az U20-as világbajnokság Törökországban, ahol Erős Gábor és Albert István társaságában képviselhetem majd a magyar játékvezetést, aztán július végén már folytatódik is a magyar bajnokság, majd pedig beindulnak a nemzetközi kupák? Szóval pihenésre nincs lehetőség, de nagyon várjuk már az újabb feladatokat, hiszen éppen azért lettünk játékvezetők, hogy minél több rangos mérkőzésen bizonyíthassuk képességeinket.  

- Jövőre pedig világbajnokság lesz Brazíliában? - Igen, egy év múlva Brazíliára figyel majd a futballvilág, és az elkövetkezendő hónapokban azért dolgozom majd minden edzésen és mérkőzésen, hogy kivívjam a brazíliai vb-szereplésem lehetőségét.  
Pajor-Gyulai László - nb1.hu


Hozzászólások: