Megtörte rossz szériáját a Debrecen, megszakad a Honvéd jó sorozata

Debrecen - 2019.11.30 - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Debrecen - 2019.11.30.

Az OTP Bank Liga 14. fordulójában a DVSC 2-0-ra nyerni tudott Zalaegerszegen, a Budapest Honvéd 2-0-ra kikapott Kisvárdán, az Újpest a Paks otthonában nyert 4-2-re. A Puskás Akadémia és a Mezőkövesd döntetlent játszott Felcsúton.

Zalaegerszegi TE FC-Debreceni VSC 0-2 (0-1)
Gólszerző: Garba (10., 77.)
Zalaegerszegi TE FC: Demjén - Bolla, Bobál D., Devecseri, Bedi - Stieber, Mitrovic, Kocsis G. (Grumic, 73.), Radó - Ikoba (Babati, 58.), Bobál G.
Debreceni VSC: Kosicky - Bényei, Szatmári, Pávkovics, Ferenczi - Kusnyír, Haris, Tőzsér - Szécsi (Adeniji, 64.), Garba (Trujic, 82.), Varga K. (Bódi, 74.)

Nagy lendülettel kezdett a hazai együttes, azonnal támadásokat vezetett és az első percekben több komoly helyzete is adódott. Szűk tíz perc elteltével viszont a vendégcsapat került előnybe, amely jól használta ki, hogy a zalaegerszegi térfélen nagy terület nyílt: egy nagyszerű kiugratás után Garba higgadtan passzolt a kapuba. Nem sokkal később egy beadást követően a menteni igyekvő Bobál Dávid szerencsétlenül ért a labdába, majdnem 0-2 lett az állás. Ezt a két lehetőséget leszámítva végig a ZTE játszott kezdeményezőbben, nagyon sok időt töltött a debreceniek kapuja előtt, de ahogy az elején, úgy a folytatásban is kihagyta a helyzeteit. Az utolsó negyedórára pedig már ezek is elmaradtak. A DVSC a kezdeti bizonytalanság után szervezettebbé vált hátul, illetve többször védett nagyot Tomás Kosicky. A fordulást követően még nagyobb lett a Zalaegerszeg labdabirtoklási fölénye, ugyanakkor alig akadt helyzete, a debreceniek hatékonyan védekeztek, és mivel előnyben voltak, a kontrákra építő játék megfelelt nekik. A hazaiak futballjából hiányzott az ötlet, majd az idő haladtával egyre inkább elbizonytalanodtak. A DVSC a hajrához közeledve - Garba második góljával - megduplázta előnyét, és bár a ZTE megnyomta az utolsó tíz percet, volt esélye a szépítésre, de Kosicky parádés védései miatt nem változott az eredmény. A hazai csapat sorozatban hetedik bajnoki találkozóján maradt nyeretlen, ebben a szakaszban négy döntetlen mellett ez volt a harmadik veresége. A DVSC az idény során először nem kapott gólt, mostani sikerével pedig lezárta négymeccses idegenbeli kudarcsorozatát.

Paksi FC-Újpest FC 2-4 (0-1)
Gólszerzők: Hahn (62.), Bor (85.), illetve Feczesin (21., 51.), Zsótér (60.), Pauljevic (77.)
Paks: Rácz - Kulcsár D., Lenzsér, Fejes, Szabó J. - Windecker, Simon Á. (Kecskés, 70.), Balogh B. - Könyves, (Hahn, a szünetben), Böde, Remili (Bor, 78.)
Újpest FC: Banai - Pauljevic, Heris, Ristevski, Burekovic - Sankovic - Onovo (Szakály P., 85.), Nwobodo, Zsótér, Bjarnason (Simon, 61.) - Feczesin

A kezdés után a Paks volt valamivel aktívabb, a 20. percben Feczesin góljával mégis a vendégek szereztek vezetést. A kapott találat megfogta a hazaiakat, akiknek önbizalma visszaesett, így kiegyenlítődött a mezőnyjáték. A szünetig kevés lehetőség adódott, nem is változott az állás. A fordulás után megvolt ugyan a hazai lendület, de ebből ismét a vendégek jöttek ki jobban, akik 15 perc alatt két helyzetüket is gólra váltották, Fecezsin a második gólját is megszerezte. A paksiak hibába szépítettek gyorsan, és próbáltak a folytatásban is kezdeményezni, támadójátékukat sok hiba jellemezte, így a kapura nem jelentettek veszélyt. Az Újpest a 77. percben döntötte el a találkozót, akkor Pauljevic egy kontra végén éles szögből volt eredményes. Hahn után a hajrában egy másik paksi cserejátékos, Bor is eredményes tudott lenni, de a hátralévő idő már kevés volt a házigazdáknak a további felzárkózáshoz. A Paks hetedik hazai mérkőzésén negyedszer maradt alul, és immár hat forduló óta nyeretlen a bajnokságban, ebben az időszakban egy döntetlen mellett ötödször szenvedett vereséget. Az Újpest hetedik idegenbeli mérkőzésén ötödször nyert.

Puskás Akadémia FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Henty (6.), illetve Zivzivadze (88.)
Piros lap: Szolnoki (29.)
Puskás Akadémia: Hegedüs - Szolnoki, Meissner, Hadzsiev, Spandler - Van Nieff, Knezevic - Mebrahtu, Henty (Sós B., 74.), Gyurcsó - Vanecek (Radics, 39.)
Mezőkövesd: Szappanos - Farkas D. (Vadnai, 79.), Pillár, Katanec, Silye - Berecz, Karnyicki - Pekár (Nagy D., 53.), Cseri, Vajda (Sajbán, a szünetben) - Zivzivadze

A hazaiak már a hatodik percben megszerezték a vezetést, miután egy mutatós akció végén Ezekiel Henty öt méterről a kapuba továbbított. Budu Zivzivadze csakhamar egyenlíthetett volna, de Hegedüs Lajosnak sikerült védenie. A Puskás Akadémia csapatkapitányát, Szolnoki Rolandot a 29. percben második sárga lapja után kiállította a játékvezető. A szünetig hátralévő időben a vendég borsodiak irányították a játékot, többet birtokolták a labdát, de csupán lesgólig jutottak. A második félidőben a felcsútiak visszahúzódtak a saját térfelükre, védték a kapujukat, illetve igyekeztek gyors ellenakciók végén veszélyeztetni. Mindkét oldalon számos lehetőség alakult ki, a kiállítás miatt felpezsdült a játék. A Mezőkövesd ismét szerzett egy les miatt meg nem adott gólt, majd Zivzivadze a 88. percben a hálóba talált, így az egy órán át emberelőnyben játszó borsodiak egy pontot megmentettek. A Mezőkövesd immár hét forduló óta veretlen, mérlege ebben az időszakban három győzelem és négy döntetlen.

Kisvárda-Budapest Honvéd 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Gosztonyi (14.), Grozav (81.)
Kisvárda: Felipe - Hej, Kravcsenko, Rubus, Protic - Karaszjuk, Lucas, Gosztonyi (Seco 63.) - Cukalasz, Kovácsréti (Sassá 59.) - Grozav
Honvéd: Tujvel - Batik, Kamber, Lovric - Kesztyűs, Vadócz (Banó-Szabó 68.), Nagy G., Gazdag (Ngog 75.), Aliji - Ben-Hatira (Moutari 59.), Lanzafame

A vendégek kezdték aktívabban a mérkőzést, ám csak szögletekig jutottak, majd még negyedóra sem telt el, amikor Gosztonyi a hazaiakat juttatta vezetéshez. A folytatásban a szabolcsi gárda biztosan őrizte vezetését, így előnnyel mehetett a szünetre. A második félidőben a Honvéd birtokolta többet a labdát, ám támadásaiban kevés volt az átütőerő, viszont annál több a hiba, így egyetlen alkalomtól eltekintve igazán nagy helyzetet sem tudott kialakítani. A kiválóan védekező Kisvárda a hajrára egy gyorsan végigvitt kontrából kettőre növelte az előnyét, amivel eldöntötte a meccset. A fővárosi együttes ötmeccses győzelmi sorozattal érkezett Kisvárdára, ahol első vereségét szenvedte el szeptember 14. óta.

Diósgyőri VTK–MOL Fehérvár FC 1–3 (1–2)
Diósgyőr, v: Berke
gólszerzők: Bacsa (41.), illetve Stopira (7.), Kovács (45.), Nikolov (85.)
sárga lap: Iszlai (35.), illetve Pátkai (67.), Elek (79.)

Diósgyőri VTK:Danilovic – Sesztakov (Orosz D., 90.), Polgár, Tamás M., Vági – Márkvárt, Iszlai – Hasani (Korbély, 72.), Rui Pedro, Prosser (Szabó B., 87.) – Bacsa
MOL Fehérvár FC: Kovácsik – Nego, Juhász, Muszliu, Stopira – Hadzic (Elek, 75.), Nikolov – Kovács (Pantic, 89.), Pátkai, Petrjak (Milanov, 65.) – Futács

 Mozgalmas első félidőt láthattak a diósgyőri arénába kilátogató nézők: a vezetést a vendégek szerezték meg nagyon hamar, de a kiegyenlített küzdelmet hozó játékrész hajrájához érkezve egy fehérvári védelmi hiba és Bacsa harcossága nyomán megérdemelten egyenlített a DVTK. Alig telt el azonban néhány perc, újra a Fehérvárnál volt az előny, Kovács István remek egyéni megmozdulásának eredményeként.

A szünetre tehát egygólos vendégvezetéssel vonultak a felek, a fordulás után pedig folytatódott a kiegyenlített játék. Gólszerzési lehetőség mindkét csapat előtt adódott, ám a következő találatig egészen a hajráig kellett várnia a közönségnek, de a gól nem a hazai szurkolók örömére esett: Nikolov egy szép támadás után öt perccel a rendes játékidő vége előtt gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. Joan Carillo így négy év után győzelemmel tért vissza a Fehérvár kispadjára.

 

Hozzászólások