A FIFA szerint is jól működik a JT

Történelem

1999-05-26 12:39:37
Cserna László | Nagy Miklós |

MLSZ logó nagy - cikkhez - forrás: mlsz.hu
Forrás: mlsz.hu - MLSZ logó nagy - cikkhez

Kovács Attila MLSZ-elnök a felfüggesztése előtt heves harcot vívott a játékvezetőkkel. Az általa vezetett elnökség megszüntette a bírók viszonylagos függetlenségét, közvetlen irányítása alá rendelve őket, s ad hoc bizottságot hozott létre a játékvezetők ügyeinek intézésére. Ezzel ellehetetlenült a több száz tagú, független szervezetként bejegyzett Játékvezetői Testületet, hiszen megvonták a jogait. A JT tagsága és vezetősége mindvégig ellenezte az MLSZ döntéseit, ám a játékvezetői ad hoc bizottság intézkedései számítottak mérvadónak. Kovács Attila felfüggesztése után aztán az MLSZ élére kirendelt felügyelőbiztos, Bodor András egyik első lépése az volt, hogy visszaállította a JT legitimitását, és megszüntette az ad hoc JB-t.

Amint azonban az várható volt, Kovács Attila visszahelyezése után ismét elkezdődött a harc a bírótársadalom és az MLSZ elnöke között. Az elnök a visszahelyezése utáni első elnökségi ülésen máris fontpsnak tartotta megvitatni pz ügyet, s az ülés után be is jelentette: a nyártól ismét bizottsági formában kellene működtetni a játékvezetést, hiszen ezt a FIFA egyik körlevele is megköveteli.
Nos, ezt az állítást Nagy Miklós, az MLSZ JT elnöke határozottan cáfolja.

A JT vezetése természetesen ismeri a FIFA 490-es számú körlevelét, amelyet még kilenc- venháromban adtak ki, és a februári, a Kovács Attila által idézett levelet is. Ezért a márciusi közgyűlésünk előtt fel is hívtuk a FIFA illetékes bizottágát azzal a kérdéssel: van-e bármiféle kifogásuk az MLSZ JT működésével kapcsolatban? A nemzetközi szövetségtől azt a választ kaptuk, hogy nincs velünk semmi gond, az idézett felszólítás főként az afrikai országoknak szólt, ahol a játékvezetés nem önállóan, hanem a szövetség, vagy a liga közvetlen irányításával működik. A FIFA azt egyértelműen tiltja, hogy a játékvezető-küldésbe beleszóljon a szövetség, noha az ad hoc JB működése idején nálunk ez történt.


Nagy Miklós elmondta: a játékvezetőknek bizonyos értelemben valóban a szövetséghez kell tartozniuk, hiszen a nemzeti szövetségen keresztül tartják a kapcsolatot az UEFA-val és a FIFA-val. Ezeknek a feltételeknek az MLSZ JT eddig is eleget tett, és eleget tesz a jövőben is. A JT jelenleg is az MLSZ tagja, a hazai és a nemzetközi játékvezetői kereteket, a bírói költségtérítések összegét is az MLSZ elnöksége hagyja jóvá, a JT-nek küldöttei vannak az MLSZ közgyűlésén, tehát adottak a FIFA által megkövetelt szervezeti keretek. Nagy Miklós emlékeztetett rá, hogy a magyar futballbírásko- dás a legnagyobb sikereit éppen az elmúlt tíz esztendőben érte el, amikor testületi formában működött, és megemlítette azt is, hogy 1917-től 1950-ig önálló szervezetként tevékenykedett a Magyar Bírók Testületé, így Magyarországon hagyománya van a függetlenségnek. A JT elnöke ezért nem érti, hogy Kovács Attila miért ragaszkodik a - Nagy Miklós szerint egyébként alapszabály-ellenesen létrehozott - ad hoc bizottság újbóli felállításához, amellyel tavaly ősszel is megosztották a játékvezetőket, és alaposan rontották a nemzetközi megítélését is. Tavaly a korábbihoz mérten ötven százalékkal csökkent a nemzetközi küldések száma, s hat év óta először fordult elő, hogy nem hívtak meg magyar bírót az európai éljátékvezetők táborába.

- A márciusi közgyűlésünkön bebizonyosodott, hogy a játékvezetők és ellenőrök testületi formában kívánnak ezután is dolgozni, hiszen több, mint kilencven százalékuk így szavazott - fogalmazott Nagy Miklós. - A FIFA-körlevélben leírtaknak is megfelel a jelenlegi helyzet, tehát a magyar játék- vezetés jövője kizárólag az MLSZ-közgyűlés küldötteinek a döntésétől függ.

 

Válasz Nagy Miklósnak

 

Az utóbbi hónapokban, hetekben mind inkább fókuszba kerültek a játékvezetők, illetve a munkájukat koordináló szervezetek működése. Kiderült, hogy észrevehető ellentét feszül a bírótársadalmon belül. Ennek legújabb bizonyítékaként kedden jelentkezett szerkesztőségünkben Szabó Béla, a Budapesti Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke, aki korábban az MLSZ Játékvezetői ad hoc bizottságának tagjaként tevékenykedett. Szabó Béla néhány észrevételt tett a lapunk keddi számában megjelent „Sípszó után” cikkhez. Az egykori játékvezető nehezményezi a cikkben megszólaló Nagy Miklós hány kijelentését (az MLSZ JT elnöke a hétvégi Haladás-Újpest mérkőzésen működő és igen sokat hibázó Cserna László játékvezető vel kapcsolatban mondta el véleményét), mondván: a JT elnöke kijelentette, hogy az elhibázott bíróküldés többek között arra vezethető vissza, hogy az ősszel, amikor nem a JT, hanem a JB készítette a küldéseket, összekeveredtek a nyilvántartások, és rendetlenség uralkodott a játékvezetésben. Szabó Béla szerint az őszi bíróküldés elkészítésekor még Nagy Miklós vezette a bizottságot, ezért neki pontos információja volt a küldésről, így erre nem hivatkozhatna most. Szabó Béla szerint a tavaszi fordulókban a Játékvezető Testület a játékvezetők némelyikét rendre olyan mérkőzésekre küldi, amelyeken kellemetlen szituációba kerülhetnek, s ezzel a JT vezetői a „hoznem értésüket árulták el magukról” a tavaszi küldés során.


Nemzeti Sport, 1999. május (10. évfolyam, 118-146. szám)
 

Hozzászólások: