Kassai és a derbik: az egyetlen kétes ítélet a Fradit segítette - krónika

Kassai Viktor - Újpest-Ferencváros - forrás: csakfoci.hu Forrás: csakfoci.hu - Kassai Viktor - Újpest-Ferencváros.

A szombati Újpest-FTC rangadót vezető Kassai Viktor mérlege makulátlannak nevezhető az utolsó három "újkori" derbi tekintetében, 2003-ban viszont akadt egy véleményes ítélete. Ha a játékvezető és az egyes klubok közös történetét vizsgáljuk, a kifogástalanul levezetett meccsek mellett találunk nagy visszhangot kiváló eseteket is. Emlékezhetünk, néhány hete, egy szombathelyi meccs után Détári Lajos támadt verbálisan a sípmesterre, de két éve például Rajczi Péter is megtette mindezt egy fokkal kisebb vehemenciával. Volt olyan Fradit sújtó ítélete is bírónak, amit szurkolói szinten sokan vitattak, de Nyilasi Tibor később zseniálisnak nevezett. Íme, Kassai és az Újpest illetve Kassai és a Ferencváros közös története.

A szombati Újpest-FTC rangadót vezető Kassai Viktor mérlege makulátlannak nevezhető az utolsó három "újkori" derbi tekintetében, 2003-ban viszont akadt egy véleményes ítélete. Ha a játékvezető és az egyes klubok közös történetét vizsgáljuk, a kifogástalanul levezetett meccsek mellett találunk nagy visszhangot kiváló eseteket is. Emlékezhetünk, néhány hete, egy szombathelyi meccs után Détári Lajos támadt verbálisan a sípmesterre, de két éve például Rajczi Péter is megtette mindezt egy fokkal kisebb vehemenciával. Volt olyan Fradit sújtó ítélete is bírónak, amit szurkolói szinten sokan vitattak, de Nyilasi Tibor később zseniálisnak nevezett. Íme, Kassai és az Újpest illetve Kassai és a Ferencváros közös története.

A délelőtti órákban kiderült,hogy az MLSZ Kassai Viktorra bízta az Újpest és a Ferencváros hétvégi rangadóját. Legutóbb, ősszel szintén a jelenlegi legjegyzettebb hazai sípmester bíráskodott a derbin, az FTC visszajutása óta pedig ötből három összecsapást megkapott.

A bizalom nyilván nem véletlen, a bíró mindhárom alkalommal a mezőny egyik legjobbjának bizonyult. Bár visszakerülése után, az első évben a Fradi mindkét presztízsmeccset elbukta, egyik alkalommal sem benne keresték a kudarc okát. A többéves várakozás utáni első, Megyeri úton lejátszott mérkőzés nem a vitatott ítéletekről marad emlékezetes, hanem arról, hogy a vendégek akkori mestere, Bobby Davison meccsszerelésben bepattant az autójába, és meg sem állt Angliáig, de a zöld-fehérek a hazai 0-1 után sem találták meg a sporttársat - nem is volt rá okuk. Bár a 89. percben felhördült a tábor, amikor a bíró könyöklés miatt nem adott meg egy ferencvárosi gólt, nem kavart vihart az eset, hiszen már azelőtt harsant a síp, hogy a labda a hálóba jutott volna. Ugyanígy a lilák oldaláról sem fogta senki Kassaira a tavaly októberi, Üllői úti 0-3-at, holott a játékvezető akkor egyébként adott egy tizenegyest a Ferencvárosnak (amelyet Hakola aztán kihagyott). A döntés jogosságát a szakavatott szereplők közül sem vitatta senki.

Az "újkori" derbiken tehát Kassai mérlege eddig makulátlannak nevezhető, így joggal várható, hogy ezúttal sem ő lesz a csata központi figurája, fiatalabb korszakában, 2003-ban azonban akadt egy erősen véleményes ítélete. Az említett esztendő őszén, a Szusza-stadionban lejátszott mérkőzésen büntetővel egyenlített a Fradi - Jovic esett el Juhár mellett, 1-1 lett a vége, az ítéletet sokan vitatták.

A derbik összesített mérlege Kassaival így 2 újpesti, egy ferencvárosi siker és egy döntetlen, az elmúlt idényekben pedig mindkét klub oldalán akadtak olyan egyéb találkozók, amelyek után így vagy úgy előkerült a sporttárs személye.

Az FTC-nek eddig négyszer vezetett a tatabányai bíró ebben a bajnoki idényben. A kaposvári idénynyitón a pályán érezhető volt, nem mindig békés a hangulat a ferencvárosi játékosok és a bíró között, ennek ellenére annak a mérkőzésnek a visszhangjai ennyiben ki is merültek, tavasszal, a Haladás elleni 2-1-es vereséget követően viszont Détári Lajos igen keményen nekiment verbálisan a játékvezetőnek. Az FTC szakmai igazgatója nyilatkozatában azt mondta, elvettek három pontot a csapatától, majd, több konkrét eset mellett azt is Kassai szemére vetette, minősíthetetlen hangnemben kommunikált játékosaival. Az összecsapáson egyébként a győztes fél panaszkodhatott inkább a bíráskodásra, hiszen a sporttárs egy olyan gólt nem adott meg a szombathelyieknek kritikus pillanatban, amikor a labda vagy fél méterrel áthaladt a gólvonalon.

A Ferencváros oldalán a mostanit megelőző szezonokban is találunk olyan mérkőzéseket, amelyek Kassai szempontjából sem múltak el utózöngék nélkül. A 2010/2011-es kiírásban Zalaegerszegen úgy kapott ki 2-1-re a Fradi, hogy a hazaiak a hajrában büntetőből szerezték meg a három pontot érő találatot, ráadásul a lassítások alapján nehezen volt kivehető, miért fújt a bíró a sípjába. Utóbbi ok miatt a fővárosiak szurkolói között komoly felháborodást váltott ki az eset, de egy kisebb elemzés végén aztán kiderült, Kassai nagyon éles szemmel vett észre egy lökést, amit Maróti Béla követett el, és az FTC ikonja, Nyilasi Tibor is zseniális ítéletnek nevezte a bíró döntését.

 

Ugyanebben az évadban, az MTK elleni idegenbeli örökrangadón is akadtak később felboncolt esetei a sporinak. Csizmadia Csaba, az FTC védője a lefújás után elismerte, kézzel hárított egy lövést, de gyorsan azt is megemlítette, a másik oldalon is akadt hasonló jelenet. Sokat vitáztak azon, hibázott-e Kassai, és ha igen, hányszor, perdöntő ítéletet mindenesetre senki nem mondott. Ugyanezen a mérkőzésen még egy érdekesség akadt: a Fradi második gólját a játékvezető Andre Schembrinek adta, holott a máltai nem simított bele Csizmadia lefejelt labdájába. (Azért Kassai mentségére legyen mondva, csak jó pár lassítás után derült ki, feltehetően a védő volt a valódi gólszerző.)

Az Újpest harmadszor találkozik ebben a bajnoki kiírásban Kassai Viktorral. Ősszel, a Fradi-pályán vezetett először a bíró a IV. kerületieknek, majd néhány hete, a Honvéd ellen, a Megyeri úton második alkalommal. Érdekesség, hogy a játékvezető mindkét találkozón adott egy büntetőt az újpestiek ellen, de Juha Hakola és Ivancsics Gellért egyaránt elhibázta azt ? az ítéletek jogosságát egyébként a "szenvedő fél" oldalán sem vitatták.

A 2010/2011-es idény zömében csendes Újpest-meccseket hozott Kassai számára. Egy Győri ETO elleni 0-0 viszont akadt, amikor a zöld-fehérek mestere, Pintér Attila kritizált egy sort. A szakember azt vetette a sípmester szemére, az nem védte kellően játékosait az alattomos megmozdulásoktól (szerinte ennek is volt az eredménye egy súlyos Djordjevic-sérülés), emellett azt is megemlítette, sorsdöntő pillanatban elmaradt egy büntető együttese javára. A televíziós felvételek alapján úgy tűnt, valóban járt volna egy tizenegyes az ETO-nak Takács Zoltán kezezése miatt.

 

Egy szezonnal korábban, 2010 márciusában Kassai is részese lett a "játékvezetők kontra Rajczi Péter" folytatásos sztorinak. Egy Lombard Pápa elleni idegenbeli bajnoki (0-1) második félidejében a bíró azonnali piros lappal, ütés miatt leküldte a csatárt, aki a meccs után úgy fogalmazott, a szerinte túl szigorú ítéletben az is közrejátszott, hogy a sporttársak már elkönyvelték alattomos, fegyelmezetlen futballistának. Puhl Sándor szakértőként védelmébe vette Kassait, aki maga is nyilatkozott az esetről, és asszisztensének köszönte meg, hogy meglátásával kisegítette.

Most szombaton Erős Gábor és Ring György lehetnek Kassai segítségére, azaz összeáll ugyanaz a trió, amely többek között a Real Madrid és a Bayern München BL-elődöntőjén is ténykedett.

Kassai statisztikáiból kiderül, hogy az elmúlt három évben, a Ferencváros visszajutása óta egy picit több meccset vezetett a zöld-fehéreknek, mint a liláknak, és az Üllői úti oldalon a listán akadnak igen emlékezetes összecsapások is. A Videoton elleni 0-5 igen fájó emlék a Fradinak (ráadásul az idei 0-1 alkalmából is ő volt a bíró), de valószínűleg a Zalaegerszeg elleni nagy talpra állás és 4-4-es döntetlen is sokaknak erősen rémlik.

2011/2012:
FTC: Kaposvár 2-2 (i), Videoton 0-1 (o), Újpest 3-0 (o), Haladás 1-2 (i)
ÚJPEST: Ferencváros 0-3 (i), Honvéd 2-0 (o)

2010/2011:
FTC: Vasas 3-1 (i), ZTE 1-2 (i), Videoton 0-5 (o), MTK 3-1 (i), ZTE 4-4 (o)
ÚJPEST: Győri ETO 0-0 (o), MTK 0-1 (i), Lombard Pápa 1-3 (i)

2009/2010:
FTC: Haladás 0-0 (i), Újpest 1-2 (i), Nyíregyháza 0-0 (o), Újpest 0-1 (o)
ÚJPEST: Ferencváros 2-1 (o), Ferencváros 1-0 (i), Lombard Pápa 0-1 (i)

 

 

Hozzászólások