Kassai: "Nem nyaralni akartam a nyáron"

Kassai Viktor

2014-03-20 15:08:31
Kassai Viktor |

Kassai Viktor - interjú - forrás: fft.hu
Forrás: fft.hu - Kassai Viktor - interjú

Ma 15 éve, hogy Kassai Viktor bemutatkozhatott az NB I-ben, és az elsőszámú magyar játékvezető leginkább a mostanihoz képest magas nézőszám-átlagot hiányolja a magyar fociból.

A bíró a jeles évforduló kapcsán a reklamáló játékosok "kezelése" mellett mesélt természetesen arról is, hogy egy BL- és egy olimpiai döntő után hogy tudott lemaradni a nyári foci-vb-ről, elmondása szerint több tényező mellett, elsősorban a saját teljesítménye miatt nem lehet ott majd Brazíliában.

Éppen ma, március 20-án lett 15 éve, hogy Kassai Viktor bemutatkozhatott NB I-es játékvezetőként, ráadásul egy nem mindennapi mérkőzésen. - Izgultam persze, mindenkiben, aki debütál, más érzések vannak benne. Olyan nevek játszottak a csapatokban, mint Détári Lajos, Bérczy Balázs, Vlaszák Géza vagy Ferenczi István, jól is ment akkoriban a Zetének, több néző is volt, amit visszasírok picit, Zalaegerszegen 10 néző várta a feleket. Nem ma volt, bizonyítja, hogy én is öregszem, de szerencsére még a pályán tudok lenni ? mondta az elsőszámú magyar bíró bemutatkozása kapcsán, a Digi Sport "Reggeli start" című műsorában.

Az elmúlt másfél évtizedben Kassai nem csak itthon, de nemzetközileg is ismert játékvezetővé vált, vezethetett Bajnokok Ligája- és olimpiai döntőt, illetve vb-elődöntőt is, és jelenleg is aktív tagja a legrangosabb európai kupasorozat bírói keretének, ám a 2014-es világbajnokság európai névsorára mégsem került fel a neve.

- Nem várt forgatókönyv alapján alakultak a dolgok, nem szerettem volna menni nyaralni, de az élet ezt hozta, és ha megnézzük, jópár olyan játékos is elmehet nyaralni, akinek ott lenne a helye a világbajnokságon. Vannak ilyen játékvezetők is sajnos. Az Európából kimaradó bírókból majdnem olyan erős csapatot lehetne felállítani, mint a vb-t kihagyó labdarúgókból ? mondta Kassai, aki elárulta, hogy szurkol majd a tornán lévő kollégáinak, és azt is kifejtette, mely okok játszhattak szerepet abban, hogy a vb-n nem fújhatja majd sípot.

- Biztos, hogy múlt a teljesítményemen az, hogy kimaradtam, a játékvezetők önkritikusak és tudják azt, hogy hol hibáztak, egyéni- és csapatszinten is. Ezen is múlt, nem szabad mindig másra hárítani a problémát és a felelősséget. Emellett kevés volt a hely az európai bíróknak, az pedig biztos, hogy kiemelt státusza van azoknak a kollégáknak, akik nagyobb, erősebb futballnemzetekből érkeznek. Az angol, német, spanyol, olasz négyesből egynek a helye garantált volt a hatból. Sok összetevő van tehát, de a legfontosabb a teljesítmény - részletezett a magyar játékvezető.

Az idén szeptemberben 39 éves Kassai szerint kora biztosan nem volt akadályozó tényező a döntésben és úgy véli, sok jó év állhat még előtte. - A korom semmiképpen sem hátrány, igaz, nem is előny, ezen semmi nem fog múlni, még nagyon sok minden benne lehet a pályafutásomban, jópár év előttem lehet. Fontos, hogy ez embert a sérülések elkerüljék és fizikálisan jó erőben tudjon maradni, hiszen akár 20 éves játékosokkal kell felvenni a versenyt.

Kassai a műsorban a labdarúgás és a játékvezetés egyik sokszor bosszantó mellékzöngéjéről, a reklamálásról is beszélt. - Sajnos a futball egy ilyen sportág, van idő arra, hogy egy játékos elmondja a véleményét, és el is mondják. Nem is az a cél, hogy ne szóljanak hozzánk, a kellő kommunikáció az megengedett, attól függ, milyen stílusban és hangerővel kérdezi a bírót a játékos. Ha megfelelően teszi, akkor ennek van helye a pályán, de a hosszú és agresszív reklamálásnak nincs helye. Sok ilyen jellegű kommunikációt kell lefolytatni a játékosokkal, néha a külvilág nem is látja, mennyi beszélgetés zajlik, folyamatos a bírók és a játékosok között a kommunikáció. Próbáljuk megelőzni a további faultokat, próbáljuk a játékost beterelni a megfelelő irányba, mindez pedig sokszor észrevehetetlen, talán csak az ellenőr látja, aki maga is volt játékvezető - mesélt a bíró.

forrás: csakfoci.hu
Hozzászólások: