Játékvezető is ember

2014-03-17 19:23:05
Rovat: Oktatás |
Megye:
Játékvezetők:


A továbbiakban megvizsgáljuk közelebbről mit is kell elvégeznie egy játékvezetőnek, illetőleg a játékvezetői hármasnak (első osztályú, illetve nemzetközi mérkőzések esetén négyesnek) még a kezdő sípszó előtt. Gyakorló játékvezetőként helyenként személyes tapasztalataimmal is találkozhatnak.

 

A játékvezető feladatai a mérkőzés előtt

A játékvezetőknek a mérkőzés előtt legalább egy órával (ez az NB I-ben másfél óra) kell a helyszínen megjelenniük. Miután birtokba vették az öltözőt, első dolguk, hogy ellenőrizzék, hogy a játéktér alkalmas-e a mérkőzés megrendezésére. Szemügyre veszik a pálya vonalazását, a kapuhálók állapotát, a talaj minőségét. Miután meggyőződtek róla, hogy minden a legnagyobb rendben, a pálya alkalmatlansága miatt nem fog elmaradni a mérkőzés, visszatérnek az öltözőbe, hogy fogadják a résztvevő csapatok képviselőit. Ők behozzák a mérkőzés jegyzőkönyvét, illetve a csapatok tagsági igazolásait. Ezeken az igazolványokon a játékvezető a következőket ellenőrzi: a játékos játékengedélyének meglétét, sportorvosi engedélyének érvényességét, majd a későbbiekben a játékos személyazonosságát is az igazoltatáskor. Ezt követően a játékvezető konzultál a mérkőzés főrendezőjével a biztonsági teendőkről. Ha mindez rendben lezajlott kezdődhet a mérkőzés.

A játékvezető feladatai a mérkőzés lefújása után

A játékvezető mérkőzés közbeni teendőiről nem értekeznék, hiszen ezt körülbelül mindenki ismeri, aki már látott futballmérkőzést. A játékvezető a mérkőzés során érvényt szerez a játékszabályoknak. Érdekesebb lehet, mi történik az öltözőben a mérkőzés végén. Miután a hármas rendben levonult a pályáról, és éppenséggel senki sem akarja rájuk gyújtani az öltözőhelyiséget, a játékvezető kitölti a mérkőzés jegyzőkönyvének rá vonatkozó részét. Feltünteti a mérkőzés félidei-, és végeredményét, a góllövőket, az esetleges cserék időpontját, a sérült játékosok nevét, a játékvezetői hármas, az ellenőr és a főrendező nevét. Végül lejegyzi a mérkőzésen történt különleges eseményeket (pl. kiállítás, rendbontás). Miután minden említésre méltó bekerült a jegyzőkönyvbe, a játékvezető aláírásával látja el azt, mindkét csapat rendelkezésre bocsájt egy-egy másolatot, illetve az eredeti példányt az illetékes labdarúgó szövetség részére eljuttatja. Ezzel zárulnak a játékvezető adminisztratív feladatai.

Mindezeket a mérkőzés ellenőrével való konzultáció követi, melyen már csak a három (vagy négy) játékvezető, és az ellenőr vannak jelen. Itt van lehetősége a találkozót kívülről ?Árgus-szemekkel? figyelő személynek elmondania a meccs során előforduló hibákat, javítandó elemeket. A játékvezetőket az ellenőr 1-10-ig osztályozza, az érdemjegy az ellenőri jelentésből derül ki. Miután jó utat kívántak az ellenőrnek a játékvezetők vesznek egy kellemes zuhanyt (ezt gyakran az adott nap fénypontjaként értékeljük), majd felöltözésüket követően elindulnak hazafelé.

Egy jó szokás

A játékvezetők körében az évtizedek folyamán, mintegy a közösségi szellemet erősítendő, elterjedt egy remek hagyomány. A szokás szerint a mérkőzésen vezetőbíróként közreműködő játékvezető jó, ha vastag pénztárcával rendelkezik, hiszen hazafelé, ha megállnak egy útszéli vendéglőben, akkor ő fizet. Ez persze nem kötelessége, nem róható meg érte, pusztán egy szép gesztus, mellyel megköszöni segítői közreműködését az adott találkozón. Ez a meghívás általában valamilyen italt, esetlegesen még ételt is foglalhat magában. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ez a fogyasztás sosem megy át féktelen dorbézolásba, mint azt néhányan gondolják.

Alulfizetettek a magyar bírók

Végezetül néhány szót a játékvezetők díjazásáról. Mit gondolnak mennyit kap egy mérkőzésért egy magyar első osztályú sípmester? Nos, elárulom 60 000 magyar királyi forintot. Ezt a többség sokallhatja, mondván hatvanezer ezért? Ámde, ha azt is hozzáteszem, hogy a Bundesligában 3600 euró (kb.860 000 Ft) a játékvezető honoráriuma egy mérkőzésért, mindjárt nem tűnik olyan soknak a magyar bírók fizetése. Sőt, kapaszkodjanak meg az Európa-bajnokságon bíráskodó sportemberek mérkőzésenként 10 000 eurót (hozzávetőleg 2,5 millió forint) kasszíroznak.

Mindezek tükrében mindenki maga eldöntheti, szívesen lenne-e játékvezető. Az elismerés és a pénzügyi vonatkozás miatt biztosan, de azt, hogy hétvégéről hétvégére korlátlanul szidhassák az összes felmenőjét, nehezen viselné a többség. Kitartás, elhivatottság, rátermettség szükséges. No meg, az elmaradhatatlan szerencse-faktor ?

Sporttársi tisztelettel: Hajdu Balázs NB III-as Fejér megyei játékvezető