focibiro.hu


Berziék válaszolnak a Vidinek?

2014-03-18 16:27:26
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők:


Közleményben válaszolt a Magyar Labdarúgó Szövetség José Gomesnek, a Videoton FC vezetőedzőjének, aki a Győri ETO ellen elbukott (0-1) rangadó utáni nyilatkozatában Csányi Sándort és Pintér Attilát is megszólította. A kommüniké szerint az elnök amondó, pozíciójából adódóan hiba lenne állást foglalnia egy-egy mérkőzésen történt hasonló események kapcsán, és fontos lenne, hogy a sportág minden szereplője higgadtan értékelje a játékvezetők produkcióját. A Videoton FC Győri ETO ellen elszenvedett vereségét követően José Gomes, a fehérváriak szakvezetője Csányi Sándort és Pintér Attilát is megszólította a szerinte gyenge bíráskodás miatt.

Tudom, hogy itt voltak a helyszínen, ezért szeretném megtudni, mit gondol a játékvezető tevékenységéről Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, illetve Pintér Attila szövetségi kapitány. Merthogy ma is láttam egy tizenegyes-szituációt 0-0-nál, aminél semmi nem történt. Szeretném tudni, ki ellen szólnak ezek a jelenetek, de a játékvezető ugyanaz volt, aki Debrecenben is vezetett nekünk, és aki ott is hibákat követett el véleményem szerint. Kérem, kérdezzék meg azokat, akik felelősek a magyar futball irányításáért, mi a véleményük arról, ami ma történt, hogy a játékvezető szerepet vállalt-e az eredmény alakulásában. Mert szerintem ez egyértelmű volt. Mint vezetőedző, a Videoton arcaként kérdezem ezt tőlük, mert szerintem valami van a háttérben. Kérem, kérdezzék meg őket erről. Köszönöm - mondta.

A Magyar Labdarúgó szövetség a csakfoci.hu megkeresésére a következő közleményben válaszolt az elhangzottakra: "Aki követi az OTP Bank Liga mérkőzéseit, legyen szó szurkolóról, vagy csak a labdarúgást mint sportot kedvelőről, van saját véleménye a mérkőzéseken látottakról.

Természetesen az Elnök úrnak is van véleménye az általa látott mérkőzésekről, játékvezetői döntésekről, ám úgy gondolja, hogy az MLSZ vezetőjeként hiba lenne nyilvánosan állást foglalnia egy-egy konkrét mérkőzéssel vagy játékvezetői ítélettel kapcsolatban. A mérkőzéseken tevékenykedő játékvezetők értékelésére létezik egy nemzetközileg egyezményes ellenőri és minősítési rendszer, ami minden lényeges momentumra kiterjed és természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség is ezt a rendszert alkalmazza. Ennek fontos része az értékeléshez kapcsolódó következményi-rendszer is. A klubok és a szurkolók jogos elvárása a minél jobb minőségű és elfogulatlan játékvezetés, ezért a játékvezetők kötelessége az erre való törekvés.

A mi felelősségünk az, hogy megfelelő képzést biztosítsunk részükre, utánpótlásukról gondoskodjunk. Az MLSZ elkötelezett azon a téren, hogy látványosan javítsa az élvonalbeli játékvezetés színvonalát, ezért a tavalyi esztendő során a jobb játékvezetői teljesítmény érdekében-? az UEFA ajánlását támogatva és elfogadva - döntött a gólvonali játékvezetők alkalmazásáról az OTP Bank Liga 2013-2014-es idényétől. Ezzel párhuzamosan kialakítottunk a játékvezetői kereten belül egy 12 fős, hivatásosokból álló állományt.

Az MLSZ, az UEFA és a FIFA álláspontja azonos: általánosan kell biztosítani a játékvezetők működésének függetlenségét, valamint az ellenőrzési és következmény-rendszerét. Az is vitathatatlan, hogy a napjainkban a felgyorsult játék okán a világ minden labdarúgó pályáján előfordulnak játékvezetői tévedések, de az MLSZ meggyőződése szerint ezek a hibák nem tendenciózusak, nem szándékosak, és a sport természetéből adódóan már rövid távon is kiegyenlítik egymást.

A legfontosabb, hogy a játékosok és a csapatok teljesítményéhez hasonlóan mindenki ? szurkoló, klub, újságíró - higgadtan és sportszerűen értékelje a játékvezetők teljesítményét, olyankor is, ha esetleg hibás döntést hoznak egy-egy mérkőzésen."