focibiro.hu


Játékvezetői stílus, avagy Torghelle takarodhat?

2014-11-25 19:38:24
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők: Szabó Zsolt |


Halmosi Péter szerint nem érdemes feljelenteni a bírót. Magyarországon a futballisták sokszor megkapják, hogy túl sokat foglalkoznak a játékvezetőkkel, és keveset a labdával. Nyilván a kritika jogos, de vannak esetek, amikor igenis a játékosoknak van igaza, csak erről kevesebb szó esik. Az OTP Bank Liga 15. fordulójában többen is kritizálták a játékvezetést. A Videoton-Ferencváros mérkőzés szünetében a magyar válogatott védő, Juhász Roland említette meg, hogy Farkas Ádám szétfújja a találkozót. A Dunaújváros-Paks találkozó után a vendégek vezetőedzője, Csertői Aurél kért számon két tizenegyest Andó-Szabó Sándor játékvezetőn. A hétvége legfelkavaróbb eseményét Szabó Zsolt szolgáltatta, aki állítólag vállalhatatlan hangnemben beszélt az MTK támadójával, Torghelle Sándorral.

Felháborító, ahogy Szabó Zsolt játékvezető viselkedett, tudom, hogy nem vagyok a bírók kedvence, van, hogy vitatkozom, de így eddig nem beszélt velem játékvezető. Nem a munkáját minősítem, hanem a stílust, amit megengedett "Takarodjon innen" - ilyen és ehhez hasonló dolgokat mondott nekem. Ezt kikérem magamnak! - írta Torghelle Sándor a hivatalos facebook oldalán.   

De mi a teendő, ha egy játékos vagy egy edző úgy érzi, hogy a játékvezető túllépett egy határt? És, ha igen, akkor azt az adott klub vagy futballista kinek köteles jelezni. Miért van az, hogy a szurkolókat és a futballistákat szinte mindenért megbüntetik, de a játékvezetőkről soha nem olvashatjuk, hogy XY-t elmarasztalták?

Az nb1.hu megkereste az MLSZ illatékeseit, akik elmondták, hogy minden mérkőzésnek van ellenőre, maga játékos vagy bárki a klubtól jelentheti a kifogását az ellenőrnek vagy az MLSZ-nek, és attól fogva a szövetség hivatalból foglalkozik az esettel. Az ominózus MTK-DVTK találkozó után a budapesti csapat illetékesei információink szerint ez idáig nem tettek említést Szabó Zsolt viselkedéséről. Úgy látszik, a történelem ismétli önmagát, ugyanis két és fél évvel ezelőtt, a Haladás-Ferencváros mérkőzésen több játékos is kritizálta a találkozó játékvezetőjét, Kassai Viktort, mert állítólag megengedhetetlen hangnemben beszélt a játékosokkal. Akkor a szombathelyiek labdarúgója, az Angliát is megjárt Halmosi Péter megvédte a játékvezetőt, most azonban az nb1.hu megkeresésére elmondta, hogy korántsem elégedett a honi játékvezetéssel.

Torghelle Sándor az MTK-DVTK mérkőzés után Szabó Zsolt játékvezető stílusát kifogásolta. Hallottál az esetről?

Nem lep meg, ezeket én már régóta mondom ? kezdte Halmosi Péter. ? Hallottam már ennél durvábbat is. Engem is sokszor megítélnek kívülről, hogy miért viselkedek úgy ahogy, de mindennek van oka. Nekem az első reakcióm az volt, hogy ha egy Torghelle Sanyival ezt megcsinálják, akkor miket mondhatnak egy olyan labdarúgónak, aki fele annyit sem ért el, mint ő. Már én is elmondtam a véleményemet sokszor, és tapasztaltam még durvább szavakat is. Abban biztos vagyok, hogy ha egy játékvezető így beszél Torghelle Sándorral, akkor onnantól kezdve nehéz elvárnia a tiszteletet. Lehet, az is benne van, hogy azzal kérkedik a játékvezető, ő jól megmondta a Torghelle Sanyinak...

Azért is téged kérdezlek, mert megjártad Angliát, és ott teljesen más szellemben bíráskodnak...

Általánosítani nem lehet, mert ott is van jó és rossz játékvezető. Az azonban biztos, hogy ott sokkal gördülékenyebbek és következetesebbek. Itt, Magyarországon egy mérkőzésen belül sokszor két ugyanolyan szituációt is máshogy ítélnek meg a bírók. Angliában, ha egy futballista reklamál, vagy ne adj isten, káromkodik, akkor a bíró mosolyog, és megy tovább a játék. Mindenki tudja, hogy a bíró a főnök, de ezzel nem kell visszaélni. Kilencven percig a játékvezető kezében vagyunk, és ezt kezelni kell, nem kihasználni. Ha egy játékvezető soha nem rúgott labdába, akkor nem tudja, miért gyülemlenek fel ezek az indulatok.

Az MLSZ álláspontja szerint, ha egy játékvezető túllép egy határt, akkor azt jelentheti a futballista vagy a klub... 

A játékosoknak a karrierje múlhat bizonyos döntéseken. A futballista sokkal nagyobbat tud bukni egy rossz bírói ítéleten, mint a játékvezető, aki hibázik. Itt van a hétvégi eset, amikor majdnem eltört a lábam, de még csak le sem fújta a bíró, pedig harmincöt évesen akár a karrierembe is kerülhetett volna. Én még soha nem okoztam sérülést, de fele ekkora szabálytalanságokért már ki is állítanak. A kispadon azt hitte az orvos, hogy eltört a lábam, mert akkorát csattant. Hasonló eset miatt három meccset hagytam ki, mert a szándékot díjazták, pedig el sem találtam rendesen az ellenfelemet.Az igazság szerint én már belefáradtam ebbe az egészbe. Nekem is sokan mondták, hogy miért nem teszek feljelentést. Többször elmondtam a véleményemet, de ezek mindig süket fülekre találtak. Foglalkozzon vele az, akinek ez a dolga.

  • forrás: nb1.hu