Kassai Viktor minden meccset komolyan vesz

Kassai Viktor

2012-01-30 19:04:31
Kassai Viktor |

Kassai Viktor - interjú - forrás: fft.hu
Forrás: fft.hu - Kassai Viktor - interjú

Amikor jó két évtizeddel ezelőtt Kassai Viktor játékvezetésre adta a fejét, már sikerként értékelte volna, ha az NB III-ig eljut. Most a világ legjobbjának bizonyult a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint. A szavazáson 80 ország szakértője vett részt.

- Nem lenne gond, ha kicsit később beszélnénk? Mostanra kaptam időpontot a fogorvosomtól, nem szeretném tovább halogatni az ellenőrzést - kérte tőlünk a tatabányai Kassai Viktor. Két órával később aztán fogas kérdéssel folytatjuk:  A fogorvostól vagy a szurkolóktól fél jobban?

Amikor jó két évtizeddel ezelőtt Kassai Viktor játékvezetésre adta a fejét, már sikerként értékelte volna, ha az NB III-ig eljut. Most a világ legjobbjának bizonyult a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint. A szavazáson 80 ország szakértője vett részt.

- A játékvezetőnek senkitől sem kell félnie. Ha valaki rendesen készül, nem hiszem, hogy aggódnia kellene. Sportemberként törődöm az egészségemmel is, így nem tartottam attól, hogy mostantól folyamatosan a doktor vendége legyek. De ugye, nem bulváros stílusban folytatjuk?
Miután megnyugtatom, arról mesél, mindent megtett azért, hogy ismert és elismert játékvezetővé váljon. Nem volt egyszerű, rengeteg lemondással járt. De ezzel nincs egyedül, hiszen aki sikeres szeretne lenne, hasonló utat kell követnie.

- Gyermekkoromban a Tatabánya valamennyi mérkőzésén ott szurkoltam a lelátón. Egy kis túlzással azt mondhatom, talán nélkülem nem is fújt volna a sípjába a bíró. Szerettem volna én is Csapó, Kiprich vagy éppen Vincze utóda lenni. Hamar kiderült, hogy nem voltam elég tehetséges ehhez a játékhoz, élvonalbeli labdarúgó soha nem lesz belőlem. Mivel édesapám is játékvezető volt, azt tanácsolta, kövessem a példáját. Miután levizsgáztam, asszisztenseként bemutatkozhattam a Fejér megyei bajnokságban, a Szárliget?Óbarok mérkőzésen. Csaknem huszonkét éve történt. Bevallom, akkor azt sem gondoltam volna, hogy valaha az NB III-ig eljutok ? tette hozzá mosolyogva.

Fiatalos lendülettel haladt előre, hibáitól nem volt hangos a sajtó, a szakemberek határozottnak tartották, és a kilencvenes évek elején szép jövőt jósoltak neki. - Komolyan gondoltam azt, hogy szeretnék valamit elérni ezen a pályán. Amíg a barátaim péntek és szombat esténként bulizni készültek, addig én a másnapi mérkőzésekre összpontosítottam, angolul és németül tanultam. Csöppet sem bánom, hogy a hétvégi szórakozások kimaradtak az életemből. Úgy gondolom, jól döntöttem. Játékvezetőként megerősödtem, megjött az étvágyam, és egyre rangosabb feladatokat kaptam a különböző osztályokban.

A sípmester 1999-ben vezette első élvonalbeli meccsét, négy évvel később kapott helyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, azaz a FIFA játékvezetői keretében. Korosztályos világ- és Európa-bajnokságon, felnőtt válogatott, Bajnokok Ligája meccseken fújta a sípot, a 2008-as pekingi olimpia döntőjét is rábízták. Majd két évvel később a dél-afrikai világbajnokság elődöntőjét, tavaly pedig a Bajnokok Ligája fináléját is.
? Senki ne gondolja azt, hogy mostanában automatikusan kapjuk a nagyobbnál nagyobb mérkőzéseket. Az európai és a nemzetközi szövetségnél egyik bírónak sincs bérlete. Tenni kell azért, hogy újabb és újabb feladatokat kapjunk, hiszen a múlt dicsőségéből nem lehet megélni. A játékvezető egyik legnagyobb erénye az, hogy mindig nyugodt marad.

A Bajnokok Ligája döntője előtti napon sem úgy hajtottam álomra a fejem a szállodában, hogy másnap nehogy hibázzunk, mert az a pályafutásunkba kerülhet. A tét nagysága sem befolyásolhatja a felkészülésünket. Azt is kikapcsolom magamból, hogy esetleg ötszáz vagy kilencvenezer szurkoló foglal helyet a lelátókon. Mindkét esetben ugyanakkora a játéktér, a kapuk, a labda mérete vagy éppen a játékosok száma. Persze azért az feldobja a játékvezetőt is, ha tömött nézőtér előtt fújja a sípot, és világklasszis játékosok rúgják a labdát. Ilyen közegben, a focistákhoz hasonlóan én is szeretném megmutatni, hogy nem véletlenül kerültem oda, nekem is ott a helyem. De őszintén mondom: komolyan veszek minden meccset, hiszen a játékvezetés a munkám, a mindenem ? jelentette ki határozottan.

Erős Gábor már majdnem testvér

Erős Gábor több száz mérkőzésen segítette Kassai Viktor munkáját. A játékvezető és a nemrégiben súlyos betegségen átesett asszisztens kapcsolata több mint barátinak nevezhető.
 
Az elmúlt több mint egy évtizedben annyira összenőttünk Viktorral, hogy már szinte a testvéremnek tekinthetem. Jó tudni, hogy bármiben számíthatok rá, úgy gondolom, ez fordítva is így működik. Amikor másfél évvel ezelőtt daganatos betegséget állapítottak meg nálam, a családom mellett ő tartotta bennem a lelket, és biztatott, hogy visszatérek a pályára. Igaza lett, a Bajnokok Ligája döntőjében is segíthettem a munkáját. Precíz, maximalista sportember, aki céljaiért bármit képes feláldozni, normális keretek között. Nagyon örülök neki, hogy a világ legjobbjának választották, higgyék el nekem, rászolgált. Mi, a kollégái is hozzátettük a tőlünk telhetőt. Bízom abban, hogy a sikersztori folytatódik, ígérem a későbbiekben is minden támogatást megadok neki.

Kassai Viktor elismeri, hogy akadnak hibái is a mérkőzéseken, de igyekszik minél előbb túltenni magát ezeken.

Ha utólag kiderül, hogy valamelyik szituációban hibás döntést hoztam, az nekem is ugyanúgy fáj, mint a labdarúgóknak a vereség. Bizonyára a műszerész, a kőműves és az adminisztrátor sem örül, ha hibázik a munkájában. Annyiban nehezebb a mi feladatunk, hogy nekünk nagyon sok ?ellenőrünk? van, hiszen a szurkolók a tévékamerák segítségével azonnal visszanézhetik a jeleneteket. Ha előfordul egy-egy hiba, gyorsan túl kell rajta lépni. Persze az okát is meg kell vizsgálni, hogy máskor ne forduljon elő - magyarázta, majd amikor azt kérdeztem tőle, hogy viselte, amikor az egyik közösségi portálon több mint húszezer észt szurkoló követelte a fejét, akkor is higgadt maradt:

A foci velejárója, hogy a játékvezetőket nem szeretik a drukkerek. Főleg akkor haragszanak rá, amikor vereséget szenved a csapatuk. Ha a megyei harmadosztályban történik ez, akkor negyven-ötven szurkoló bosszús, ha az NB I-ben, akkor több ezer. A Bajnokok Ligája, illetve a válogatottak esetében már egy ország haragudhat a bíróra. Emlékezhetünk rá, hogy a világbajnokság idején is volt olyan kolléga, aki több millió fociszerető ellenségévé vált. Számomra az a legfontosabb, hogy mit mond a szakma, miként vélekednek a teljesítményemről az ellenőrök, a vezetőink és a kollégáim.

A szakembereknek pedig jó a véleményük róla, ezt bizonyítja, hogy Kassai Viktor ott lesz a nyáron a lengyel?ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon. Éppen csak napvilágot látott a hír, ám rögtön az volt a téma: ő kapja-e a döntőt?

Jómagam már azt nagy szakmai sikerként értékelem, hogy ott lehetek Európa tizenkét legjobb játékvezetője között. Ha semmi sem jön közbe, a kontinenstorna csoportkörének két mérkőzésén biztos, hogy fújhatom a sípot. Ha jól sikerül, elképzelhető, hogy kapok még feladatot. Hozzáteszem: nem csak az Európa-bajnokság, más tornák is motiválnak.
No és persze helyt kell állnia a katedra előtt is, illetve eleget tennie a különböző felkéréseknek.

A szigorú bűntetőbíró

Dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnökhelyettese, büntetőbírája, a Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottságának az elnöke is beiratkozott a januárban indult játékvezetői tanfolyamra. Márciusban már a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban szeretné fújni a sípot.
 
Többéves sportbarátság fűz Kassai Viktorhoz, akinek sikerült rábeszélnie, hogy végezzem el a tanfolyamot. Az biztos, nem könnyű szakma, minden tiszteletet megérdemelnek a játékvezetők. Pontos szabályismeretre van szükség, és gyorsan kell alkalmazkodni az éles helyzetekben. Viktort kitűnő tanárnak tartom, az előadásait könnyed stílusban, precízen, szakszerűen tartja. Hozzáteszem: minden előadó felkészült, rengeteg gyakorlati tudnivalóval látnak el minket. Viktor állandó asszisztense, Erős Gábor is hamarosan előadást tart nálunk, a leshelyzeteket elemezzük majd vele. Mindkettőjükre büszke vagyok, örülök, hogy a két kiválóságtól tanulhatjuk ezt a szakmát.

Nagyon szívesen megyek olyan programokra, amelyeken hozzájárulhatok ahhoz, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a focihoz. illetve a sportoláshoz. Barabás Évával, az ismert televíziós műsorvezetővel és Vajda Attila olimpiai bajnok kenussal az SOS Gyermekfalu jótékonysági nagyköveti feladatait is ellátjuk, igyekszem minél több fiatalt a sportos életmódra buzdítani. Emellett instruktorként segítem a Komárom-Esztergom megyei játékvezetőket, szerepet vállalok az oktatásban is. Nagyon örülök, hogy több mint ötvenen jelentkeztek a januárban indult tanfolyamunkra. Én lennék a legboldogabb, ha közöttük lenne egy olyan fiatalember, aki az NB I-ig eljutna.
Hozzászólások: