Kassai Viktor tanítványa lettem

Megyei játékvezetés Kassai Viktor Oktatás

2012-12-20 07:29:25
Pest | Kassai Viktor | Ring György |

Kassai Viktor - interjú - forrás: fft.hu
Forrás: fft.hu - Kassai Viktor - interjú

Az IFFHS szerint 2011-ben az év legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor Ring György FIFA-asszisztens társaságában tartott remek előadást az aktuális Pest megyei játékvezető tanfolyamon.

Jogos a kérdés: hogy kerültem én a PMI jelenleg is futó képzésére?

Nagyon egyszerű erre a válasz: igazolt labdarúgó és utánpótlásedző vagyok, ráadásul összefoglalókat és tudósításokat is írok. Így nem árt, ha tisztában vagyok a szabályokkal. Kritikát csak akkor illik megfogalmazni, ha a témával kapcsolatban hitelt érdemlően tudom igazolni az állításomat. Ehhez pedig tanulni kell. Hogy szeretnék-e majd mérkőzéseket is vezetni? Amennyiben alkalmas leszek rá és az időm engedi, akkor természetesen igen.

A 35 órás képzés második felvonásán a játékvezetővel és az asszisztensek hatáskörével foglalkoztunk. A prezentációra sikerült illusztris előadókat meghívnia a szervezőknek, így a hallgatók Kassai Viktor és Ring György igen színvonalas mondandóját követhették figyelemmel. Személy szerint egy percig sem unatkoztam. A baráti hangvételű oktatáson bármikor kérdezhettünk, amire bő válaszokat kaptunk. A két oktatót még sosem volt szerencsém ilyen felszabadultnak látnom, mint hétfőn.

 

A páros a prezentáció során beszélt arról, hogy amikor a játékvezetést választották egy remek közösséghez csatlakoztak. Valószínűleg éppen ezért érezhették úgy, hogy akik ott helyet foglaltak, azok bizonyos szinten hozzájuk tartoznak. Ismeretlen embereket kezeltek barátként, akiknek a kérdéseit lelkesen válaszolták meg. Nem zsákbamacskáztak, hanem megmondták a frankót: senki se higgye, hogy ez egy könnyű szakma, de mindenkit biztattak, hogy tanuljanak, és legyenek kitartók.

Az előadás után gyorsan megkörnyékeztem Viktort, hogy egy kicsit kifaggassam. Az mozgatott meg a tanfolyam kezdetén, hogy mi lesz a sorsa annak a mintegy hatvan embernek, aki regisztrált.

 

Miért fontos a bőséges utánpótlás?

Nagyon fontos, hogy a játékvezetői utánpótlás képzése folyamatos legyen - válaszolt kérdésemre Kassai Viktor. Évente több mint 60 ezer bajnoki mérkőzést játszanak le Magyarországon, amelyekre az MLSZ megyei igazgatóságainak játékvezetőket kell delegálnia. Ezért ugyanúgy, mint a labdarúgóknál a játékvezetésben is keresni kell az újakat, akik megfelelő képzéssel és kellő tapasztalattal alkalmasak lesznek a mérkőzések vezetésére. Sajnos az aktív játékvezetők közül sokan hagyják abba a játékvezetést koruk, munkahelyi elfoglaltságok illetve családi gondok miatt. Ezért is van szükség arra, hogy minden évben országszerte induljon alapfokú játékvezetői tanfolyam.

 

De vajon mekkora a lemorzsolódási arány?

Konkrétumot most hadd ne mondjak ? reagált 2011 legjobb játékvezetője. Az újoncoknál a kezdeti lelkesedés eltart egy ideig, hiszen aki beiratkozik a tanfolyamra azért teszi, mert szeretne játékvezető lenni. De a vizsga után a gyakorlatban a játékvezetés sokkal nehezebb és keményebb, mint azt sokan a tanfolyam előadásait hallgatva gondolnák. Sokan érzik úgy néhány hónap után, hogy nem azt kapták a játékvezetéstől, amit elvártak és sokan az első kudarcélmények után más hobbi után néznek. Viszont aki kellőképpen erős személyiség és el akar érni valamit ebben a szakmában, az akár több évtizedig is megtalálja az örömét a játékvezetésben.

Egy nagyon hiteles oktató nagyon meg tudja győzni a nagyon lelkes hallgatókat.

 

Milyen gyakran jár Kassai Viktor előadásokat tartani, és hogy fogadják őt a játékvezetőpalánták?

Viszonylag sokat, mert Komárom-Esztergom megyében én felügyelem az oktatást, s éppen az elmúlt vasárnap indult nálunk a kurzus ? folytatta. Decembertől februárig minden megyében zajlanak a játékvezetői tanfolyamok, s mivel ilyenkor a bajnokságok is szünetelnek, így az NB I-ben vezető kollégáimmal gyakran tartunk előadásokat. Mindannyian sokfelé tartunk órákat és gyakorlati foglalkozásokat, hiszen az aktív játékvezetők sokat tehetnek az utánpótlás képzésében.

 

Az eddigi két tanóra alapján erősödött bennem az a gondolat, hogy a bíráskodás nem egyszerű szakma. Soha sem felel meg mindenkinek, aki erre adja a fejét. Akármennyire jó, mindig lesznek kritikusai.

 

Kiből lesz jó játékvezető?

Ez egy nagyon összetett dolog. Nagyon sok tulajdonsággal kell rendelkezni, ha valaki igazán jó játékvezető szeretne lenni. Fontos a kifogástalan szabályismeret, alapvető a kiváló kondíció, hiszen még a megyei bajnokságokban is 8-10 kilométert kell futnia egy játékvezetőnek. Ehhez természetesen sokat is kell edzeni, ami meglehetősen időigényes. A kitűnő kommunikációs képesség és a pszichológiai érzék szintén elengedhetetlen egy kvalifikált sípmesternek. Ahhoz pedig hogy egy játékvezető mondjuk az NB I-ben vezethessen, nem elég a fenti tulajdonságokkal rendelkeznie, rengeteg tapasztalatot kell gyűjtenie és sokat kell kitartóan dolgoznia az előrelépés érdekében. ? zárta Komárom-Esztergom megye játékvezető instruktora.

Még az Eb alatt készítettem az alábbi videót, ami akár oktatóanyag is lehetne a játékvezetői tanfolyamokon.

 

Korábban George F. Hemingway játékvezetői tevékenységéről már beszámoltam, ám, aki erről lemaradt, IDE kattintva megtekintheti a bejegyzést.
Hozzászólások: