Megszólal Kassai Viktor

Kassai Viktor

2016-05-05 19:24:59
Kassai Viktor |

Kassai Viktor - interjú - forrás: fft.hu
Forrás: fft.hu - Kassai Viktor - interjú

Kassai Viktor szerint idén nem ő vezeti majd a Bajnokok Ligája döntőjét, az Európa-bajnokságon pedig az a célja, hogy „továbbjusson” a csoportból.
Az év játékvezetőjének megválasztott bíró szerint itthon annak nincs hagyománya, hogy a kollégái egy-egy bajnoki mérkőzés után kommentálják az esetleges hibáikat, a bocsánatkérés pedig nem segítene a vesztes félen.

Milyennek ítéli saját szemszögéből az idei NB I-es bajnokságot?
- Vezettünk 20 mérkőzést a 33 fordulós NB I-ben, ez az átlagnál több – kezdte Kassai Viktor a csakfoci.hu-nak miután megkapta az MLSZ év játékvezetője díjat. - Szakmailag nagy kihívás volt, hiszen tavasszal elég sűrűn jöttek a meccsek. Miénk volt a három Ferencváros-Újpest, illetve Újpest-Ferencváros mérkőzés, ami ugye a legtüzesebb párosítás itthon. Emellett rendszeresen foglalkoztatva voltunk a Bajnokok Ligájában is, úgyhogy nincs okunk panaszra.

Külön kiemelte a három derbit. Ezek szerint a játékvezetők is számon tartják a hazai rangadókat?
- Természetesen, hiszen mint ahogy a szurkolóknak, a játékosoknak, nekünk játékvezetőknek is nagyobb élmény egy felfokozott hangulatú mérkőzésen bíráskodni mondjuk 15 ezer ember előtt, mint egy olyan találkozón, amelyen pár százan vannak. Nyilván nem izgulunk jobban, legalábbis én nem szoktam, de egyértelműen feldob az atmoszféra.

Magyarországgal ellentétben vannak olyan országok, ahol a mérkőzések után a játékvezetők kommentálják a saját ítéleteiket, sőt adott esetben akár bocsánatot is kérnek a szenvedő féltől. Itthon erre miért nincs mód?
- Nálunk az évek, évtizedek alatt az a szokás alakult ki, hogy a játékvezetők nem beszélnek az ítéleteikről, de úgy veszem észre, erre nem is igazán van igény, hiszen itthon azért nem szoktak „szétszedni” egy-egy bírót a tévesnek vélt döntései miatt. Németországban más a szokás, nyilván annak a módszernek is vannak előnyei, de nem hinnem, hogy túlságosan megnyugtatná a bírói hiba által sújtott felet egy bocsánatkérés. A csatár sem szokott bocsánatot kérni a kihagyott 11-es után.

Az idei szezonban eddig öt BL-meccset kapott. Tovább nőhet ez a szám? A döntő játékvezetőit még nem nevezték meg.
- Nem hinném, hogy esélyesek lennénk a döntőre. Tudom, hogy az UEFA milyen elvek alapján választ bírókat a különböző mérkőzésekre. Mivel mi már egyszer vezettünk BL-döntőt, erre most kicsi az esély, nem szokta ugyanaz a kolléga kétszer megkapni a finálét. Ráadásul rengeteg jó játékvezető van Európában, bőven van kikből választani.

Bő egy hónap múlva kezdődik az Európa-bajnokság. Franciaországban milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Szeretnénk a lehető legjobban felkészülni a tornára. Az NB I ugyan véget ért, felkészülési, illetve NB II-es mérkőzéseket azonban még vezetünk, de az utolsó pár napban már pihenni fogunk. Biztosnak tűnik, hogy két csoportmeccset kapunk, azokon kell olyan teljesítményt nyújtanunk, hogy a folytatásban is számítsanak ránk, vagyis ahogy a válogatottunk, mi is szeretnénk „továbbjutni” a csoportból.

Privacsek András
Hozzászólások: