focibiro.hu


Rendőrségi feljelentés a játékvezetők ellen

2014-08-22 18:32:11
Játékvezetők:


A vendégek rendőrségi feljelentést tettek az Újfehértó–Kótaj mérkőzésen működő játékvezetői hármas két tagja ellen. A felhozott vádakra a JB elnöke is reagált.

A megyei másodosztály Rakamaz Takarék-csoportjának első fordulója után, az Újfehértó–Kótaj (0–1) találkozón tapasztaltak miatt a vendégcsapat vezetőségi tagja, Kótaj polgármestere rendőrségi feljelentést tett csalás gyanújával.

„Tisztázni kellene végre, mi ezeknek az embereknek az elsődleges feladatuk, rendelkeznek-e megfelelő erkölcsi tartással ahhoz, hogy akár labdarúgó mérkőzést, vagy mást vezessenek, felügyeljenek” – fakadt ki Orosz Mihály a Kelet-Magyarországnak. És hozzátette, hogy véleménye szerint a játékvezetők nem védik megfelelően a játékosokat.

„Zömmel amatőr futballisták sportolnak, nekik nem ez az elsődleges megélhetési forrásuk, és olyan veszteségek érték őket, hogy azt sem a csapat, sem a megyei Igazgatóság nem képes kompenzálni” – mondta. Majd kitért a játékvezetők szezon előtti tesztjeire is: „Az illetékeseknek jó lenne elgondolkodni végre, hogy némely játékvezető hogyan, s miként teljesíti a szellemi, akár a fizikai teszteket.”

Bár a játékvezetői bizottság nagyon ritkán reagál a médiában elhangzottakra, Jekő József, a megyei Játékvezetői Bizottság elnöke most mégis válaszolt Orosz Mihály szavaira. „A múlt hétvégén tett egy-két megnyilvánulás azonban túllépte a határt, amit nem lehet szó nélkül hagyni” – kezdte Jekő.

„Sokan megkérdőjelezik a játékvezetők tisztességét és felkészültségét. Megyénkben ezzel nincs probléma, minden kollégánkért vállaljuk a felelősséget! Kevesen tudják, hogy a játékvezetők mennyit készülnek a mérkőzésekre.

Minden szezon kezdete előtt többnapos felkészítésen, edzőtáborban vesznek részt, ahol elméleti és fizikai felkészültségükről is számot adnak. Ezek a tesztek az MLSZ JB követelményei szerint történnek, és az országban mindenhol azonos a mérce. Ezen kívül a játékvezetők edző irányítása mellett hetente edzenek, a szezonban pedig kéthetente értékelik a mérkőzéseket és frissítik a szabályismeretet” – mondta el a JB elnöke a sporik felkészüléséről.

„Ennek ellenére sajnos előfordulnak hibák minden osztályban, ezt nem lehet elkerülni. Abban az irányban haladunk, hogy ez minél kevesebb legyen, és a játékvezetők egységesen ítélkezzenek. A legfontosabbnak a játék tisztaságát és a játékosok testi épségének védelmét tartjuk. Az első fordulóban csalással vádolni a játékvezetőt egy olyan mérkőzésen, ahol idegenben nyer a panaszos csapata? Vajon mit mondana a vesztes?”

A sokat kritizált játékvezetői küldésről is beszélt Jekő József, elmondta, több szempontot tartanak szem előtt, mint például a találkozó várható nehézségét. „Vannak azonban olyanok, akik a korláton kívülről „sokkal jobban tudják” a szabályokat, hiba nélküli döntéseket hoznának, és az első hiba esetén a kulturáltságot nélkülöző stílusban becsmérlik, fenyegetik a játékvezetőket. Amennyiben ez túllép egy határt és nem bizonyíthatóak a vádak, akkor a játékvezetők becsülete azt kívánja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megvédjük őket. Ezt meg is tesszük” – tette hozzá.

forrás:nyírségfoci.hu