Mi már régen megírtuk...

2010-02-03 16:11:24
Rovat: Oktatás |
Megye:
Játékvezetők:


A korábbi évekhez hasonlóan országszerte nagy érdeklődés mellett kezdődtek meg a 2010-es alapfokú játékvezetői tanfolyamok. Néhány megyében már tavaly decemberben is tartottak előadásokat, a kurzusok többsége azonban január elején és közepén kezdődött meg. A toborzók igencsak jó munkát végeztek, hiszen a legtöbb megyében megdőlni látszik az eddigi létszám.

A legutóbbi jelentések szerint összesen 751-en kezdték meg a tanfolyamot, de jó néhány megye adatai még nem véglegesek. Részletes bontásban természetesen a nagyobb lélekszámú régiók állnak az élen, így szokás szerint Budapest (110), de tavalyhoz képest nagyot lépett előre Pest (100), Győr-Moson-Sopron (80) és Borsod-Abaúj-Zemplén (70), valamint Bács-Kiskun (60) és Csongrád (50) is. Úgy tűnik tehát, ismét eredményesek voltak a központi és helyi hirdetések és a már működő játékvezetők, akik barátaiknak, munkahelyi kollégáiknak csináltak kedvet.

A fenti számok örömtelik, sokéves tapasztalat azonban, hogy a kurzust elvégzők, és sikeresen vizsgázók fele egy éven belül abbahagyja alig elkezdett pályafutását. Az idén február-márciusban esedékes vizsgák után tehát adott a megyék feladata - minél több vizsgázót megtartani, ami a tapasztalt játékvezetők és ellenőrök aktív részvételével valósítható meg.

Jó esély van arra, hogy tavaszra az aktív játékvezetők száma biztosítja valamennyi felnőtt bajnoki mérkőzésen a három fő közreműködését. Az alacsonyabb osztályokban így lényegesen csökkenhet a botrányos mérkőzések száma. Ugyanakkor ez soha nem tapasztalt versenyhelyzetet is teremt, ami a minőségi fejlődés egyik fontos eszköze.

A toborzás-megtartás költségeinek jelentős részét az UEFA-tól 2007-ben elnyert Convention program támogatása finanszírozza.