Szabó Zsolt: Mostantól napi huszonnégy órában játékvezetők vagyunk

Profi - vegyes

2013-06-17 12:11:36
Szabó Zsolt |

Szabó Zsolt - esőben - forrás: ftc.hu
Forrás: ftc.hu - Szabó Zsolt - esőben

Először lesznek a magyar futballban profi játékvezetők. A 12 kiválasztott egyikével, Szabó Zsolttal beszélgettünk.

Mint arról a napokban beszámoltunk, az Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi ülésén kiválasztotta azt a 12 játékvezetőt, akik július 1-jétől hivatásos státuszba kerülnek, vagyis főállású, profi játékvezetők lesznek. Közéjük tartozik Szabó Zsolt is, akit a változásokról kérdeztünk.

Milyen változást jelent a szakmai munkátokban és a civil életviteletekben az, hogy immár hivatásos játékvezetők lesztek?

Gyakorlatilag mostantól a nap huszonnégy órájában játékvezetők leszünk, ez lesz az elsődleges dolog az életünkben. Eddig is elvett azért két-három, kinek mennyi órát a bíráskodás egy-egy napjából, de mostantól ez már a hivatásunk és mindig rendelkezésre kell állnunk.

Hogyan képzeljük el egy profi bíró egy napját vagy egy hetét? Mi történik azokon a napokon, amikor nincs meccs? Kaptok egy íróasztalt az MLSZ-ben vagy csak edzésre kell bejárni? Mennyire kötött a meccsen kívül eső munkaidő?

Egyelőre még nincs konkrét program kidolgozva számunkra vagy legalábbis még nem értesültünk róla, csak július elsején lép életbe a szerződésünk. Valószínűleg minden nap lesz edzés, és sokkal többször kell majd továbbképzésre járnunk. Eddig évente négyszer-ötször volt továbbképzés, mostantól két-három hetente lesz, amikor egy-két napra összeülünk és elemzünk, meccseket és meccsszituációkat nézünk vissza, átbeszéljük a fontos dolgokat. További lényeges változás, hogy mostantól, ha elküldenek minket mondjuk egy kétszáz kilométerre lévő helyszínre meccset vezetni, akkor már előző nap elutazunk, ott alszunk, a meccs napján ott megreggelizünk, satöbbi. Eddig erre csak lehetőség volt, lehetett kérvényezni, de immár kötelező lesz így csinálni.

Emellett másodállást ? gondolom ? nem lehet már fenntartani?

Valóban nem, bármilyen más tevékenységet csak az MLSZ engedélyével lehet végezni. Ez nem azt jelenti, hogy ha például valaki egyetemen oktat, az mostantól nem tarthatja meg mondjuk a heti egy óráját, de alapvetően ez a munka immár teljes embert kíván. Én is felmondtam a Vízműveknél, ahol eddig dolgoztam ? és akkor hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy kifejezzem a köszönetemet és a hálámat a Vízműveknek, amiért eddig mindig a segítségemre volt a játékvezetői munkámban, minden rugalmasan álltak ahhoz, hogy el tudjak menni a meccsekre, és nem gátoltak semmiben, hanem támogattak.

Mennyit fog keresni egy profi játékvezető havonta?

Titoktartási kötelezettségünk van, sem az MLSZ, sem a játékvezetők nem nyilatkozhatnak erről.

Akkor azt elárulod, hogy fix bér lesz-e, vagy a kereset függ a meccsszámtól és egyéb tényezőktől?

Lesz alapbér és erre jön teljesítményarányos prémium. Úgy lesz, mint a profi futballistáknál: aki jobban teljesít, jobban jár anyagilag. Pontozzák majd a teljesítményünket, ahogy eddig is, de ennek most már számunkra különösen nagy tétje lesz, hiszen a pontszámok arányában jár majd a prémium. Ez pedig további motivációt kell, hogy jelentsen mindenkinek a minőségi munkavégzéshez.
Hozzászólások: