focibiro.hu


Évek óta nincs koncepció?

2015-12-27 19:45:18
Rovat: Botrány |
Megye:


Távol álljon tőlünk, hogy Karakó Ferencet megsértsük, hiszen kiváló sportember, tisztességes ember. A jelenségre és az évek óta tartó koncepció nélküliségről szeretnénk pár szót szólni.

"Eljutottunk odáig, hogy Fábián Mihály váratlan visszavonulása után nem volt potenciális jelölt az élvonalbeli játékvezetők között a FIFA-jelvényre. Akik a profi keretben vannak azok már FIFA-kerettagok vagy elég korosok a nemzetközi mezőnyhöz. Sokat írtak arról, hogy mit keres Erdős Józsi, Solymosi Peti vagy éppen a FIFA-keretből kikerülő Németh Ádám az elit játékvezetők mezőnyében. Többen felvetették, hogy szegény Andó-Szabó Sándor is évek óta megrekedt a nemzetközi szinten, igazi komoly játékvezetői feladatot még nem bíztak rá, szerencsére azért Kassai Viktorral eljuthatott komolyabb meccsre is alapvonali játékvezetőként. Így Sanyi is beleszagolhatott az EL és a BL légkörébe, mert sajnos csak a TV-ben nézhette volna esténként.

Misi váratlan kiesése után a Profi keretből nem lehetett választani, mert annyira leszűkítették a mezőnyt, hogy potenciális fiatal játékvezető nincs. Az NB. II-es mezőnyben ott van egy Karakó Ferenc, Szőts Gergely de ők alig vezettek élvonalbeli meccset. Amióta új rendszerben van a játékvezetői küldés az alapvonalon tevékenykedő NB. II-es játékvezetők alig vezetnek bajnoki mérkőzést. Karakó például mindössze 5 mérkőzést vezetett NB. II-ben, míg az élvonalban az alapvonalon 11 alkalommal bohóckodott.

Becsülendő, hogy a fiatal tehetséges játékvezetők és asszisztensek elvégzik a Core-programot, de ez nem elég. A Core-program sem kötelező, inkább csak ajánlott, hiszen a programban meg lehet ismerkedni a nemzetközi elvárásokkal. Csak rutinnal és tapasztalattal lehet a legjobbak közé jutni.

Ehhez azonban az MLSZ JB. vezetőinek is végre tenni kellene és változtatni a baráti küldési koncepción és akkor nem fordulhatna az elő, hogy 7 meccses játékvezető kerül FIFA keretbe. Lehet, hogy ez a pu(h)li húzás világrekord, de az biztos, hogy Feri is jobban járt volna ha legalább 15-20 meccsel a háta mögött mehet el a nemzetközi edzőtáborba. 

Lehet újonc asszisztenseket heti 1-2 élvonalbeli mérkőzésre küldeni, de a fokozatosságot és a mértéket be kell tartani. Csak folyamatos szakmai kontroll és felépített küldési rendszerrel lehet elfogadtatni a huszonéveseket a rutinos kollégákkal. Megengedhetetlen, hogy az azonos osztályba sorolt és az ellenőrzési átlagok alapján hasonló átlagot hozó játékvezetők és asszisztensek között a küldési számokban hatalmas nagy szórás legyen. Az MLSZ JB. vezetői azt híresztelik, hogy nyártól nagy változás lesz a profi keretben.

Már páran viccesen megjegyezték, hogy majd jön Gaál "irodavezető" Gyöngyi vagy visszatér maga a TV-celeb meccset vezetni. Sokat szidtuk a vágneri diktatúrát akkor, de ki kell mondani, hogy ott volt koncepció az utánpótlásban. Nem engedték meg, hogy ne legyen 3-4 potenciális jelölt a magasabb osztályba, az évek óta vegetáló játékvezetőkhöz és asszisztensekhez hozzányúltak és rotálták őket. Nem a mutyit és a barátokat kell egy országos rendszerbe előtérbe helyezni, hanem azt, hogy a szakmaiság legyen az első megalkuvások nélkül. Az MLJT néhány évvel ezelőtt komoly szakmai anyagokat tett le az asztalra.

Érdekesség, hogy az akkor még ellenszélben dolgozók most vezetői pozícióban vannak, de mintha agymosáson mentek volna át, mert elfelejtették, hogy mi volt a cél és hogy ezért mit kellene tenni. Lehet, hogy azóta rájöttek, hogy pár zsíros küldésért inkább csendben bólogatnak, feladva a szakmaiságot?

 

Tanulmányok a hazai labdarúgó játékvezetés fejlesztéséhez:

1. Játékvezetői bizottságok a szövetségi struktúrában Letöltés
2. A játékvezetői tömegbázis szélesítése Letöltés
3. Egységes küldési-ellenőrzési informatikai rendszer Letöltés
4. A játékvezetők erőnléti felkészítése Letöltés
5. MLJT helye és szerepe a labdarúgásban Letöltés

  Hajrá magyar foci, hajrá játékvezetés!