focibiro.hu


Megtaposta kollégáját a bukott spori

2016-02-25 19:18:51
Megye: Veszprém |
Játékvezetők: Mező Béla |


Lassan nem telik el úgy hét, hogy nem kapunk Veszprém Megyéből megdöbbentő történeteket. Az Igazgató és a JB elnök továbbra is hallgat, szerintük minden rendben. A Dallas forgatókönyv írói sem tudnak ilyeneket kitalálni. Ez a szomorú valóság:"Újabb, nem hétköznapi, a bulvár sajtóba kívánkozó igaz történetet osztunk meg Önökkel!

Hátha most már segítenek, nem úgy, mint eddig!

2016.02.21-én a megyei játékvezetők frissítő kurzuson vettek részt. Kora reggel a fizikai felmérőkkel kezdődött a program, délután pedig az elméleti tesztek kitöltésével fejeződött be. A köztes idő videós helyzetelemzésekkel, csoportos munkával (Karakó Ferenc FIFA játékvezető felügyelete mellett) telt.

Ebéd után Csik Ferenc megyei igazgató tartott egy rövid tájékoztatót. A tájékoztató után a játékvezetők kérdéseit már korábban összegyűjtő egyik csoportvezető tette fel az igazgatónak. A kérdések és vélemények zöme a Fegyelmi Bizottság következetlen és kiszámíthatatlan működésével és az igazgató a játékvezetéshez való ellenséges hozzáállásával volt kapcsolatban.

Sérelmezték és kérdezték a bírók, hogy ha egy játékos "ku..va anyázik" a játékvezetőnek címezve, kiállítják és pontosan leírják, akkor miért dönt úgy az FB, hogy az nem fegyelmi vétség, és nem kap érte eltiltást a játékos. Az igazgatói választ már délelőtt, amikor még ott sem volt, lehetett volna borítékolni, mert most is a szokásos kitérő, nem tudok róla, nem hallottam, utánajárok, majd megvizsgálom, sablon hangzott el. A legtöbb kérdést K. Zoltán ellenőr ügyével kapcsolatban kapta az igazgató, tudniillik, ő kezdeményezte, hogy induljon meg az eljárás az ellenőr ellen. A játékvezetők, figyelembe véve a FB álláspontját arra a következtetésre jutottak és ennek hangot is adtak, hogy jobban járt volna K. Zoltán ha "ku.va anyázik" P. L-val szemben, mert az Veszprémben nem fegyelmi vétség és azért nem büntették volna meg!

Arra a kérdésre, hogy P. L., aki többször is nyíltan szidta a játékvezetőket szövetségi ellenőrként miért nem kapott korábban büntetést, akkor megelőzhető lett volna a K. Zoltán ügy is, az igazgató úgy nyilatkozott, hogy meg lett neki tiltva az, hogy bemenjen a jv-i öltözőbe. Ez sokat ért a gyakorlatban, mert azután kint az öltöző előtt szidalmazta a jv-ket!) Az újabb kérdésre, hogy volt második, és harmadik eset is ezután, ami az öltözőn kívül történt P. L. részéről akkor mit csinált, miért nem kezdeményezett fegyelmit úgy nyilatkozott megint, hogy erről ö nem tudott, és egy olyan történettel állt elő, melyet az Ellenőrző Bizottság elnöke ott helyben szemtől szemben meg is cáfolt neki. Azt, a kérdést, hogy miért nem vették figyelembe a három jv-i csoport kérését, mi szerint P.L. ne menjen a meccseikre ellenőrizni, mégis küldték, miért? Az igazgató úgy tett mintha meg sem hallotta volna, hogy kérdezték, elsumákolta a választ, másról kezdett beszélni.

 

Megdöbbentő, hogy pénzbüntetést kap egy olyan ember, aki a nevét odaírva, kiállt a játékvezetőkért és ellenőrökért, aki társadalmi munkában csinálta a megyei küldést, ami heti több óráját vette igénybe, és éjjel nappal készenlétben volt miatta. Ha nem volt küldése, akkor társadalmi munkában ment ellenőrizni, megnézni a fiatalokat, és nem derogált neki ilyenkor megye 3-4 es meccsre menni sem. Megdöbbentő az is, hogy Csik Ferenc egy pár kérdés után sarokba szorult, és a kérdésekre nem tudott elfogadható választ adni, bizonyítván azt, hogy nem volt más célja, mint K. Zoltánt eltiltatni, mert az ellenőr felhívta a figyelmet arra, hogy illetéktelenek hozzáférhetnek bizalmas és személyes adatokhoz, ami az igazgató felelőssége.

Ezután Csik Ferenc már nem mondhatja, hogy csak névtelenül merik őt bírálni. A hétvégén ilyen hangulatban mennek meccset vezetni a játékvezetők, de az igazgatót ez biztos nem nagyon érdekli.   A frissítő kurzus napján a városi stadion tornacsarnokában 17 órakor kezdődött az a mérkőzés, amit egy 45 éven felüli csapatok számára szervezett terembajnokság keretein belül rendeztek. Ezen a mérkőzésen K. Attila volt a játékvezető, aki egyben nagypályás játékvezetőként is működik a megyei keretben, és aki a veszprémi csoport tagja. Ezt ő az előírások szerint korábban már jelezte a csoportvezetőjének. Az egyik csapatban a Harmadik Félidő nevűben játszott G. Zoltán, aki szintén nagypályás játékvezetőként működik, szintén a megyei keretben, és aki szintén a veszprémi csoport tagja.

A meccs után G. Zoltán úgy fejezte ki az elégedetlenségét, kollégájának és csoporttársának a meccs játékvezetésének minőségével kapcsolatban, hogy megtaposta K. ATTILA játékvezető mindkét lábát, ordítva szidta és minősítette az édesanyját, és vonta kétségbe annak erkölcsét, mellette még életveszélyesen is megfenyegette kollégáját, hogy lerúgja a fejét.

 

Mind ezt a többi játékos előtt tette, példát mutatva nekik, hogy miként kell viselkedni egy játékvezetővel, mert ha ezt egy aktív játékvezető így teszi, a kollégájával szemben akkor ezt biztosan így is kell csinálni. K. Attila cukorbeteg. Az eset után, félelmében és izgalmában olyan magasra emelkedett a cukra 27 fölé, hogy rosszul lett, és az ügyeletre kellett mennie, ahol ellátták, mert a szokásos tablettákkal ezt a nagyon magas cukrot már nem lehetett normalizálni. Életveszélyes állapotba került az eset hatására! A történtekről K. Attila másnap tájékoztatta R. B. veszprémi csoportvezetőt, aki nagyon jó viszonyban van G.-vel. Azt nem tudni, hogy mit csinált a csoportvezető, de biztos nem jelentette, és nem csinált semmit, mert nem történt semmi érdemleges, semmi visszajelzés, mert még egy minimálisan elvárható bocsánatkérés sem érkezett K. Attila felé. A csoportvezető nem is volt várható sok minden, mert nemrégiben még el akarta tiltatni K. Attilát, mert egy meccset sarok zászlók nélkül kezdett el vezetni. K. Attilaszereti a játékvezetést, beletörődött a sorsába és nem merte feljebb is jelenteni a dolgot, mert félt és most is fél a következményektől, mert tudja azt, hogy milyen viszonyok uralkodnak a vp-i csoportban. Tudja, hogy a történtek ellenére a csoportban jól fekvő G. mellé állnak majd a barátai, azok akik irányítják a csoportot, akik mindent megengedhetnek maguknak és akik Mező Béla Jb elnököt is irányítják. Fél attól, hogy ő az elkövetkezendő időben nem kap majd küldést, vagy csak nagyon keveset és majd szívatni fogják, mert így szokták. A bajnokság szervezőjének, a szintén nagypályás játékvezetőnek, és szintén veszprémi csoporttag, B. Jánosnak látva K. Attila másnap sem múló félelmét, megszólalt a lelkiismerete és két nap múlva telefonon jelentette Mező Béla JB elnöknek a történteket.

Mező Béla az ilyenkor elvárható intézkedés helyett, azt javasolta, hogy "ne verjék az ügyet nagydobra", K. Zoltán és G. beszélje meg a történteket. G. erre sem volt hajlandó. Mező Béla megint bizonyított!

A sors fintora, hogy amíg K. Attila sikeresen teljesítette aznap a számára előírt teszteket, addig a nagyképű és magát tévedhetetlennek és nagyon okosnak képzelő G. Zoltán megbukott a szabályismereti tesztelésen.

A vp-i csoport több hangadója jutott még a tesztelésnél G. Zoltán sorsára, ők is megbuktak. Más csoportokkal ellentétben, a veszprémi csoportban nem tette nyilvánossá a csoport hétvégi teszt eredményeit a csoportvezető, mert akkor kiderülne, hogy a hangadók a haverok, a kivételezettek buktak meg nagyrészt. 2015 decemberében, két levelet is küldtünk Önöknek, amiben kértük a segítségüket, egy csúnya és méltatlan ügy kivizsgálásához. Tudomásunk szerint, mert tájékoztatást erről nem kaptak a játékvezetők se, a csoportvezetők se, a szokásnak megfelelően nem történt semmi, ami az ügy megoldását elősegítette volna.

Dr. Polgár Péter FB elnök megpróbált valamit tenni, de az igazgató tartva a botránytól, leállította őt. Mező Béla elvesztette a kontrollt a játékvezetés felett. Nyakára nőttek, és nem bír azokkal az emberekkel akiket korábban a bizalmába fogadott. Már nem tud parancsolni nekik, és ezek az emberek gátlástalanul kihasználják ezt, és azt is, hogy következmények nélkül megtehetnek mindent. Mező Béla fél, mert egyedül maradt, és csak ezek az emberek állnak mellette, akik kihasználják és a maguk hasznára fordítják ezt a szituációt. Mi kell még a változáshoz? Meg kell várni amíg, meghal valaki?"  

Reméljük a többi játékvezető kolléga érdekében, hogy a veszprémiek segélykiáltása végre eljut az MLSZ főtitkáráig, mert láthatóan sem Puhl Sándort sem Berzi Sándor a megyei labdarúgás már évek óta nem érdekli..

 

forrás: Vpm-i Játékvezetők Fóruma