Fontos szabályváltozások

szöglet rúgás - forrás: Forrás: - szöglet rúgás.

Fábián Mihály elemzi a szabályváltozásokat.

A törekvés arra irányul, hogy ha egy védő gólhelyzetben szabálytalankodik, akkor ne minden esetben legyen büntetőrúgás, piros lap és eltiltás a büntetése - mondta Fábián Mihály korábbi FIFA-játékvezető.

Ha a szabálytalanság a büntetőterületen kívül történik egyértelmű gólhelyzetben, akkor, ahogy eddig is, piros lapot kell felmutatni, de a szabály legnagyobb jelentőségű változása, hogy ha a büntetőterületen belül szabálytalankodik a védő, akkor egyes esetekben elegendő a sárga lapos figyelmeztetés. Nem mindig! Ha a védő szerelési kísérlete a labdára irányul, de vigyázatlanságból, rossz ütemű becsúszás miatt mégis a csatárt találja el, akkor elég a sárga lap -  hangsúlyozta a volt FIFA-kerettag Fábián, aki 155 NB I-es mérkőzés levezetése után tavaly sérülés miatt befejezte a játékvezetői pályafutását.

Tehát, ha a védő az egyedül a kapu felé tartó csatárt visszahúzza, a labda megjátszásának esélye nélkül buktatja vagy szándékos kezezést követ el, akkor kiállítják. Viszont ha becsúszva próbál szerelni, de felrúgja ellenfelét, elkerülheti a kiállítást, ha a játékvezető úgy ítéli meg, hogy a labdát akarta megszerezni.

Tegyük fel: a csatár megkerülné a védőt, a mozdulat közben mindketten a játéktéren kívülre kerülnek, és ott történik szabálytalanság, akkor eddig labdaejtéssel folytatódott a játék -  most közvetlen szabadrúgással, vagy akár büntetőrúgással, ha a játéktér szabálytalansághoz legközelebbi pontja a büntetőterületen belül van.

- A legfontosabb változás, hogy eddig a szabálytalanul elvégzett büntető miatt csak akkor kellett ismételtetni a tizenegyest, ha a lövésből gól született. Mostantól ha a rúgó játékos sportszerűtlenül cselez, akkor minden esetben közvetett szabadrúgás jár kifelé és sárga lap a sportszerűtlen játékosnak. Akkor is közvetett szabadrúgás az ítélet a védekező csapat javára, ha a labdát hátrafelé rúgják el, de ekkor nem jár sárga lap. Ha nem a kijelölt játékos, hanem egy társa végzi el a büntetőt, akkor a rúgás eredményétől függetlenül szintén közvetett szabadrúgást kell ítélni kifelé és sárga lappal figyelmeztetni a labdát elrúgó játékost.

Ha büntetőrúgásnál a kapus a rúgás előtt előrefelé elmozdul és a labda nem jut a kapuba, akkor a rúgást az eddigieknek megfelelően meg kell ismételni, de már sárga lapot is kell adni a sportszerűtlen kapusnak.

Korábban, ha ápolásra szorult egy játékos, minden esetben el kellett hagynia a pályát. Így ha rövid ideig is, de a vétlen csapat kénytelen létszámhátrányban játszani.

A módosítás lényege: ha az elkövetett szabálytalanság olyan súlyos, hogy azért a játékvezető sárga vagy piros lapot mutatott fel a vétkesnek, akkor a sérülést szenvedő játékosnak egy rövid ápolás után nem kell elhagyni a játékteret, és a játék újraindításakor folytathatja a játékot" - írja a vasifoci.hu.

 

Hozzászólások