focibiro.hu


Edzőtábor Zalában

2016-07-18 19:03:06
Megye: Zala |
Játékvezetők:


Balázsi Mihály a Zala Megyei Játékvezetői Bizottság Elnökének beszámolója a zalai játékvezetőknek tervezett edzőtáborról, és a jövőbeni tervekről: - Zala megyében is véget ért a szabadság a játékvezetők részére. Hurrá hangulat-amely a sikeres EB alatt és után volt, úgy a válogatott mint a játékvezetés következtében, most feltesszük a "polcra" és nekimegyünk a bajnokságoknak.

Információk alapján nagyon erős Megyei bajnokság fog elrajtolni minden szinten a ZALA megyében, köszönhetően az új szabályoknak, amelyeket már "ideje" volt bevezetni. Egy éve megkezdett munkát szisztematikusan folytatjuk, fiataloknak nyitunk nagyobb teret folyamatosan a régi "öregek" szerepvállalásával. Feltöltöttük a Talent keretet, siker éhes- szakmailag, emberileg alkalmas FIATAL játékvezetőkkel, akik Szabó Zsolt prof.jv. (Zalai instruktor) előtt mutatták meg magukat. 2016.07.23-24-én Zalaegerszegen régóta ELŐSZÖR két napos kurzusra vonulnak a sípmesterek.

 

Első nap csak a fizikális felkészülés és fizikai tesztelés folyik, új szabályok értelmezésével, második nap pedig szellemi foglalkozások lesznek, írásbeli tesztekkel lezárva. Természetesen közöltük a csapatokkal is a felkészülési mérkőzések szempontjából ezen a két napon csak foglalkozások után állnak rendelkezésre AKTÍV játékvezetők.

 

A sikeres tesztek alapján alakítjuk majd ki a játékvezetői kereteket, ahol követve a "profi" példát 14+2 fő játékvezető lehet a Megye I-ben, Megye II-ben pedig max: 42 fő. Asszisztensi keret értelemszerűen minimum duplája. Megye III-as bajnokságban természetesen lesznek "visszajátszók". - Úgy gondolom az elmúlt év példája jól mutatja, ha a csapatok partnerek akkor a játékvezetés maximálisan alkalmazkodik a csapatokhoz. Így elmondható egyre több szombati mérkőzéssel emelkedett a játék illetve a játékvezetés színvonala.

 

Biztatom a "résztvevőket" vállaljanak szombati megrendezésű mérkőzéseket, mert akkor még több "ismertebb" játékvezetőt tudunk biztosítani. Tapasztalatom alapján ez nem befolyásolja a sokak által emlegetett nézőszámot. SŐT!!! Játékosok szempontjából is "okosabb" lenne, mert így ellehet kerülni sokszor bekövetkezett, "DISCO baleseteket"-fegyelmezésre és nyugodtságra gondoltam... (szombati mérkőzéseken sokkal kevesebb volt a fegyelmi intézkedés). Az elmúlt egy év alatt nem tízezer lépést, hanem 18.000 km tettem meg (fakultatívan) ZALA megyében játékvetés apropóján, és úgy tapasztaltam már csak kevés helyen látják a játékvezetésben a szükséges "rosszat".

 

Bizonyítvány ez számomra arra, hogy jó úton haladva, még több új és fiatal arcot kell behozni a Zalai játékvezetésbe.

 

Új impulzusokkal ellátva biztos vagyok benne megint jobb és remélem egyre jobb játékvezetést fognak tapasztalni a csapatok (igaz ehhez Ők is kellenek), és nézők.