focibiro.hu


Zala: Cirkusz megnyitja kapuit!

2016-08-10 14:17:06
Megye: Zala |
Játékvezetők:


Balázsi Mihály a Zala Megyei Játékvezetői Bizottság elnöke nyilatkozott a zalaifoci.hu szerkesztőségének.  

Balázsi Mihály a Zala Megyei Játékvezetői Bizottság elnöke nyilatkozott szerkesztőségünknek.

- Zala megyei játékvezetők 2016.07.23-24-én vonultak edzőtáborba két napra Zalaegerszegre, ahol első nap fizikai, második nap elméleti tudásból vizsgáztak az aktív kollégák. Először tehették mindezt lézer méréssel a fizikai teszten, ahol minden kétkedő láthatta, hogy jó erőben érkeztek a "sípmesterek". A fizikai tesztet 100%-os arányban teljesítették-lézert nem lehetett "átvágni".

 
- Elméleti oktatás keretein belül ismerkedtek az új szabályokkal vasárnap délelőtt, majd kivetítős kérdésekre adhatták válaszukat teszt formájában. Kimutatások alapján három kolléga teljesített sikertelenül, amely 108 főnél nem rossz eredmény. A "bukott" kollégák pót teszten, jobban figyelve természetesen sikeresen vizsgáztak. Természetesen a M.L.SZ. képviseltette magát -Szabó Zsolt prof.jv- fizikai jelenlétével, aki elismerően nyilatkozott az elmúlt egy év és a jelenlegi tesztelés folyamatáról. Zala megye elsőként dolgozta ki (Gyarmati Tibor) az elméleti teszt metodikáját, amely nagyon korrektül működött. Elmondható, hogy a játékvezetők száma nem csökkent, hanem emelkedett a Zala megyében, viszont a csapatok száma is nőtt. Úgy gondolom most fogjuk érvényre léptetni, sokak által emlegetett osztrák módszert. Megye III-as bajnokságban illetve ezen bajnokság tartalék bajnokságában egy játékvezetőt fog működni, de szó szerint játékvezető (magasabb osztályú). Bajnokság elején kértük a csapatokat a szombati mérkőzés kezdésekre, köszönjük azoknak akik ebben partnerek voltak. Sajnos viszont még mindig "kalózkodnak" csapatok, mert tudják, hogy jó futballisták a játékvezetők, ezért egy-két fiatal "titánt" még befűznek, hogy játszanak. Sajnos nem gondolva arra, hogy előmenetel szempontjába mennyit ártanak a "hiú" kollégának.
 
- Két kollégával voltak magatartásbeli gondok, egyikkel szerződés bontásra került sor, a másik pedig alacsonyabb osztályba kapott besorolást. Azt vallom egy játékvezető mindig tartsa szem előtt, hogy Ő egy közszereplő és ennek megfelelően kell képviselni a játékvezető társadalmat. Úgy gondolom a többiek megértették...

Változások történtek az edzőmérkőzések delegálásában, nincs játékvezető "felkérés" személy szerint, majd csak akkor ha hivatalos megkeresés kapunk, eldöntik a küldők ki vagy kik mehetnek. Az osztályoknak megfelelő játékvezetők tevékenykedhetnek, pl: Megyei I. osztályú csapatnak Megye I-es játékvezetők és így tovább. A küldések felkerülnek az M.L.SZ rendszerben és így tudja átvenni a játékvezető. Természetesen megszűntek a "rétes" mérkőzések, ezeknek mind anyagi és jegyzőkönyv vonzata van. Privát életben is meg kell fizetni a "dolgozó" embereket. Megemlítenem, hogy a játékvezetők szerződő "munkások", nem a csapatok fizetik őket, hanem a M.L.SZ.(bajnokságban) Nemzetközi mérkőzéseket pedig le kell jelenteni az M.L.SZ felé, csapatvezetőknek, mert így szabályos.

- Másik lényeges változás, hogy minden SZINTEN legyen a játékosoknál személyiségét igazoló igazolvány, mert kérhetik a játékvezetők, hamisság kizárása miatt. Úgy gondolom, elmondható ismét, felkészültünk a bajnoki rajtra, nem vethetik a szemünkre, hogy tudatlanok vagyunk.

- Szakmai kollégának adtam egy tesztlapot, aki állandóan szakmázik, kitöltötte 62%-ra (megyei csapat edzője). Javaslom még van idő forgassák a szabálykönyvet(kivételek vannak). A játékvezetői keretek nem változtak : Megyei I-ben maradt a 14 fő vezetőbíró, Megye II-ben 28 fő. Fiatalok kaptak teret a bizonyításra. Kérek mindenkit óvakodjanak az atrocitásoktól a játékvezetőkkel kapcsolatban, mert súlyosan kiemelt büntetések lépnek életben. Rendezési hiányosságokat kiemelten kezeli a Fegyelmi Bizottság, kérésemre. Tehát a cirkusz kinyitott, porondmesterek felkészültek, várjuk a trükkös, látványos előadásokat. Mindenkinek jó bajnokságot kívánok: Balázsi Mihály (JB elnök)