focibiro.hu


Komárom: fogynak a bírók

2016-11-28 17:52:46
Játékvezetők: Kassai Viktor |


Egyre komolyabb problémát okoz Komárom-Esztergom Megyében a játékvezetők hiánya, ami az alacsonyabb osztályokban már érezteti a hatását. Egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy a megyei III. osztály mérkőzésein mindössze egy, de a II. osztály összecsapásain is csak két játékvezető működik.

A kialakult helyzetről megyei futballszakembereket kérdeztünk. Komárom-Esztergom megyében jelenleg 83 aktív játékvezetőt foglalkoztathatnak a megyei bajnokságokban, munkájukat öt ellenőr segíti.

Rajtuk kívül 12 sípmester tartozik az országos kerethez.

 Kassai Viktor, a nemzetközi szinten is elismert, korábban a világ legjobbjának is választott játékvezető úgy véli: elkél az utánpótlás. 

Nem olyan népszerű ez a szakma, sokan ugyanis inkább az aktív sportolást választják, ám aki bíráskodásra adja a fejét, megtalálhatja benne a szépséget - fogalmazott lapunknak.

Mint mondta, probléma, hogy többen elkezdik úgy a tanfolyamot, hogy aztán nem fejezik be, valamint a fluktuáció is nagy. Az utóbbi tíz esztendőben egyébként 230-an tették le a megyében a játékvezetői vizsgát, ám csak nagyjából negyedük bíráskodik aktívan. Kassai Viktor úgy véli, a játékvezetői szakma népszerűségét növelni kellene, fel kell hívni a figyelmet e hivatás szépségére, ezért voltak jelen például a közelmúltban a tatabányai pályaválasztási kiállításon is.

Karrierlehetőséget is magában hordoz, ha valaki jól teljesít: amennyiben tehetséges és elhivatott, magasabb osztályokban is megállhatja a helyét - mondta.

A játékvezető szerint emellett kereset-kiegészítésnek sem utolsó ez a szakma, valamint a közösség is remek.  Nemcsak megyei, hanem országos probléma a játékvezetők hiánya.

Megyénkben 120-125 főre lenne szükség, ennek nagyjából a háromnegyede áll rendelkezésre - tudtuk meg Khéner Lászlótól, az MLSZ megyei igazgatójától.  Országos szinten az elmúlt négy évben 3800-ról 2800-ra csökkent a számuk, van olyan megye, ahol egy hosszú hétvégén egy játékvezető vezet le megyei I. osztályú mérkőzéseket. Összetett probléma, hogy miért vannak egyre kevesebben.

Sokan az iskola, vagy a munkahely megváltozása miatt hagyják abba. A szövetség próbálja reklámozni a szakmát, januárban is indul tanfolyam. Másodállásnak is jó, hiszen egy foglakoztatott játékvezető nettó 100-150 ezer forintot is megkereshet havonta. A szövetség és a klubok közös érdeke, hogy több játékvezető legyen. Németországban például minden klubnak kötelező évente egy főt tanfolyamra delegálnia.