Ha edzett a test, teljesül a teszt

2013-01-31 16:51:19
Rovat: Oktatás |
Megye:
Játékvezetők:


Az utóbbi két évben számos olyan fizikai, állóképességi teszt került be a köztudatba, amely más, mint a mostani, 150-50 méteres intervall teszt.

 Érdemes bemutatni az újabb teszteket, amelyek befolyásolhatják a jövőt is. Jelenleg a nemzetközi szövetség elvárása továbbra is az, hogy az országos keret a szokásos intervall tesztet teljesítse. Az újabb követelményeket csak a top nemzetközi játékvezetőktől, illetve asszisztensektől várják el.
– A „sportágspecifikusabb” tesztekkel arra ösztönzik a játékvezetőket, hogy a lehető legjobb állapotban készüljenek fel a kiemelt nemzetközi mérkőzésekre és tornákra – jelentette ki Sáfár Sándor, az MLSZ JB erőnléti edzője, majd hozzáfűzte: – Az UEFA fizikai felkészülésért felelős csapata szoros együttműködésben áll azon ország edzőivel, akiknél a motoros tesztek hagyományai régmúltra nyúlnak vissza (ilyenek a spanyolok és az olaszok is). Így születnek meg olyan tesztek, mint a „spanyol teszt”, amely vegyíti a koordinációs munkát, illetve a diagonál futást.
Sáfár Sándor csokorba gyűjtötte és a nemzetközi szövetség kiemelt tesztjeinek a követelményeit – és kommentálta is azokat:

Yo-Yo teszt, vagy ingateszt (csak játékvezetőknek)
„Az egyik legnehezebb teszt. Ez egy 20+20 méteres teszt állandó, 10 másodperces pihenőidővel. Az idő, amely alatt a távot le kell futni, folyamatosan csökken. A teljesítendő idők a teszt elején 14-12-11, majd a teszt végén 10-9-8 másodpercnél determináltak. A szinteket a futás darabszámában határozták meg (nőknél 33-szor, férfiaknál 45-ször). Nehézsége, hogy savas állapotban kell teljesíteni a teszt második felét, ugyanis nincs elegendő idő a szervezet teljes kipihenésére (10 mp), valamint a felgyorsítás-lelassítás-irányváltás-felgyorsítás mozgássor anaerob laktacid állapotba tolja a energiafelhasználását. Ezt a tesztet csak a legmagasabb szinten jegyzett játékvezetőktől várják el a nemzetközi szövetségben”.

Dinamikus Yo-Yo teszt (csak játékvezetőknek)
„Hasonló, mint a Yo-Yo teszt, azonban a játékvezetők egy körpályát teljesítenek. Ezáltal nem 180 fokos fordulat nehezíti a mozgást. A második 20 métert egy „töréssel” futják le. A szövetség által meghatározott helyre kell felrakni úgy a bójákat füves pályán, hogy az 8x40 méteres teljes és pontos körpálya legyen. Az idők, a változók megegyeznek az előző tesztnél leírtaknál, azonban ebből a férfiaknak már 56x40 métert kell teljesíteniük. A nőknél a szintet most fogják véglegesíteni”.

30/30-as 10 körös intervall teszt (csak játékvezetőknek)
„Az országos keretben a férfi FIFA-játékvezetők által teljesítendő teszt azzal a különbséggel, hogy 5 másodperccel gyorsabban kell lesétálni az 50 méteres távot, így a séta tempója is gyorsabb, ugyanakkor a pulzusmegnyugvásra sincs elegendő idő a csökkentett pihenőidő miatt”.

15/20-as 10 körös intervall teszt (csak asszisztenseknek)
„Nehéz teszt, ugyanis a FIFA-keret asszisztensi szintjeit minden változónál felezik. A távokat is, illetve a szintidőket is. Ezáltal a tíz kör alatt 40-szer kell lefutni a 75 métert 15 másodperces szintidőre, majd 25 méter (20 mp) séta után fut tovább az asszisztens. Rövid az idő a pulzusmegnyugvásra, nagyon erős monotóniatűrést igényel! A teszt nehézségét az adja, ha a teszt elején az asszisztens rossz tempót választ, akkor végig magas pulzussal kell teljesíteni a 10 körös távot, nincs elegendő idő a pihenésre, pulzusmegnyugvásra”.

ARIET teszt (csak asszisztenseknek)
„Hasonló, mint a Yo-Yo teszt azzal a megkötéssel, hogy specializálták asszisztensek részére: 20+20 méteres futást 12,5+12,5 méteres oldalazás követi. Ezt a két feladatrészt 22-szer kell teljesíteniük az asszisztenseknek. A teszt azért nehezebb, mert minden esetben csak 5 másodperc pihenőjük van a futások, illetve az oldalazások között.
Hangsúlyozom, itthon továbbra is a 150-50 méteres intervall tesztet kell teljesíteniük a játékvezetőknek a fizikai teszteken. Ahhoz, hogy a fent említett elvárásoknak megfeleljenek a top bíróink más, az eddigi edzéstervektől különböző metodikával kell felkészülniük. A legnehezebb feladatuk talán akkor van, amikor mind az UEFA, mint a FIFA más tesztet határoz meg viszonylag rövid, fél éves átfutási idővel. Kiemelt figyelmet kell fordítani a keringési rendszer fejlesztésére, az oxigén felhasználásra, a teljes-, illetve a monotóniatűrésre”.