focibiro.hu


Mennyire összeférhetetlen?

2017-03-22 17:01:52
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők: Gaál Gyöngyi |


Évek óta azon töröm a fejem, hogy mennyire szerencsés az, ha egy működő játékvezető az MLSZ JB irodavezetője?

Aki józanul gondolkodik, az egyből rávágja a választ, hogy nem szerencsés. Sőt, ha tovább megyünk azt mondják, hogy erkölcsileg és etikailag is tarthatatlan.

Aki kicsit elfogultabb, az felsorakoztatja érveket is.

Milyen pozitívum lehetnek? Jobb küldéseket kap az ember, hiszen közelebb van a tűzhöz és meg kell fizetni a hallgatását. Minden információhoz előbb kerül, hiszen ő tudja meg első kézből a játékvezetőket érintő híreket. Belelát a többi kolléga ellenőri jelentéseibe, elszámolásaiba, legféltettebb titkokba.

Milyen negatívumok vannak? A kollégák nem mernek előtte őszintén beszélni, mert viszi a híreket a vezetőknek. Lesi, hogy melyik kolléga kinek mit mond, mit ír a közösségi oldalakon. Önértékelésében gondok lehetnek, mert nem látja át, hogy milyenné válik az évek alatt. Évek alatt elveszíti a hitelét, karakterét az ember, mert a korábbi énjével ellentétesen „kell” cselekedni.

Ha végig nézzük a két érvrendszert, akkor nekünk is meg kell állapítani, hogy tarthatatlan ez a helyet. Működő játékvezető ne legyen szövetségi alkalmazott azon a területen, ahol egyébként pénzért mérkőzéseket vezet és felügyeli a játékvezetők országos rendszerét.

El kell határolódni attól a „kollégától” aki nem a játékvezetők érdekét nézni, hanem a sajátját. Folyamatosan figyeli a többi kolléga cselekedetét és jelenti a felső vezetőknek, hogy ki mit mond vagy ír. Hétvégén meg ott ugrál a pálya szélén vagy néha napján meccset vezet.

Amíg erkölcsileg nem változtat az országos bizottság alapjaiban, addig ne várjuk szakmaiságot és ne mutogassunk a megyékre.

A nagytestvér mindent lát és figyel! Amikor egyszer váltás lesz, az ilyen embereket takarítják el legelőször….