focibiro.hu


Mitől rohad a játékvezetés?

2017-06-13 18:16:49
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők:


Nehéz mit írni a magyar játékvezetésről akkor, amikor szeretett válogatunk szépen leszerepelt Andorrában. Ahogy a szövetségi kapitány és dr. Csányi Sándor MLSZ elnöke mondta, le kell vonni a következtetéseket. Reméljük a játékvezetést sem hagyják ki.

Az elmúlt egy év hangos volt, hiszen az kirakatban lévő profi játékvezetők sokat hibáztak idehaza és sajnos külföldön is. Ez egyenes következménye annak, hogy a Berzi Sándor és Puhl Sándor vezette Játékvezetői Bizottság évek óta nem képzi megfelelően a játékvezetőket semmilyen szinten.

Az országosban működő haverok nem írhatnak rá a csókos játékvezetőkre semmit. Így fordulhat elő az, hogy a hibázó játékvezetőket nem vonják felelősségre, sőt, újra vezetnek. Az utolsó fordulókban az edzők nyiltan és sajnos jogosan kritizálták a teljesítményeket és néhány játékvezető fizikai felkészültségét és súlyát is. Hiába vannak tesztek és edzések. Nem mernek hozzá nyúlni ahhoz a játékvezetőhöz, aki már többedik alkalommal sem futja meg a szintet. Egyre kevesebb a nemzetközi feladat, külföldi felkérés is..

Elfogadhatatlan az is, hogy az országos játékvezetői ellenőrzésekbe felülről belenyúlnak és csak bizonyos személy(ek) jóváhagyásával lehet megírni a jegyet. A játékvezetők szerdáig nem láthatták a tavaszi ellenőrzéseiket.

Furcsa és mindenki számára érthetetlen az is, hogy milyen módon vezethet pl. egy hölgy NB. III-as meccset az utolsó előtti fordulóban, amikor még keretben sem volt és komoly megye I-es meccset sem vezetett. A küldések statisztikák közül is szemet szúr mindenkinek, hogy a csókosok minden hétvégén mennek, míg van aki 3-4 hetente csak egyszer.

Megdöbbentő az a tény is, hogy az országos keretben sok MLSZ alkalmazott van, akiket a csapatok fizetnek vagy éppen a TAO pénzekből kerül kifizetésre a működésük. Nem is említve azt, hogy gyakorlatilag ők irányítják a “besúgó” hálózatot.

Az MLSZ JB. nem foglalkozik a megyei játékvezetőkkel 2010. óta. Alig emelkedtek a díjak, nem kapnak a kollégák oktatási anyagokat, nincsenek normális továbbképzések. A legtöbb megyében a megyei elnök úgy irányítja a megyéjét ahogy akarja, nincs szakmai és főleg erkölcsi számonkérés. Sok megyében már alig van játékvezető, aki hétvégén meccsre menjen. Mindenhol azt lesik, hogy ki kivel és mit beszél. Sőt azt is, hogy ki milyen focis oldalt olvas.

Arról viszont elfelejtkeznek, hogy a mérkőzések díjak későn kerülnek átutalásra, összevisszaság van a megyei tagdíjakkal kapcsolatban.

Egy biztos! Amióta Puhl Sándor irányítja a szakmát a magyar játékvezetésben, az azóta rohad és egyre jobban. Nincsenek pozitív dolgok, előrelépések csak a lezüllése, szétforgácsolás…