Felfüggesztett stadionbezárás Újpesten

Fair-Play zászló - forrás: Forrás: - Fair-Play zászló.

Az új idényben minden csapat tiszta lappal indul, ám az újpesti szurkolók paksi viselkedése után a FB-nek mégis kiemelkedően szigorú büntetésről kellett határoznia. Szombaton elindult az OTP Bank Liga 2017-2018-as idénye. Az első, a televízió által is közvetített Paksi FC–Újpest FC találkozón – amely egyébként izgalmas kilencven percet és 2–2-es döntetlent hozott – a vendégcsapat szurkolói szinte folyamatosan elfogadhatatlan, minősíthetetlen stílusban, részben rasszista vagy szexista módon nyilvánultak meg.

A vendégszektorban állók a jelentések alapján a mérkőzés során mintegy félszáz alkalommal, összesen több mint kétszázötvenszer skandálták különböző személyeknek címezve (idézet) a buzi, cigány, faszszopó, mocskos zsidó, kurva, Sieg Heil kifejezéseket tartalmazó rigmusokat, egyes esetekben náci karlendítéssel.

Noha az MLSZ keresi annak módját, hogy a túl szigorúnak tartott szabályozás helyett megengedőbb gyakorlatot vezessen be a szurkolók rigmusaival kapcsolatban, az újpesti drukkerek viselkedéséhez hasonló magatartás elfogadhatatlan most és a jövőben is.

A döntéssel kapcsolatosan hangsúlyozni kell, hogy a labdarúgó-szövetség és a FEB nem avatkozhat, és nem is avatkozik be egy klub és szurkolói kapcsolatrendszerébe, nem foglal állást egyik fél mellett sem. A bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok hallatán nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása, amely jelen helyzetben a szezon egyik legnagyobb várakozására számot tartó Újpest FC-Ferencváros mérkőzés előtti feltételes stadionbezárás.

A gyakorlatban, a jogerőre emelkedés után, újabb szurkolói fegyelmi vétség esetén zárt kapus mérkőzés megrendezésére kötelezi az Újpest FC-t a Fegyelmi Bizottság. Emellett a klubot 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a FEB (a rasszizmus esetén kiszabható legsúlyosabb pénzbüntetés 10 millió forint).

A szurkolóknak lehet véleményük a klubjukról, a szövetségről, a játékvezetőkről, és ennek hangot is adhatnak rigmusokban vagy akár drapériákon – mint ahogyan erre is volt példa Pakson –, de a véleményeknek a szabályok, a fair play és az általános erkölcs elfogadott keretein belül kell maradnia.

 

Hozzászólások