focibiro.hu


Jenő, Jenő! Jól átvágtak

2017-08-06 12:52:00
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők:


Megdöbbenve hallottuk Sípos Jenő, az MLSZ szócsővének nyilatkozatait az elhunyt játékvezetővel kapcsolatban!
A tesztet reggel fél nyolckor elkezdték, közel 120 játékvezető jelentkezett, természetesen ellenőrizték, hogy mindenki érvényes sportorvosi igazolással rendelkezzen, és felhívták a figyelmet arra, hogy ha bárkinek bármilyen panasza van, vagy úgy érzi, hogy most nem tudja teljesíteni ezt a fizikai tesztet, akkor jelezze. 2400 métert kellett teljesíteni, de nem volt szintidőhöz kötve, hanem ezt kellett teljesíteni a játékvezetőknek az általuk diktált vagy bírt tempóban” – közölte a szóvivő, Sipos Jenő.

Jenő! Ezt mondtad te, mi segítünk, íme a valóság

A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága hetekkel, sőt hónapokkal korábban bekéri minden megyétől, hogy mikor lesz a fizikai és elméleti teszt. A Bizottság általában minden megyébe delegál országos kerettagot, aki biztosítja a szabályszerű tesztelést, kvázi ők az MLSZ JB. meghosszabbított döntéshozói.

Múlt héten kiadott hőségriadó és extrém időjárási körülmények miatt az MLSZ JB. vezetőinek kutya kötelessége lett volna felhívni a megyék figyelmét arra, hogy halasszák el a teszteket olyan időpontra, amikor az időjárás nem viseli meg az emberi szervezetet.

A Játékvezető Bizottságnak a védekezése abból áll, hogy volt érvényes sportorvosi igazolása az elhunyt kollégának.

Jenő! Sportoltál valaha? Jártál sportorvosnál? Ugye nem! Tudod a sportorvos csinál egy 20 másodperces EKG-t, megnézi a látásod, pisilni kell és vérnyomást mér. Igaz, nem mindegyik. Egyetlen egy orvosi vizsgálat sem képes arra, hogy extrém, 35 fok feletti körülmények között szimulálja a szervezet viselkedését. Mondhatod, hogy akkor minek állt rajhoz a 120 játékvezető. Nem kell teljesíteni… stb.

Jenő! „Ha bárkinek bármilyen panasza van, vagy úgy érzi, hogy most nem tudja teljesíteni ezt a fizikai tesztet, akkor jelezze.„ Ugye tudod, hogy ez a mondat vicc és szánalmas. Azért, mert ha nem állsz rajthoz, akkor nem leszel küldve, nem leszel keretbe sorolva, stb. Gondolom azt is tudod, hogy az érintett megye (Borsod) a pótteszt időpontját is olyan időpontra tették, hogy lehető legkevesebben legyenek ott (hétköznap délelőtt).

Mondhatja az MLSZ JB., hogy 120 főből 1-nek volt orvosi gondja és ez elenyésző százalék!

Jenő! Egy játékvezető, egy ember, egy családapa meghalt az MLSZ JB. és a megyei vezetők felelőtlensége miatt.

Mondja meg valaki, hogy a tesztelési követelmények pontosan hová vannak leírva? A megyei játékvezetők és országos kerettagok az elmúlt években egyetlen Bizottsági döntésről nem tudnak. Nincsenek közzétéve hivatalosan a JB. elnökségének döntései. Mi mondja meg, hogy szezon előtt vagy közben kell-e tesztelni? Ki mondja meg, hogy milyen feltételekkel kell tesztet szervezni? Kell-e orvos? Kell-e bemelegítés?

Miért nem lehet félévenként egyszer tesztelni. Gondolj bele, miért nem futhatnak a kollégák szeptember közepén és április közepén. Miért kell mindig a legnagyobb hőségben vagy télen a fagyban futni?

Tudjuk a választ, hiszen valaki a szádba adta! Délben is rendeznek meccset. Ez igaz, de tudod Jenő egy mérkőzés terhelés más, mint egy fizikai teszt. Olvashattad az egykori játékvezetők facebook bejegyzéseit is, hogy lehet teszt közben inni, mert a Cooper teszten meg lehet annyi időt spórolni. Azon a teszten igen, de már 10 éve nem azt futjuk! Az ilyen intenzitású teszten nincs lehetőség frissíteni.

Jenő! Az MLSZ versenybizottsága miért módosította a hétvégi NB. I-es mérkőzések idejét? Talán abban a bizottságban hozzáértő személyek ülnek? Tudják, hogy nem egészséges, sőt veszélyes 35 fok felett sportolni?

Jenő! Miért kell két napig azzal foglalkozni, hogy az érintett megyei vezető le legyen véve az NB. I-es mérkőzésről. Ki tudna nyugodt lelkiismerettel elmenni a mérkőzésre akkor, ha a társa mellette és talán az ő gondatlansága miatt hunyt el. Ezért miért kell külön mondani, ez nem természetes?

Jenő! Ilyen esetben az erkölcs nem azt diktálja, hogy az egész bizottság vezetésének le kellene mondani? Ez nem jogi kérdés, ez morális, emberi és erkölcsi. Azon el lehet utána gondolkodni, hogy ki a hibás, de normális embereknél ez alap lenne.

Jenő! Normálisan működő szervezet esetén – gondoljuk az MLSZ is annak vallja magát – rendkívüli vizsgálatot szokás elrendelni és a vizsgálat eredményéig az érintett vezetőket minden sportszakmai tevékenység alól fel kell menteni. Persze a vizsgálatot nem az érintett JB. vezetőknek kellene lefolytatni, mert akkor tudod nem lesz semmi eredménye.

Jenő! Gondolom tudod, hogy micsoda gondok vannak a játékvezetésben. Évek óta verik át az Elnök Urat és az elnökségét! Elhallgatják előlük a problémákat és a megoldási javaslatokat. Évente több száz milliót költ az MLSZ a profi kerettagokra és az MLSZ JB. működésére és az eredménye eddig dupla nulla volt.

Jenő! Beszéljünk nyíltan! Tarthatatlan állapotok vannak a magyar játékvezetésben. A pénteki haláleset is rávilágított arra, hogy ez nem mehet így tovább. Már a 24. órában vagyunk!

Jenő, Jenő! Jól átvágtak

 

Ezt az írást most nem a Vecsési Air-Sanya jegyzi!