Orvos szerint 50 év felett veszélyben van mindenki

Mentőautó - forrás: Forrás: - Mentőautó.

A mifocink.com által megkeresett orvos szerint például egy átlagos 55 éves ember, aki futballmérkőzést vezet, lényegében egy mérkőzés minden percében életveszélyben van.

Mielőtt bárki „kövekkel dobálna meg”, el kell, hogy mondjam, még mindig úgy gondolom, hogy valakinek felelősséget kell vállalni azért, mert a játékvezetőkkel fizikai tesztet futattak 42 fokban.
Valakinek felelősséget kell vállalnia azért, mert bár a tv-ben és a rádióban mást sem hallunk, minthogy „11 és délután három óra között, ha teheti, senki nem menjen ki a napra!”, egyesek mégis úgy döntöttek, hogy a Borsod megyei játékvezetőknek ebben az időben kellett fizikai tesztet futniuk.
Valakinek felelősséget kell vállalnia azért, mert a megyei bajnokságban működő Komlósi Lajos a 2400 méteres futás közben rosszul lett, az életét már nem sikerült megmenteni.

Ám felvetődik még egy kérdés!
Vajon miért kell 55 éves, vagy annál idősebb embereknek labdarúgó mérkőzéseket vezetniük, és milyen egészségügyi kockázatot jelent ez?
Nos, a mifocink.com által megkérdezett orvos, Dr. Halmai Béla szerint ezek az emberek óriási veszélyben vannak!

- Nem tudom, milyen átfogó sportorvosi vizsgálatokon esnek át a játékvezetők, de az biztos, hogy egy EKG, egy vérnyomásmérés és egy vizeletvizsgálat nem képes azt a szituációt stimulálni, amikor valakinek egy mérkőzésen folyamatosan 30-40-50 méteres futásokat kell teljesítenie, lehetőleg minél gyorsabban – mondta a mifocink.com-nak Dr. Halmai Béla. – Egy labdarúgó mérkőzés levezetéséhez ugyanolyan speciális állóképesség szükséges, mint magához a futballhoz. Azt is biztosra mondhatom, hogy 50 év felett az átlagos emberi szervezet nincs erre felkészülve. Úgy meg főleg nincs, hogy míg a játékvezető 50 év feletti, addig a pályán a játékosok átlag életkora mondjuk 30 év. A szervezetre egy mérkőzés levezetése fizikálisan pont olyan terhet ró, mintha egy 50 éves embernek a 30 évesek ellen kellene futballoznia.

Dr. Halmai Béla hozzátette, a Borsod megyei játékvezető halálához minden bizonnyal hozzájárult a hőség, de valakinek kellene tennie azért, hogy a tragédia ne ismétlődjön meg.

- Én is futballoztam megyei bajnokságban, tisztában vagyok azzal, hogy ezek a „sportemberek”, legyenek bármilyen jó sporik, legyenek bármilyen jó meglátásaik, általában túlsúlyosak is. Persze, minden tiszteletet megérdemel az, aki kimegy egy megyei futballmérkőzésre levezetni azt. Ám ki kell mondani, azok az 50 feletti – általában sajnos túlsúllyal rendelkező – játékvezetők, akik futballmérkőzéseket vezetnek, az élettani hatások, a megemelkedett pulzus és vérnyomás, a hatalmas fizikai terhelés miatt a meccs minden pillanatában életveszélyben vannak. Nem csak 40 fokban, hanem mindig!

 

Hozzászólások