focibiro.hu


Nagyon jó komment érkezett

2017-08-18 09:33:19
Megye:
Játékvezetők:


Ezért érdemes dolgoznunk. Ficze István egy nagyon korrekt és elgondolkodtató hozzászólást tett közzé. Íme:

A cikket olvasva néhány gondolat megfogalmazódott bennem. Ez egy vélemény egy olyan volt játékvezetőtől, aki 1500 meccset levezetett és már tizenkét éve játékvezetői ellenőrként szolgálja ezt a csodálatos sportágat és harcol a felemelkedéséért. Én a bányászbéka perspektívából látom csupán a dolgokat és nem lehetetlen hogy a megítélésem egy része hibás. Abban azonban egyet kell értenem, hogy pénz kell e csodálatos, sok lemondással járó hivatás fenntartásához. A legutóbbi ismert adat szerint Európában negyedikek vagyunk a játékvezetés anyagi megbecsülésében. De had súgjam meg halkan, hogy nem a dobogóról szorultunk le.

Magyarul ideje lenne elkezdeni egy veszett nagy sprintet a felzárkózás érdekében.

A társadalmi megbecsülésről nem beszélnék, mert azt nem érdemes ragozni. Nem olyan régen egy nagyszerű, tényekkel, adatokkal alátámasztott előadást hallottam a játékvezetés jelenlegi helyzetéről. A játékvezetők száma az utóbbi években drámai mértékben csökkent. Nagyon sok játékvezetőt képeztünk ki a már megemelt óraszámmal, elméleti és gyakorlati foglalkozással. És a létszám ennek ellenére csökkent. Ennek számos oka van. A mai fiatalok között rohamosan terjed a hír, hogy a játékvezetéssel lehet némi kis zsebpénzt keresni. Ez valóban így van, de senki nem számol a szenvedéssel, a teljes életmód átalakítással, a kötöttségekkel.

A mai fiatalok nagy része nem focizott grundokon. Nem nyelt le naponta egy kiló homokot vagy salakot a foci közben és nincsenek plezúrok a lábaikon. Hiányzik belőlük az egészséges nagyfaszság, a kommunikációs és az intézkedési képesség. Az életmódváltás eredményeképpen nincs tüdő, nincs láb. A kényelmes életmód, az agyonpátyolgatás, a kocsival óvodába és iskolába hurcolás következtében alakult ki ez a helyzet. Amikor elsős kiskölyök koromban rám akasztották a marhabőr hátitáskát nem lehetett tudni hogy milyen sebességi fokozatban vagyok, előre vagy hátra fogok elindulni. És napi három kilométer várt rám. És ennek ellenére ilyen szép, nagy, marha ember lettem. Ebből két jelző máig igaz. A mai fiatalok nagy része alkati problémákkal küszködik. A sportolás hiánya miatt, nagy részük túlsúllyal küzd. A gyerekek nagy részének jelentős "úszóöve" és lógó, csüngő hasa van már huszonéves korára. Nem beszélve arról, hogy egy részük negyven felé közeledve már "bezsaluzott" térddel vezet, de nem ragozom tovább a helyzetet. A realistás kedvéért megjegyzem, már mi is gyengébben összerakott emberkék voltunk mint elődeink.

 

A végzett játékvezetők nagy része nem találkozott még olyan mentális és infrastrukturális közeggel, amit az alsó osztályok meccsein tapasztal. Megfelelő élettapasztalat nélkül nem tudják kezelni a néha veszélyessé váló helyzeteket. Nagyon rossz egy olyan közegbe lépni, ahol a pályán belül és kívül én vagyok a leghülyébb. Minden nézőtéren van egy hangadó aki örök törvény szerint mindig a legbutább de a leghangosabb is. Igaz az is, hogy a játékvezetők védelme komoly csorbát szenved. Bár voltam néhány olyan meccsen, ahol azt éreztem, hogy játékvezető nélkül jobban lerendezték volna a meccset. És valahol itt van a kutya elásva. A játékvezetésnek két alappillére van a játékolvasási képesség és a fegyelmezés. A játékolvasással a praktikus helyezkedéssel sok energiát lehet megtakarítani. A fegyelmezés alapjait meg korrekt pártatlan ítéletekkel lehet lerakni. Felmerül a média és a szakértők felelőssége, akik a szabályismeretek teljes hiánya miatt nem segítik, hanem hátráltatják a játékvezetők munkáját. Néhány közvetítés a játékvezetők hibáinak vadászatában merül ki.

A játékvezetésben már csak azok maradtak, akik nagyon szeretik a focit, akik szerepelni szeretnek, akik uralkodni akarnak, akik egy kis levegőt, kikapcsolódást szeretnének az asszony nélkül. És léteznek a megélhetési bűnözők.

Azaz, a fogd a pénzt és fuss kategória. Megfigyeltem, hogy az a jelentős számú orvos, tanár, mérnök kolléga fokozatosan lemorzsolódott. A fizetésemelések, a különböző kedvezmények letérítették őket a néha bíztatóan induló pályáról. Rájöttek, hogy a kereset és az élvezet egyre inkább töredékévé válik annak amit a karrierépítés terén elérhetnek. Ezekkel a tényekkel nem is tudok vitába szállni. Egyet azonban felelősségem teljes tudatában kijelenthetek. Ennyi törődést, oktatást nem kaptak még játékvezetők és a játékvezető palánták. A mentor programok, az előkészítő csoportok mellett még pszichológus is segített a felkészülésben. A különböző szellemi tesztek, a szituációs gyakorlatok, a les tesztek olyan muníciót jelentenek, mellyel nyugodtan lehetne háborúzni. Nem beszélve arról, hogy már néhány éve olyan részletes, mindenre kiterjedő ellenőri segítséget kapnak, amivel élhetnének ha akarnának élni. Az ellenőrök is olyan segítséget kapnak, amilyet eddig még soha nem kaptak. Sajnos vannak hozzáállási problémák is nem lebecsülendő mértékben. Aki csak a kötelezőt pipálja, annak nincs reménye a felemelkedésre. Szerencsére vannak áldozatvállalásra képes, jó szellemiséggel megáldott fiataljaink akik képesek sokat tenni a sikerek érdekében. A velük való további törődés meg fogja érlelni gyümölcsét. Itt teljesítményt, eredményeket kell mutatni, minden alkalommal. A siker után nem lehet a napon sütkérezni és a kudarc után az árnyékban csüggedni, mert sorakoznak az új megoldásra váló feladatok.

Szoktam mondani: "Ha a nyuszi bemegy a farkasok ketrecébe, valami meghökkentőt kell mutatni hogy a bundájában sétáljon ki onnan". És ez nagyon igaz. A játékvezetés nehézségeiről már korábban írtam. Az biztos, hogy az alsóbb osztályokban szereplő játékvezetők valahol mazochistává váltak, csak az a kérdés hogy meddig bírják még. Mert a pénz sem minden!

Az viszont nagyon igaz, hogy egy ötven százalékos emelés talán segítene az alacsonyabb osztályú játékvezetés létszámgondjain. De a legnagyobb gond a közeg átalakításának a szükségessége, a játékvezetők megvédése, a játékvezetés tekintélyének visszaszerzése. Én kis pont vagyok ehhez, hogy kidolgozzam a receptúrát, de valakiknek dolgozni kellene ezen, akár valamiféle törvényi háttér megteremtésében is kellene gondolkozni. Az is biztos, nekünk játékvezetőnknek és ellenőröknek is korrekten, szakmailag helytállóbban kellene tenni a dolgunkat hogy helyzetünk jobbra forduljon!

Jó idényt, nagy reményeket, szép eredményeket kívánok minden fociban dolgozó kollégának!