Profi játékvezetőkkel indul a szezon!

Profi - vegyes

2013-07-26 17:22:58

MLSz székház - forrás:
Forrás: - MLSz székház

bajnokság kezdete előtt ismét találkozott az országos játékvezetői és asszisztensei keret, hogy még hatékonyabban ráhangolódjanak a közelgő bajnoki rajtra. Bő egy hónappal ezelőtt előbb a másodosztályú keret tagjai értékelték az előző idényt, és iránymutatást kaptak az új kiírást illetően két napon át. Utána három napig az élvonalbeli kerethez tartozók vettek részt elméleti képzésen. Azt követően feltöltődhettek, illetve felkészültek a hétfői fizikai felmérőre, amelynek a Puskás-stadion adott otthont. Az NB I-es és NB II-es játékvezetők, az élvonalbeli asszisztensek és ellenőrök a vecsési Airport Hotel vendégszeretetét élvezve két napos kurzuson készültek fel a bevezetendő hat játékvezetős rendszerre.

A megnyitót követően Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke a 2012/2013-as évad legjobbjait díjazta. A 20 szakemberből álló grémium voksai alapján 5 jelöltből választhatott a HLSZ 734 játékosa.


  Ez egy mértékadó választás volt, ahol a korrektség, a tisztelet és a felelősségvállalás együttese alakította ki az elfogadottságot. Eszerint Kassai Viktor a szavazatok 36 százalékával végzett az első helyen (Erős Gábor és Ring György asszisztensekkel), megelőzve a holtversenyben második Bognár Tamást és Iványi Zoltánt, és a szintén azonos szavazattal negyedik helyezett Solymosi Pétert és Vad II Istvánt. Ezzel Kassai Viktor beérte a szintén négyszer első Arany Tamást ? mondta Horváth Gábor az érintettek hivatalos távolléte miatt elhalasztott díjátadón, amit a kollégák elismerő tapsa kísért.

Hanacsek Attila, az MLSZ JB alelnöke a nyoni Additional Assistant Referees Workshop tapasztalatait ültette át a hazai gyakorlatba, melynek aktualitása: a 2013/2014. évi kiírástól az összes élvonalbeli mérkőzésen közreműködnek az alapvonali játékvezetők, azaz meccsenként ?két további figyelő szempár? lesz jelen. Magyarországon március 6-án a Debrecen-Videoton Ligakupa-találkozón debütált az újítás.

Az e téren komoly nemzetközi gyakorlattal rendelkező Bognár Tamás és Vad II István személyes élményekkel tűzdelt előadása tette teljessé a témakör elemzését.
Ábrahám Attila NB I-es ellenőr a tartalék játékvezető mérkőzés előtt, közben és alatt betöltendő szerepét, feladatkörét részletezte, ami azért is volt fontos összegzés, mert az új bajnokságtól a honi másodosztályban rendszeres lesz, minden NB II-es összecsapásra játékvezetői négyeseket küldenek.

A kurzus második napján az alapvonali játékvezetői tréninget a vecsési futballpályán tartották meg. A Practical session lényege, hogy minél gyakorlatiasabban készüljenek fel a hat játékvezetős formára. A program végén Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke vonta le a konklúziókat, egyúttal abbéli reményének adott hangot, hogy a pénteken rajtoló élvonalbeli bajnokságban az újítás révén kevesebb lesz a hiba. A professzionális játékvezetés bevezetése is nyomós érv lehet minderre.
Hozzászólások: