Nem kell törölniük magukat a közösségi oldalakról!

2013-06-30 22:00:00
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők:


Az elmúlt napokban több országos játékvezető jelezte szerkesztőségünknek az MLSZ JB. vezetőinek elvárását, hogy töröljék magukat minden közösségi oldalról.

Az ügyben megkerestük az MLSZ hivatalát is, ahol megerősítették hogy nincs a játékvezetők személyére semmiféle korlátozás a közösségi médiában való jelenlétre.

A 2013-as megbízási szerződés azonban tartalmazza, hogy a játékvezetéssel kapcsolatos fényképeket, ahhoz szorosan kapcsolódó felvételeket (hang, kép) - megbízással összefüggésben - nem tehetnek nyilvánossá.

A Játékvezetői Bizottság a magánemberkénti megjelentést nem tilthatja meg, az több alkotmányos alapelvbe is ütközne.

 

A fenti tényekre figyelemmel az országos kerettagoknak - és később a megyeieknek is - nem kell törölniük magukat a közösségi weboldalakról.

 

 

Kérdés persze, jogi szempontból milyen tiltás lehet jogos és mikor nem korlátozhatja a munkaadó, megbízó a véleménynyilvánítást. "A munka törvénykönyve szerint a cég jogosan kifogásolhatja a munkavállaló által a közösségi oldalakon kiposztolt tartalmakat, hozzászólásokat, amennyiben az jogos gazdasági érdekeket sért vagy már kimutatható, számszerűsíthető kárt is okozott - például, ha a cégimázst veszélyezteti vagy épp egy kereskedelmi partnertől kapott erre utaló visszajelzést. Ezekben az esetekben sem elegendő pusztán utasítást adni a tartalom eltávolítására - a cégnek meg is kell indokolni, miért kéri azt. Ilyenkor először fel kell szólítani a munkavállalót a tartalom eltávolítására. Ez általában több lépcsőben történik - és rendszerint a következő hasonló esetre helyeznek kilátásba szankciókat"- magyarázza Dr. Ormos Zoltán ügyvéd, internetjogász.

Néhány évvel ezelőtt, a "katonai-diktatúra" korában már volt hasonló kezdeményezés. Akkor a játékvezetők a magyar közösségi oldalon nem vehettek fel akárkit ismerőnek, de a próbálkozást gyorsan lesöpörték a játékvezetők. Érdekesség, hogy a most pozícióban lévő vezetők akkor azt a véleményt fogalmazták meg, hogy mindenki tudja, hogy mit mondhat és kinek. Nincs szükség ilyen módszerekre...

 

Megkerestünk több - a közösségi oldalon szereplő - játékvezetőt, ellenőrt, akik értetlenül állnak a törlési kérés előtt. Sokaknak munkahelyi kapcsolatuk múlik ezen, mások jelenléte azért fontos, mert rokonaik a világ másik oldalán élnek. Többen kérdésként vetették fel, hogy nyártól már a mobiltelefonjukat is le kell adni vagy az e-mail fiókjukat is meg kell szüntetni? Sokak szerint téltől majd kerítésekkel és magas fallal zárt helyen fognak élni a játékvezetők, hogy nehogy valaki beszéljen velük.

A TV-ben, újságokban egyre nagyobb számban lehet nyereményjátékokat játszani a legnépszerűbb oldalon.