Újabb akadémiai nap volt

MLSZ székház (1) - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - MLSZ székház (1).

Tíz játékvezető és három asszisztens részvételével háromnapos, tartalmas akadémiai kurzust tartott az MLSZ Játékvezető-képző Központja a vecsési Airport Hotelben.



Puhl Sándor, az MLSZ JB egyik alelnöke nyitotta meg a hosszú hétvégés összetartást, majd Hanacsek Attila, az MLSZ JB másik alelnöke ismertette az akadémiai képzéssel kapcsolatos gyakorlati feladatokat és tudnivalókat. Juhos Attila korábbi FIFA játékvezető, NB I-es ellenőr a mérkőzés előtti megbeszélésről és az együttműködésről tartott előadást, míg a szintén ex-FIFA bíró, élvonalbeli ellenőr Ábrahám Attila a játékvezetők helyezkedéséről és a játékkövetésről osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Minden akadémista kapott Polar-órát, melynek használatáról és az edzéselméletről Sáfár Sándor szövetségi edzőtől kaptak hasznos tanácsokat.

A második napon elméleti tesztet töltöttek ki, aztán fizikai felmérőn, az úgynevezett Yo-Yo teszten adtak számot felkészültségükről a résztvevők. Puhl Sándor a játékosok testi épségének védelmével kapcsolatban foglalta csokorba élményeit, és adott útmutatást a játékvezetőknek. Az angol nyelvi szintfelmérés után dr. Hegyi Péter "A helyes kommunikáció és annak szerepe a játékvezetésben" címmel tért ki részletesen a követendő cselekedetekre. A képzés résztvevői az est folyamán közösen megtekintették az Újpest-Bp. Honvéd fővárosi presztízsmeccset a Szusza Ferenc Stadionban, amit a harmadik nap délelőttjén a DVD-felvételek alapján is alaposan analizáltak. A szituációkat öt szekcióban elemezték, majd a témavezetők irányítása mellett tették közzé az álláspontokat. A játékvezető fegyelmező tevékenységét például az egykori kiváló élvonalbeli játékvezető, Kiss Béla, az asszisztensek munkáját pedig a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Székely Ferenc segítségével értékelték. Külön kamerák segítségével a mérkőzésen működő játékvezető és asszisztens mozgása is rögzítésre került, melyet Sáfár Sándor vett alaposan górcső alá. A mérkőzés eseményeinek részletes kielemzést követően aztán az NB I-es találkozó játékvezetője, Szabó Zsolt is az akadémisták vendége volt, aki megosztotta személyes tapasztalatait a meccsről. Zárás gyanánt Hanacsek Attila látta el szóbeli útravalóval a sokra hivatott résztvevőket.

Az összevonáson jelen lévő akadémiai játékvezetők: Bereczki Miklós (BLSZ), Hofbauer Péter (Győr-Moson-Sopron), Dolnegó Bálint (Nógrád), Szvorda Melinda, dr. Kovács Gergely (Vas), Molnár Attila (Zala), asszisztensek: Vad Anita (BLSZ), Tőkés Róbert (Hajdú-Bihar), keresztéves akadémiai játékvezetők: Zierkelbach Péter (Baranya), Farkas Mátyás (BLSZ), Jakab Géza (Fejér), Papp Ákos (Vas), asszisztens: Verbászi Patrik Bence (Tolna).

 

Hozzászólások