Egyre népszerűbb a játékvezetői hivatás

Kassai Viktor

2012-04-25 17:37:21
Kassai Viktor |

Kassai Viktor - ing, sip - forrás: profispori.hu
Forrás: profispori.hu - Kassai Viktor - ing, sip

Él-játékvezetőink továbbra is sikeresen szerepelnek a nemzetközi színtéren, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Kassai Viktor tavaly Bajnokok Ligája-döntőt vezetett, Gaál Gyöngyi a női vb-n kapott szerepet, Mészáros István pedig a strandlabdarúgó-világbajnokságon vezette a finálét.

Az utánpótlást tekintve ugyancsak reményteljes a jelen, a megyei igazgatóságokon szervezett tanfolyamokon soha nem látott számú játékvezető vizsgázott sikeresen, több mint nyolcszázan kezdték meg karrierjüket az utóbbi időszakban. Mindeközben javultak a munka feltételei is, hiszen a játékvezetők díjazása a labdarúgás minden területén emelkedett az utóbbi hónapokban.

 

Kassai Viktor, a világ legjobbjának is megválasztott játékvezető szerdán Madridból, a Real Madrid - Bayern München BL-elődöntő helyszínéről nyilatkozott az mlsz.hu-nak.

- Magyarország tradicionálisan erős a játékvezetésben, elég csak Zsolt István, Palotai Károly, vagy Puhl Sándor pályafutására gondolni, nekik óriási szerepük volt abban, hogy évtizedek óta a világ élvonalába tartozunk - mondta Kassai Viktor. - Ebből is látszik, hogy a játékvezetésben rendkívül fontos a példaképek szerepe, akárcsak a labdarúgók utánpótlás-nevelésében. Büszkeséggel tölt el, ha engem is példaképként tartanak számon, és ennek megfelelően igyekszem megfelelni ennek a szerepnek. Úgy becsülöm, tíz-húsz százalékkal jelentkezhettek többen játékvezetőnek az én sikereim hatására, de a játékvezetői hivatás elsősorban a külföldi mérkőzések vezetése miatt vonzó, aki eljut a legmagasabb szintre, az meccsről meccsre a világ legjobb labdarúgóival lehet együtt a pályán. Nagy öröm, hogy ennyien választották a játékvezetői hivatást, ám a nagyobb feladat a frissen végzettek megtartása, amihez szükség van arra is, hogy mindenki rendszeresen megbízatást kapjon. Ez egy összetett folyamat, mert ehhez az kell, hogy növekedjen a csapatok száma, vagyis a válogatott és a klubcsapatok sikerein felbuzdulva egyre több fiatal választhasson magának példaképet, és kezdjen el futballozni. A sikeres vizsgával csak az első lépéseket tették meg a fiatal kollégák. Az autóvezetéshez tudom ezt hasonlítani, attól, hogy valakinek jogosítványa van, még nem jelenti azt, hogy tökéletesen tud vezetni, sokezer kilométert kell autóznia, hogy elsajátítsa a megfelelő tudást.
Hozzászólások: