Mi van a tanulmányokkal?

taktikai tábla - forrás: Forrás: - taktikai tábla.

Egy évvel ezelőtt az MLJT vezetése nagy munkával készítette el a játékvezetés fejlesztésével kapcsolatos tanulmányait. A munka lezárult és a tanulmányok nagyon hasznosak, színvonalasak lettek. Sajnos azonban a megvalósítása nem történt, nem történhetett meg. Reméljük az MLSZ Játékvezetői Bizottságának vezetői áttanulmányozzák az írásokat és elkezdik azok megvalósítását.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség a Magyar Labdarúgás Fórumára, 2011. február 28-ára időzítetten jelentette meg ?A Magyar Labdarúgás Fejlesztési Stratégiája? címmel összefoglaló vitaanyagát, mely kijelöli a XXI. század második dekádjára, a megújulás évtizedére vonatkozó legfontosabb célokat, eszközöket, a várható eredményeket.

Bár az olvasó úgy érezheti, az anyag komplexitásához képest a labdarúgás egyik fontos, a hőskortól immanens része, a játékvezetés ? talán azért, mert a Stratégia szegmenseként nincs önálló felelőse ? kisebb hangsúlyt kap, mégis: a szöveget áttanulmányozva nem lehet kétségünk afelől, a kitűzött célok eléréséhez szükséges a játékvezetés hozzájárulása is. Ennek érdekében a vitaanyag feladatként nevesíti képzett játékvezetők biztosítását, a játékvezető-képzés színvonalának emelését.

Mindazok, akik akár csak felületesen ismerik a magyar labdarúgó játékvezetés múltját, tisztában vannak azzal, sípmestereink sportágunk hírnevének öregbítéséhez mindig is jelentősen hozzájárultak. A sikerek mögött számos kiváló, az adott kor kihívásait felismerő szakember munkája állt.

A labdarúgó játékvezetés hazai fejlesztéséhez legújabban az UEFA Játékvezetői Konvenciójához történő 2007. évi csatlakozás adott inspirációt. Az általa támasztott követelményeknek való megfelelés azonban nyilvánvalóan nem teszi tárgytalanná az együttgondolkodást a következő évek céljairól, feladatairól ezen a területen sem.

Eugene Ionesco román származású francia színműíró, akadémikus örökérvényű bon mot ? ja szerint a dolgokat csak akkor lehet előre látni, amikor már megtörténtek. (?On ne peut prévoir les choses qu?apres qu?elles sont arrivées.?) Természetesen e kötet szerzői tudják azt, nincs náluk a bölcsek köve. Számos témát érintő tanulmányaikat mint egy csokrot abban a reményben ajánlják nem csupán a Magyar Labdarúgó Szövetség, hanem minden érdeklődő futballbarát figyelmébe, hogy azok nem maradnak visszhang nélkül, s hozzájárulnak a hazai játékvezetés fejlesztéséhez.

Az elkészült tanulmányok az alábbi témákra (1-5) kattintva megtekinthetők:

1. Játékvezetői Bizottságok a szövetségi struktúrában (méret: 72 kB)

2. A játékvezetői tömegbázis szélesítése (méret: 1,4MB)

3. Egységes küldési-ellenőrzési informatikai rendszer (méret: 2,3 MB)

4. A játékvezetők erőnléti felkészítése (méret: 1 MB)

5. MLJT helye és szerepe a labdarúgásban (méret: 128 kB)

További öt téma még kidolgozás alatt áll:

6. Tehetség-kiválasztás a játékvezetésben

7. Feljutás és kiesés ? karrier a játékvezetésben

8. Észrevételek a magyar labdarúgó játékvezetés fejlesztéséhez

9. Játékvezetői-ellenőri egységesített iskolarendszer

10. Szponzoráció és reklámlehetőségek a játékvezetésben

 

Hozzászólások