focibiro.hu


Interjú Palotai Károllyal

2017-11-11 15:30:40
Játékvezetők: Palotai Károly |


Exkluzív interjú Palotai Károllyal, aki a legjobb focista volt a magyar bírók közül.

Unikum a labdarúgásban Palotai Károly (82), aki a legjobb focista volt a bírók között. A békéscsabai születésű, sikereit a Győrrel elérő játékos 1964-ben olimpiai bajnok volt, de például egy játékvezető sem mondhatta el magáról azt, hogy BEK-elődöntőben szerepelt. A volt focista, játékvezető még mindig a sport megszállottja - írja a blikk.hu.

 

A győri lakásban megelevenedik a legendás pályafutás: hosszú polcon meccslabdák sorakoznak, fantasztikus találkozóknak emléket állítva. Ugyanakkor a konyhaasztalon tornyokban álló gyógyszerdobozok is szemet szúrnak...

 

Palotai az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égiszén belül minden sorozat döntőjében szerepet kapott, de fújt és lengetett vébéken (1974, 1978, 1982) is. A falakon oklevelek, a nappaliban két vitrin érmekkel, kupákkal, vázákkal. Közte egy fontos kellék, a televízió.

 

– Rengeteg sportot nézek. A foci az első, de a sznúkert is szeretem. Ez tölti ki a hétköznapjaimat. A fiaim és unokáim távol élnek, és két éve sajnos elhunyt a feleségem. Ő tartotta rendben a relikviákat, én már többre nem is emlékszem, miért kaptam. Nélküle nem jutottam volna eddig a játékvezetésben, biztosította számomra a nyugodt hátteret. Milyen jó volt ötven évvel olim­piai győzelmünk után ismét kiutazni Tokióba! A Jóisten még megengedte, hogy oda feleségem is elkísérjen – emlékezett vissza Palotai, aki nemrég kórházban volt. – Sajnos a lábaim már nehezen bírják. A csípőmmel vannak problémák, ezért kell mankóval járnom.

 

A véleményére a mai napig kíváncsi a játékvezetői szakma, ottjártunk alatt Hanacsek Attila (49), a labdarúgó-szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának tagja kereste.

 

– Amikor csak tehetem, kijárok az ETO meccseire, de elsősorban a bírók tevékenységét figyelem. A szurkolók tudják, ki vagyok, de inkább a sporit látják bennem, mint az olimpiai bajnok focistát – folytatta.

 

Persze nem hagyhattuk ki a „ziccert” a magyar labdarúgás aktuális kérdéséről, a szövetségikapitány-váltásról is kérdeztük.

 

– Nem örültem, hogy Bernd Storcknak távoznia kellett, jó munkát végzett, de nem volt szerencséje bizonyos meccsekkel.

 

Ahogyan Palotainak a tokiói olimpiai döntőben.

 

– Csapatkapitányként épp a döntő előtti utolsó edzésen sérültem meg, s mivel akkoriban nem volt csere, ezért inkább nem vállaltam a játékot. Így aztán aranyat sem akasztottak a nyakamba a stadionban. Talán ezért is nyertünk... – nevetett az UEFA-életműdíjas Palotai, akinek a győri szurkolók járták ki, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság három évvel később elküldje számára az érmet.