Aktív, konstruktív részvétel az edzők és a játékvezetők fórumán

bemelegítés - Adidas - forrás: Forrás: - bemelegítés - Adidas.

Október 17-én, hétfőn egy asztalhoz ült a Pest megyei edzők egy része, valamint az MLSZ PMI igazgatója és a játékvezetőket irányító bizottság tagjai a Megyeházán.

Ahogyan azt korábban is írtuk, az utóbbi időben rendszeressé vált atrocitások végett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége soron kívül hozott határozatot a játékvezetők védelmében. Ezzel egyidőben Benkő Tamás Pest megyei igazgató közleményben fordult a megyei sportélet résztvevőihez, illetve a szurkolókhoz, amelyben szigorú szankciókat ígért és együttműködést kért a sportszerűtlen, jogellenes magatartások megelőzésére, illetve megfékezésére.


Ezt követően az igazgató - szokványosnak nem nevezhető módon, "történelmi tettet" végrehajtva - október 17-én kora délután közös fórum keretében ültette egy asztalhoz az edzőket és a megyei Játékvezetői Bizottság irányítóit annak érdekében, hogy kölcsönösen deklarálják a felek: a játék tisztaságának megőrzése, egymás törekvéseinek elismerése, az együttműködés, a sportszerűség megőrzése közös cél.

 

Az összejövetelre - a kora délutáni időpont dacára - nagy számban jelentek meg a csapatok képviselői, akik véleményüket és javaslataikat nem egy esetben kendőzetlenül tárták Székely Ferenc elnök és Oláh Gábor elnökségi tag felé. Az edzők azonos véleményen voltak abban, hogy az utóbbi hetek súlyos eseményei elítélendőek, ezért többen is szigorúbb fegyelmi szabályzatot és eljárást tartották szükségszerűnek a jövőben. Általános véleményként megfogalmazták, hogy a büntetőlapok alkalmazásának gyakorisága szerintük túlzott, és sok esetben a játékvezetők önérzetessége fontosabbnak tűnik, mint a játékosok testi épségének védelme. Nagy Béla, az Arany Ászok Pest megyei I/B-osztály, Északi csoportjában szereplő Gödöllői EAC edzője az általa elmondottakat statisztikával támasztotta alá, és kiemelte, hogy a játékvezetők a tényleges szabálysértések és a reklamálások miatt csaknem azonos számban adtak lapokat az elmúlt kilenc őszi fordulóban.

 

Többen úgy vélték, hogy a keret megfiatalítása gyengítette a játékvezetés színvonalát, ezért hiányolták a tapasztaltabb, idősebb játékvezetők jelenlétét a kiélezettebb mérkőzéseken. Elsősorban a kommunikációval kapcsolatban kaptak kemény kritikát a sípmesterek, ugyanis az edzők szerint több alkalommal is előfordult, hogy a mérkőzésen működő játékvezetők nem az elvárható stílusban fordultak a kispadokon helyet foglalók felé.

 

Székely Ferenc sorozatosan válaszolt a felvetésekre és kérte, hogy a jövőben konkrét információkkal forduljanak felé, hogy ezeket az eseteket kezelni tudják.

"A nyári edzőtáborban is kiemeltük, hogy játékvezetőink szeme előtt folyamatosan a szakmaiság és az alázat lebegjen - mondta Székely Ferenc. - A játékvezetők feladata a labdarúgás imázsának megvédése, amelybe nem fér bele a játékosok testi épségének veszélyeztetése, vagy az udvariatlanság. Természetes, ha olyasmit tapasztalunk, hogy egy játékvezető nem a megfelelő udvariassággal lép fel egy mérkőzésen, akkor azon ?sporival? szemben eljárunk... Önöknek is meg kell érteniük: egy hajóban evezünk, egy irányba kell húznunk a lapátot. Amióta átvettük az állományt, folyamatosan dolgozunk a színvonal javításán, de ez nem megy egyik napról a másikra, így több türelmet és együttműködést kérünk, önöktől is. Tény: a játékvezetői keret egy jó része elöregedett, a fiatalítás elkerülhetetlen, ráadásul önök is azt várják el tőlünk, hogy öreg, pocakos ?sporik? helyett fiatal, agilis, mindig az események közelében tartózkodó sípmesterek működjenek a meccseken. A cél tehát közös" - mondta a bizottság elnöke.

 

Oláh Gábor a fiatalítással kapcsolatos felvetésekre elmondta, hogy a megyei játékvezetésben a nemzetközi irányokat kell követni, így a jövőben is több feladatot szánnak a tehetséges fiataloknak.

 

"Ma már nem úgy működnek a dolgok, hogy egy kiöregedett játékos játékvezetőként nagyobb karriert futhat be - érvelt Oláh Gábor. - A FIFA-kerettagság korhatára harminc év, így azok a fiatalok, akik magasabb célt tűznek ki maguk elé, korábban kezdik pályafutásukat, ezért sajnos kevesebbet időt is töltenek el korábban focistaként. Azoknak viszont, akik akár megyei szinten is működnek, kemény fizikai és szabályismereti teszteken kell bizonyítaniuk rátermettségüket, évente többször is. A bizottság pedig folyamatosan és keményen dolgozik a megfelelő szintű utánpótlás folyamatosságáért."

 

Természetesen szinte lehetetlen vállalkozás a labdarúgóedzők és -játékvezetők ,,kibékítése", ennek ellenére a jelenlévők egyöntetűen pozitív, előremutató kezdeményezésnek tartották a fórum megszervezését. Több közös megállapítást is tettek a két oldal képviselői, így azonos véleményen voltak például abban, hogy a játékosok testi épségének védelmére nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a játékvezetésnek, illetve éppen egy gyakorló szakvezető, Virágh István fogalmazta meg, hogy az edzőknek nagyon komoly felelősségük van abban, hogy ne érje inzultus a játékvezetőket. A fóti tréner javaslatot tett arra is, hogy úgynevezett etikai kódexet fogadjanak el az edzők - a gondolat megvalósítására a megyei igazgató ígéretet tett.

 

Benkő Tamás zárszavában egyetértett a felvetések többségével és üdvözölte a jelenlévők egyöntetű - mindkét fél általi - kérését, hogy a megyei edzőknek rendszeresen biztosítsanak lehetőséget a kommunikációra, illetve a szabályismereti továbbképzésre. Ennek formáját a jövőben fogják kidolgozni, így biztos, hogy a mostani fórumnak valamilyen formában lesz majd folytatása a továbbiakban.

 

A probléma sokrétűségét, és a megnyugtató megoldás minden résztvevő általi keresését mi sem bizonyítja jobban, minthogy az összejövetelen jelen volt az igazgatóság Fegyelmi Bizottságának, valamint Versenybizottságának elnöke, Tihanyi Mátyás, illetve Lázár Lajos is.

 

A rendezvényen készült képeinket az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

 

Edzők és játékvezetők fóruma, Megyeháza

 

Folyt. köv.!

kk

 

Az edzők és játékvezetők fórumán elhangzott észrevételek, felvetések kapcsán az MLSZ PMI Játékvezetői Bizottsága mélyrehatóbb szakmai magyarázatot készített, amelyet várhatóan a Sportszelet jövő keddi lapszámában teszünk közzé, ezzel is demonstrálva: szerkesztőségünk kiemelten fontosnak tartja a labdarúgás résztvevőinek korrekt együttműködését, egymás mellett élését.

 

Hozzászólások