focibiro.hu


Egy csapatban focizni?

2017-11-14 10:33:14
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők:


Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a cél a megyei bizottságokban dolgozóknak és mi a célja az országos kerettagoknak, vezetőknek.

Nem lehet más cél, csak a magyar játékvezetés színvonalának emelése. Aki ez ellen tesz, az károkat okoz idehaza és külföldön egyaránt.


Azt, hogy a játékvezetés színvonalát milyen módon lehet mérni az már kérdéses.

 

A nemzetközi megítélést viszonylag egyszerűbb, hiszen meg kell nézni, hogy az adott évben hány nemzetközi küldés volt és ott milyen eredményt értek el a kollégák. Sajnos az elmúlt években a küldések száma drasztikusan visszaesett. A kollégák egyre kevesebb feladathoz jutnak. Az MLSZ még soha nem publikált statisztikai kimutatást arról, hogy FIFA kerettagok egy évben hány mérkőzésen voltak külföldön, mennyire változott a foglalkoztatás arány az elmúlt 10-15 évben.


A hazai színvonal mérése már nehezebb.

 

Az országos kerettagok esetén – sajnos – sokszor nem a pályán nyújtott teljesítmény az első, hanem inkább az „egyéb” kvalitást értékelik. A TV felvételeken visszajátszott hibákról senki nem beszél, inkább a homokba dugják a fejüket, hiszen akkor úgy tekintik, mintha meg sem történt volna az eset. Nincs egységes értékelési rendszer, az ellenőrzéseket nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet megtekinteni, kiértékelni.

 

A megyei ellenőrzések sem egységesek. Van olyan megye, ahol még U.16-os meccsre is megy ellenőr, máshol meg csak heti 1-2 ellenőrzés van. Kedves az oktatási és a fejlesztési anyag a játékvezetőknek. A megyékben működő játékvezetők szinte semmi információhoz nem jutnak. Évek óta nem fejleszti az MLSZ a nyilvántartási rendszereit (sőt az IFÁ-val visszaléptünk tíz évet a játékvezetési téren). Nehéz helyzetben vannak a megyék is, hiszen felülről semmi segítséget nem kapnak. Sok megyében gondot okoz a létszám, a finanszírozás is.

Amíg az alapok nincsenek rendben nehéz szakmáról beszélni.

Időről-időre az MLSZ JB. elmondja, hogy aki nincs velük az ellenük van! Azonos mezben kellene rúgni a labdát, egy csapatban szerintük.

Láttuk a válogatottunk esetén is, hogy az egy mez az egy dolog. Eredményt nehéz úgy elérni, hogy a játékosok képességei nem megfelelőek és a szövetségi kapitány több száz milliót vitt el az elmúlt időszakban. Igen, Puhl Sándorék hétfőn is jó hasonlatot hoztak az egy csapat, egy mez példáján.


Fordítsuk le ezt a játékvezetés nyelvére:
Amíg a szövetségi kapitány és stábja csak a pénzért csinálja és rosszul állítja össze a kezdő csapatát és még rosszul is cserél, addig a csapata mindig veszteni fog. A pályára lévők felkészültségével a szakmai stáb nem foglalkozik, magukra vannak utalva. A játékosok (játékvezetők) szakmai kvalitásával, felkészültségi szintjével nem foglalkozik a szövetségi kapitány, mert az összeállítás sem ez alapján történik.

Egy évek óta vergődő csapatnál lehet, hogy az edzőt kell lecserélni, mert a nem lehet minden játékost (játékvezetőt) lecserélni. Amennyiben edzőt cserélünk, akkor vinnie kell magával az összes stábtagot is..

A felülről ráerőltetett egységes mez, meg már korábban megbukott, amikor kötelező volt a baráti GEMS márkát használni. Az idő bebizonyította akkor is, hogy az érdekeket elsőpri a szakmaiság és a profizmus.

 

Hajrá magyar foci, hájra magyar játékvezetés!

Jobb, átláthatóbb és tisztességesebb magyar játékvezetést!