Lezárult a játékvezetők nyári edzőtáborozása

2011-07-08 13:29:27
Rovat: Oktatás |
Megye:
Játékvezetők:


A mai első programpont során Ring János adott tájékoztatót a labdarúgás legfrissebb szabályváltozásaikról, amelyek július 1-jétől léptek életbe. Az újítások közül három érdemel említést. A jövőben a kapufákat egységesítik, miután több sportszergyártó elkezdett olyan kapufákat gyártani, amelyekről többször pattant a labda befelé, mint kifelé. Mivel pályánként más-más kapufákat használtak, csorbult az esélyegyenlőség a csapatok között. Szintén újdonság, hogy ha hideg időben egy játékos harisnyanadrágban szeretne pályára lépni, akkor annak meg kell egyeznie a rövidnadrágja színével. A harmadik új szabálypont részeként bevezették, hogy amennyiben másik labda, vagy egyéb tárgy, esetleg állat kerül a játéktérre, csak akkor kell megállítani a mérkőzést, ha az hatással van a játékra.

A bemutatón felvételekkel illusztrálták a változást: az angol élvonalban a Manchester City és a Sunderland tavalyi bajnokiján egy léggömb pattogott a pályán, a laposan meglőtt labda megpattant rajta, ezzel becsapta a védőket és a kapust. A gólt megadta a játékvezető, ezentúl azonban érvénytelenítenie kell az ilyen találatot.

 


Ezt követően került sor az elméleti tesztek értékelésére, majd Berzi Sándor, a Játékvezető Bizottság elnöke beszámolt arról, hogy a JB ülésén döntés született a játékvezetői, asszisztensi és ellenőri keretek összetételéről. Ezek szerint az NB I-es keret tagja lett Berke Balázs és Böcskei Balázs, míg az előző bajnoksághoz képest senki sem került ki onnan. Az ellenőri keret változatlan maradt, de elképzelhető, hogy szeptemberben jelentősebb változások történnek majd benne. Az asszisztensi keretbe Kóbor Péter került be új tagnak.

 Ezután Puhl Sándor vezetésével az előző bajnokság tapasztalatait elemezték a jelenlévők. Több vitatott esetet is levetítettek a játékvezetőknek, majd összegezték a tapasztalatokat. A tanulságokat úgy lehet összefoglalni, hogy a hibák zöme a kellő összpontosítás hiányából, illetve a játékvezető és az asszisztensek közti kommunikáció elégtelenségéből fakadnak. Ebéd előtt az ellenőrök, játékvezetők, asszisztensek külön-külön tartottak megbeszélést, majd Berzi Sándor zárszavával zárult az edzőtábor.