Békés megyei fiatalok Dunavarsányban

2010-11-18 18:20:06
Rovat: Oktatás |
Megye: Békés |
Játékvezetők: Buzás Balázs | Takács Tamás |


2010. őszétől a magyar játékvezető utánpótlás képzése új szisztéma szerint működik. A Vágner László által vezetett MLSZ JB létrehozta az Utánpótlás Központot, ahova több hónapos kiválogatás után került be 27 játékvezető és asszisztens, akik a közeljövőben az országos keretben működhetnek. Megyénkből Takács Tamás játékvezetőként, Buzás Balázs asszisztensként képviselteti magát a programban. Ez azért is megtisztelő dolog a számukra, mivel nem minden megye fiataljai kerültek be az átalakított képzésbe.

 

 

- Az első utánpótlás összevonás már meg is történt. - kezdtük a beszélgetést a kondorosi Takács Tamással - Merre is jártatok?

- A közel kéthónapos kiválasztást követően 24 játékvezető és 10 asszisztens kapott meghívót (ebből már 7 játékvezető az NB2-es keret tagja. - a szerk.) a november 11-14. között Dunavarsányban megrendezett edzőtáborozásra. A program változatossága, zsúfoltsága (reggel 7.30-tól 22.00 óráig) jelentős kihívást jelentett.

- Kik voltak az előadók?

- Az edzőtábort Vágner László a Játékvezető Bizottság elnöke nyitotta meg. Az első nap az UEFA hasonló kurzusának, ún. UEFA CORE program bemutatását figyelhettük Farkas Ádám és Berettyán Péter előadásában. Ők két hetes edzőtáborban szerepeltek Svájcban, Nyonban. Az első nap délutánján Szabó Zsolt tartott látványos előadást A nyilvánvaló gólhelyzetbeni szabálytalanságok és az ehhez kapcsolódó együttműködésről. Ezt követően Stamler Péter tartott (elég izzaztó) erőnléti edzést, röpke 90 perceset. Majd még az este folyamán Székely Ferenc társaságában írtunk egy 20 klipből álló videótesztet.

A második, péntek délelőtti napon Fábián Mihály A játékosok testi épségének védelme, ill. a következetes fegyelmezés fontosságáról adott elő prezentációt. A délutáni foglalkozásokon Vágner László az eddigi ellenőrzések tapasztalatairól, míg Huták Antal A játékvezető magatartásáról a pályán és azon kívül, játékosokkal és sportvezetőkkel való kommunikációhoz adott tanácsokat. A délutáni foglalkozásokat mérkőzésre felpörgető, rövid, viszont sok sprintet tartalmazó 50 perces edzés követett. Este az első osztályú Győri ETO- Fehérvár FC mérkőzés közös megtekintésével telt.

 

Mindkét nap, az előadásokat követően kiscsoportos foglalkozásokon vettünk részt ahol számtalan DVD-felvételt kaptunk amikről közös nézetet kellett kialakítani és az esetlegesen felmerülő kérdéseket rögzíteni, majd az előadásokon felterjeszteni.

- A hírek szerint már a hétvégén hasznosíthatáttok az új információkat. Igazi "profikként" az edzőtáborból indulva, majd este oda visszatérve vezettetek meccset Budapesten.

- Szombat délelőtt az előző napi NBI-es mérkőzés szakmai megbeszélése szerepelt a programban, melyet Huták Antal, az ellenőrző bizottság vezetője dolgozott fel. Délután valamennyi játékvezető programjában a mérkőzésvezetés szerepelt, hiszen a fővárosban és környékén 22 mérkőzésen működtünk, majd este mindenkinek egy önértékelést kellett írnia a saját teljesítményéről.

- A vasárnapi negyedik nap sem telt esménytelenül...

- A záró napon nemzeti instruktorok - Ring János és Székely Ferenc - DVD elemzést tartottak két találkozóról, szembesítve az érintetteket döntéseik helyességével, de a többi találkozó legfontosabb következtetéseit is megismertették velünk. Az összevonás zárásaként egy regeneráló edzésünk volt (50perc), majd azután egy környékbeli NBIII-as mérkőzést tekintettünk meg (amely mérkőzésre közülünk került ki a játékvezetői trió).
Ezen az első összejövetelen egy kis ízelítőt kaphattunk, milyen követelményrendszerek, elvárások és további megmérettetések várnak még ránk. A következő összevonásra február elején kerül majd sor.

- Milyen élményekkel gazdagodtatok ezen a "hosszú hétvégén"?

- Én személy szerint nagyon jól éreztem magam. Remek előadásokat hallgathattunk, országszerte elismert emberekkel dolgozhattunk együtt és egy jó társaság alakult ki, amely társaságnak remélem sokáig tagja maradok.