Új struktúra kialakításán dolgoznak az MLSZ-ben

MLSZ JB

2010-11-01 15:14:24

MLSz székház - forrás: fft.hu
Forrás: fft.hu - MLSz székház

Megszűnnek a megyei labdarúgó Szövetségek: januártól igazgatók irányítják a területi szervezeteket. Roskó Zoltánt, a Magyar Labdarúgó Szövetség operatív igazgatóját kérdeztük a projekt részleteiről.

Roskó szeretné, ha - az elnökség döntése nyomán - még a jövő hónapban kiírnák a pályázatot a megyei igazgatói posztokra. A direktorok feladata lesz a területi egység sportszakmai és operatív irányítása, a helyi stáb véglegesítése, valamint az, hogy mihamarabb megvalósítsák az MLSZ elvárásait, azaz átláthatóvá, egységessé tegyék a rendszer működését.

 

 A sportvezető megjegyzi: A kormány számos intézkedéssel segíti a labdarúgást: megszületett a szponzoroknak adókedvezményt biztosító jogszabály, kiterjesztették az ekhót a sportolókra és a sportszakemberekre. Ennek folytán a döntéshozók joggal várják el, hogy az érintett szervezetek hatékonyan működjenek.

 

A gazdasági ügyekért is felelős vezető nem tagadja: a pénzügyi források meghatározhatják a vállalkozás sikerét, hiszen megfelelő felkészültségű szakemberek csak akkor szegődnek a futballirányításba, ha megfelelő fizetséget kapnak munkájukért cserébe. Ezzel kapcsolatban úgy véli: az MLSZ - a kedvezően változó feltételek mellett - képes lesz hozzájutni azokhoz a forrásokhoz, amelyek nélkülözhetetlenek a rendszer átalakításához.

 

A szervezeti változással kapcsolatban az alapvető elvárás, hogy az integrált szisztéma 2011. végére fennakadások nélkül, zavartalanul üzemeljen. A területi szervezeteknek ekkor már azonos elvek, normák és szabályok mentén, központi koordináció mellett kell funkcionálniuk. Arra a felvetésre, hogy a megyék közötti különbségek (méret, lakosság, csapatok száma stb.) kezelésére képes-e az integrált rendszer, Roskó határozott igennel felel. Leszögezi: bár a központi sorvezető meghatározó a rendszer minden szereplője számára, a helyi specifikumok figyelembevételével az igazgatóságok - bizonyos esetekben - eltérhetnek az irányelvektől.

 

Az operatív igazgató munkájának meghatározó része - egyelőre - az integráció előkészítése. Ám nem felejti el megemlíteni: vezetőtársaival a modern szervezetirányítás eszközeivel kívánják működtetni az MLSZ-t: stratégiai tervezés, átfogó teljesítménymérés?

 

A szövetséget a magyar futball fejlesztése érdekében cél- és eredményorientált szervezetté kell alakítanunk! -  szögezi le Roskó. Nem kis feladat.


 

Hozzászólások: