RAP: FIFA-UEFA tanfolyam Budapesten

2010-09-10 16:36:19
Rovat: Oktatás |
Megye:
Játékvezetők:


Nagyszabású FIFA-UEFA tanfolyam házigazdája lehetett Budapest. Egyrészt ez a program választja ki három és fél éves munkával a világbajnokságon foglalkoztatott játékvezetőket, másrészt továbbképzést nyújt a tagszövetségek játékvezetői oktatóinak. Ez utóbbi kurzusnak adott otthont Magyarország a közelmúltban.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen képzésben részt veszünk. Korábban már voltam Nyonban és Koppenhágában, ezek a képzések az UEFA irányítása alatt zajlottak. Tavaly a FIFA és az UEFA közösen tartotta Cannes-ban, és ez volt az első, ami a RAP keretében történt. Erre országonként két instruktor kapott meghívást: hazánkat Székely Ferenccel együtt képviseltem.

 Az idén először nem csak az úgynevezett technikai instruktorok vettek részt, hanem minden országból egy fitnesz instruktor, azaz a játékvezetők edzője is meghívást kapott. Itt kihasználtuk a hazai pálya előnyét, tőlünk Stamler Péter és a Tompos Zoltán is részt vett a tanfolyamon.

 


Az UEFA tagállamait 4 csoportba osztották. Két tanfolyamot márciusban Madridban rendeztek, a másik kettő Budapesten lehetett. Mi, magyarok a harmadik csoportba, azaz az itteni elsőbe kerültünk. Rajtunk kívül még 12 ország képviselői voltak itt. A hazai második kurzusra 14 külföldi oktató trió jött el. Ezen mi csak házigazdaként voltunk jelen, és főleg a résztvevők szállítása és egyéb szervezési feladat jutott ránk.

 


A program résztvevői: a főszervező Chris Wild volt, aki jelenleg az UEFA-nál a játékvezetéssel foglalkozó részleg vezető munkatársa. Őt segítette 2 technikus, akik a terem berendezésért (hang, fény, DVD-k, kivetítés, monitorok, stb.) voltak felelősek. Volt az UEFA-tól egy informatikus is, és egy fő az Adidastól az egységes szerelések szétosztását irányította.

Hugh Dallas, aki most már az UEFA JB egyik meghatározó tagja, Steve Bennett Angliából, Vlado Sajn, aki szintén az UEFA JB tagja, ő a játékvezetők képzésével foglalkozó albizottság egyik vezetője, Valentin Ivanov, aki innen egyenesen Dél-Afrikába, a világbajnokságra ment, mert a következő megbízása a vb játékvezetőinek felkészítésére szólította. Ők négyen az UEFA-t képviselték, míg a FIFA képviseletében Fernando Tresaco Garcia volt jelen, aki az IFAB-ban (ez a szabályalkotó testület) a FIFA képviselőinek egyike.

 

 


Az edzőket Bart Gillis oktatta, aki előtte nem sokkal már volt Budapesten, mert az UEFA-tól ő kapta a magyar játékvezetők fizikális felkészültségének felügyeletét. Az ő munkáját a lengyel Grzegorz Krzosek segítette. A hely szűke miatt csak három jelentős vendéget választok ki a hallgatók közül szubjektív módon. Dániából Jörn West Larsen volt az egyik résztvevő, aki több UEFA-s megbízása mellett 2 éven keresztül Vad Pistának és egyes asszisztensének volt a mentora, valamint ő felügyeli Magyarországot a Convention programban.

 

A norvég Runé Pedersen szintén Convention panel-tagként dolgozik az UEFA-nál. Neale Stuart Barry az IFAB Angliát képviselő tagja. Érdekességként megemlítem, hogy egyetlen hölgy is volt a résztvevők között: Zhanna Hureyeva Fehéroroszországból. Ő edzőként volt jelen, de a magyar edzők nagy sajnálatára nem velük egy turnusban kapott besorolást. Különböző témájú és időkorlátú előadásokat kellett tartani. Volt két perces időkorlát is, amit én nem tudtam tartani. Körülbelül 3-4 előadás tartása jutott egy-egy résztvevőre vagy párosra. Ezeken azt kellett bemutatni, hogy tanítunk egy részt a szabálykönyvből, vagy egy klipet kellett elemezni. Minden ország hozott a saját bajnokságából érdekes klipet. Ezeket csoportfoglalkozás keretében a többi ország instruktorainak kellett megvitatni. Utána a plenáris ülés keretében a saját ország klipjét kellett bemutatni, és értékelni a játékvezetői csapat tevékenységét. Végül összehasonlították a csoportfoglalkozáson kialakított állásponttal. Minden kis vizsgaelőadást a többieknek kellett értékelnie, hogy mi volt jó benne, és milyen pontokon lehetett volna javítani. Így a program állandó aktivitást követelt meg. Teszteket is kellett kitölteni. Az egyik a játékszabályok alapján készült feleletválogatós teszt, a másik egy 20 klipből álló videós szabályalkalmazási vizsga volt. Itt csak az ítéletet és a fegyelmezést kellett bejelölni.

 

Ezeket kijavították és összesítették országonként. Nálunk Anglia és Észtország lett holtversenyben a harmadik 73 százalékkal. Az örmények megelőzték őket 74 százalékkal. A győztes a hazai páros lett 91 százalékot elérve. Mindenkinek fel kellett állni, mert kivetítették e 4 ország zászlójának felvonását, és közben a tiszteletünkre eljátszották a magyar himnuszt. Megható volt, és egyáltalán nem voltunk ilyenre felkészülve. A fitnesz instruktorok is aktívan tevékenykedtek. Nekik is különböző feladatokat kellett megoldani. Az egyik egy FIFA fitnesz teszt lebonyolítása. Ehhez a magyar játékvezetők adták a futókat. Kijelölték a bemelegítést irányítókat, a 6x40 m-es sprintfutások lebonyolítóit, kik vezénylik az intervallumfutásos FIFA-tesztet, és végül egy páros a levezetés gyakorlatait mutatta be. A magyar páros a legösszetettebb helyre, a 150m sprint 50m séta szervezéséhez került. Utána minden vizsgázót értékeltek (kivételesen most nem a tesztet teljesítő játékvezetőkről van szó), a mi edzőink sok elismerést kaptak. Egy másik alkalommal különböző gyakorlatokat kellett kitalálniuk. Itt a többi edző volt a végrehajtó. Megadták, hogy a gyakorlat gyorsasági állóképességet fejlesszen, vagy egy mérkőzés nap utáni levezetést stb. szolgáljon. A rész lezárása előtt itt is véleményt kellett alkotni a többieknek a gyakorlatok pozitív és javítandó pontjairól.

 

A technikai és fitnesz instruktorok egy közös szakmai foglalkozáson vettek részt, ezúttal is aktív játékvezetők voltak a gyakorlatok végrehajtói. Ezek életszerű edzésgyakorlatok voltak a pályán. Be kellett tanítani a gyakorlatot a játékvezetőknek, majd végrehajtatni velük. Közben visszajelzést adni, hogy mi volt jó, és mi kevésbé. A játékvezetők forgószínpadszerűen mozogtak, azaz jutott rájuk felváltva játékvezető vagy asszisztens szerep, és voltak támadó- és védőjátékosok is. Nagyon mókás dolgok történtek, amikor a FIFA-játékvezetők zászlót kaptak a kezükben, mert nagy gondot jelentett nekik a leshatár követése is, amikor a labda és a védő ellentétes irányba mozgott.

 


Jó volt, hogy a nyelvtudással nem volt baj, így nem kellett tolmácsolnunk az instruktorok és az aktív játékvezetők között. Ez tavaly Cannes-ban nagymértékben lassította munkát. Az esték pihenéssel vagy a következő napi előadásra történő felkészüléssel teltek.

 

Az egyik turnus ideje alatt volt a Magyar Kupa döntője. Az UEFA és FIFA jelen lévő vezetőitől az ott működő játékvezetői csapat sok dícséretet kapott.

 

A második tanfolyam kezdőnapjára esett a Magyarország-Németország válogatott mérkőzés. A résztvevők a találkozót a helyszínen tekintették meg. A sors úgy hozta, hogy az én jegyem a két német oktató mellé szólt. Nekik több okuk volt a mérkőzésen ünnepelni, de elég kíméletesek voltak velem


Mindkét kurzus egy dunai hajókázós városnéző programmal és vacsorával zárult. Összességében nagyon pozitív visszhangja lett a tanfolyamnak. Elégedettek voltak az előkészítéssel és a szervezéssel. Láthatták a magyar játékvezetők fizikális felkészültségét és felmérhették angol nyelvismeretüket. A kupadöntő jó szakmai teljesítménye is emelte az ázsiónkat. Végül személy szerint nagy örömmel töltött el, hogy meg tudtuk mutatni, hogy a FIFA képviselőjének azon véleménye, miszerint az aktív játékvezetők szabályismerete általában felülmúlja az oktatókét, Magyarországon nem igaz.