Telant-nap 2010.05.16-án

bemelegítés - forrás: Forrás: - bemelegítés.

2010. május 16-án korán reggel indult a három talent és a kísérőjük a budaörsi MLSZ székházba talent továbbképzésre. Botló Béla, Zierkelbach Péter és Molnár Máté vágott neki a nagyjából két órás útnak Kovács Nándor vezetésével. Sajnos a negyedig játékvezető, Bodó Miklós munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott velünk tartani. 8.30 felé érkeztünk meg a székházba, ahol egy gyors regisztrációt követően megkerestük a helyünket. A 9 órára tervezett kezdés helyett már 8.45-kor elkezdődött az oktatás. Hartmann Lajos kezdte rövid bevezetővel, majd Ring János következett a 20 jelenetből álló videó-teszt lejátszásával, amit - mind később kiderült - majdnem tökéletesen oldottunk meg.

Hartmann Lajos elmondta, hogy Vágner László elnök Úr elfoglaltság miatt nem tud itt lenni, ezért a tesztek összegyűjtése után megérkezett az NB1 egyik legtapasztaltabb játékvezetője, a már több mint 200 élvonalbeli találkozót levezénylő Szabó Zsolt kollega. Elmondta, hogy Vágner László kérte fel arra a feladatra, hogy egy színvonalas oktatást tartson nekünk a rangadók fontosságáról.

Egy röpke szünetet követően megtekintettük a visszatartásokra, a súlyos szabálytalanságokra és az úgynevezett challange-re vonatkozó videókat, melyeket alaposan kielemeztünk. Ring János kérdéseket tett fel, melyekre jelentkezést követően lehetett választ adni. Rengeteg olyan jelenet akadt, amely erősen megosztotta a 73 talent-játékvezető véleményét.

A szóbeli tesztet követően Ring János kiosztotta a kijavított feladatlapokat és elkezdődött a legkritikusabb videók kielemzése. A legtöbbeknek gondot okozó videókkal kezdtünk, majd visszafelé haladva jó pár jelenet részletes elemzésre került.

 



Már közel 13.00-át mutattak az órák, amikor megérkezett az ebéd, szendvicsek formájában. Hartmann Lajos elmondta, hogy az eddig megszokottól eltérően, most sokkal gazdaságosabb módon az étterem helyett inkább mindenki kap 3-4 szendvicset. Én személy szerint nem tudom, hogy milyen volt az étterem kínálata, de közel négy óra oktatást követően nagyon jól esett a gusztusosan összedobottszenyó.

 


Az ebéd után a program szerint Székely Ferencnek kellett volna következnie, de időközben programcsere történt és Hartmann Lajos beszélt az utánpótlás mérkőzések eddigi tapasztalatairól. Elmondta, hogy 2006 óta összesen két up. találkozó szakadt félbe. Rátért az egyes megyékben uralkodó problémákra, kitért a somogyi játékvezetésre, ahol a játékvezetőknek igencsak magas pluszköltségei vannak, hiszen oktatási és számfejtési díjat is kell fizetniük. Említett súlyos példákat is, ezek közé tartozott az is, amikor a játékvezető levezette azt a találkozót, ahol a mérkőzés előtt a szurkolók egy műbabát akasztottak fel, amelyre a következőt írták: Ti is így végzitek.

 



Időközben megérkezett Székely Ferenc és rögtön bele is vágott a mondandójába, részletesen kitért a játékvezető asszisztensek munkakörére, feladataira. Sok érdekes és tanulságos dolgot említett, amelyet érdemes megfogadni. Miután befejezte, kérdéseket tehettek fel a fiatalok, melyekre részletes választ/válaszokat adott.


Végül Hartmann Lajos lezárta a napot és mindenki indulhatott haza a nem mindennapi időjárási viszonyok között, de szerencsére épségben hazaértünk a kiváló sofőrünknek, Kovács Nándornak köszönhetően.

 

Hozzászólások