focibiro.hu


Külföldön is leírva

2018-07-23 13:22:43
Rovat: Botrány |
Megye:
Játékvezetők:


Pár évvel ezelőtt vasárnaponként és hétfőnként lestük az UEFA oldalát, hogy vajon Kassai Viktor, Vad II. István vagy éppen Bognár Tamás hová van küldve.

Jöttek a jobbnál jobb küldések, még akkor is, amikor a játékvezetői csapatokat senki sem segítette a FIFA és az UEFA bizottságaiban. Senki sem telefonált az érdekükben sem mérkőzések előtt, sem mérkőzések után. Viktorék magukra voltak hagyva Európába, a Világban.


Persze a jó mérkőzéseken elkövetett hibák mindig jobban fel vannak nagyítva, jobban a reflektor fényben vannak. Méltatlanul támadták sokszor a játékvezetőket a hibák után, de a magyar szövetség soha nem áll ki a kollégák mellett.

 Tavaly télen az egyik játékvezetéssel foglalkozó nemzetközi oldal a következőket írta: „A szerző megbízható forrásból úgy értesült, itthon Kassait pökhendinek és arrogánsnak tartják, és ezért „nyírták ki”, ezért kezdődött meg a leépítése. Az UEFA játékvezetői bizottságában szeptemberben egyre erősödtek azok a pletykák, miszerint Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke Kassai Viktort a magyar játékvezetők közül csak a 6. helyre jelöli a magyarok FIFA listáján, miközben Vad II. Istvánt az első és Bognár Tamást a másodiknak. Magyarországi források szerint Vad II. azonban nem első, csak ötödik, lévén az az Ifj. Karakó Ferenc vezeti a magyarországi listát, akit az MLSZ JB valamiért nagyon szeret, ellenben az UEFA kevésbé, lévén az utolsó, negyedik keretben tartják számon. Ifj. Karaó öt NB I-es meccs után lett FIFA-kerettag, annak ellenére, hogy a nemzetközi ajánlás szerint két évet kellene előbb levezetnie a legmagasabb osztályban.”Az MLSZ akkor gyorsan reagált is „a magyar játékvezetők nemzetközi szinten is magas színvonalon végzik a munkájukat, amelynek része az értékelés is. Ezeket az értékeléseket el kell fogadnia mindenkinek, ha negatív kritikát tartalmaz, ha pozitívat, majd hozzáteszik, a legtöbb pontot az NB I-es teljesítmény jelenti, mert elsődlegesen a magyar játékvezetés színvonalát szeretnék emelni. Az MLSZ mindig is kiállt és ki is fog állni a magyar játékvezetőkért, ahogy tette azt idén Kassai Viktor esetében is a Real Madrid-Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntőn és a Horvátország-Törökország vb-selejtezőn elkövetett hibái után is, de: Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szövetség idei közgyűlésén is elmondta, minden sportszakember, így a játékvezető is hibázhat, ugyanakkor arra senki esetében nincs mentség, ha nem megfelelően viselkedik a sportággal és annak szereplőivel, a játékosokkal, sportvezetőkkel és a szurkolókkal szemben.”


Tavaly már alig voltak nemzetközi mérkőzések. Idén tavasszal Kassainak és Bognárnak csak 1-1 Európa Liga mérkőzés jutott. A korábban BL mérkőzéseket vezető Vad Istvánnak alig van küldés. A héten is olyan helyre van küldve, ami már-már megalázó korábbi küldéseihez képest. Ez hasonló szituáció, mint amikor Hanacsek Attila 2001. március 24-én Luxemburg-Feröer szigetek mérkőzést vezetett…


Andó-Szabó, Karakó 1-1 nemzetközi küldésének is örülhet az MLSZ, de igazán ezek is a futottak még mérkőzések.

 

Korábban volt olyan év, hogy 100 játékvezetői csapat foglalkoztatása volt 52 hét alatt. Volt olyan küldés, hogy a játékvezető külföldi mérkőzéséről már az adott mérkőzés helyszínére utazott és ott találkozott a kollégákal meg olyan is, hogy a játékvezetők csak 1 napot voltak itthon.A tények makacs dolgot. Ezzel még az MLSZ sem tud vitatkozni. Lehet számolni, hogy hány nemzetközi küldés van egy évben. Persze, ha nem vágják át az MLSZ elnökét, akkor az elmúlt 10-15 év számait is mellé teszik. (Tudjuk, hogy nem, hiszen akkor bebizonyosodik, hogy megvezették korábban Csányit.)

 

Nem csak hazánkban, de Európában is  megbukott a puhli rezsim és arrogancia!