Vágner László

  • MLSZ kód: 1627
  • Születési dátum: 1955-12-24
  • Megye: Budapest
  • JB. szervezet: MLSZ JB
  • Játékvezetői vizsga: 1983

Vágner László (Vencsellő, 1955. december 24.) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Civil foglalkozásként hivatásos katona, alezredes, nyugdíjas.Játékoskénti pályafutás:

Gyerekkorában, mint a fiatalok többsége futballozott, a Miskolci Vasutasban volt igazolt labdarúgó, ahol jobbára kapusként számítottak rá. A katonai főiskolára történő felvétel véget vetett labdarúgó pályafutásának, viszont járőrbajnokságban és katonai háromtusában hadsereg-bajnoki címet szerzett.Hazai játékvezetési karrier:

Játékvezetői vizsgát 1973-ban tette le. Eleinte szolgálati helyén, Székesfehérvárott, majd 1985-ben a Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) JB keretében működött. Ebben az időben a FIFA olyan játékvezetőket keresett, akik nagy futásmennyiséggel rendelkeztek. Kürti Imre BLSZ JB elnök beajánlotta Szlávik Andrásnak, az akkori Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) JB elnökének, aki az egyik mérkőzését megtekintve soron kívül felemelte az országos keretbe. 1989-ben lett az NB I játékvezetője. A Játékvezető Testület (az MLSZ-től önálló társadalmi szervezet) Nagy Miklós és Palotai Károly vezetésével sokat segített, hogy nemzetközi karriert futhasson. Minden segítséghez hozzá tartozik a segített egyéni képessége, hozzájárulása saját sikereihez. Kemény edzésmunkát végzett, a hét minden napját figyelembe véve, naponta átlagosan hét kilométert futott. Emellett minden héten négy-öt alkalommal úszott, és egész évben szaunázott. Az 1998-as labdarúgó világbajnokság évének végén befejezte aktív nemzeti játékvezetői tevékenységét. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1991/1992-es bajnoki idényben Puhl Sándorral együtt 16–16 mérkőzést, az 1995/1996-osban 20-at, az 1996/1997-esben 22-t, az 1997/1998-asban 22-t, az 1998 őszi idényben 11-et dirigálhatott.Nemzetközi játékvezetési karrier:

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Testülete (JT) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1991-től tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a franciát beszéli. Több nemzetek közötti válogatott, valamint Intertotó-kupa, UEFA-kupa, Európa-liga és UEFA-bajnokok ligája klubmérkőzéseket vezetett, vagy működő társának 4. bíróként segített. Az MLSZ JT nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően 1992-ben Puhl Sándor társaságában elsőként a katari nemzeti bajnokságban tevékenykedett. Több nemzetek közötti válogatott, valamint UEFA-kupa, Kupagyőztesek Európa-kupája és UEFA-bajnokok ligája klubmérkőzést vezetett. Közismerten a legjobban futók közé tartozott a FIFA-bírók táborában is. A teszteléseken, az úgynevezett Cooper-futáson, átlagosan 3250 méter körül teljesített (a minimálisan előírt szint 2700 méter). Állandó partjelzői, Ring János és Tompos Zoltán voltak, tartalék játékvezetőként pedig Vad István és Tóth Vencel kísérte nemzetközi mérkőzésekre. A 90-es években Puhl Sándor mellett a második számú, de az egyik legsikeresebb magyar játékvezető. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával Zsolt Istvánnal párban a 4. helyet foglalja el 11 találkozó szolgálatával. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1998-ban búcsúzott.

Világbajnokság:

Az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon és az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon a FIFA JB bíróként alkalmazta. A 7. magyar bíró, aki mérkőzésvezetésre kapott megbízást. Az 1998-as torna nemzetközi játékvezetői pályafutásának csúcspontja lett. A Chile–Kamerun találkozón a kameruni játékosok az eredményesség érdekében derékon alul nem rúgtak (a szabály tiltja a játékosra irányuló rúgást), csak csípőtől felfelé, ott amit elértek azt megrúgták, és az nem a labda volt.[forrás?] Búcsúzóul Párizsban, az egyik nyolcaddöntő mérkőzésen, a Brazília–Chile találkozón tartalék, 4. játékvezető volt. A Chile–Kamerun mérkőzésen történtek miatt Vágner a vita középpontjába került, amiért érvénytelenítette a kameruni François Omam Biyik látszólag szabályos gólját, ami a következő körbe juttatta volna az afrikai csapatot. A gól előtt Patrick M'Boma néhány tizedmásodperccel korábban meglökte chilei védőjét. A Kameruni labdarúgó-szövetség tisztviselői a mérkőzés végén a pályáról levonuláskor szóban szidalmazták. A mérkőzést követő sajtóhecc-kampány alapján a kameruni vezetők fajgyűlölőnek titulálták, aminek egyenes következménye lett, hogy csomagoltSportvezetői pályafutása:

Aktív nemzetközi és hazai pályafutását befejezve 1999-ben a szövetségben folyó hatalmi villongások eredményeként Kovács Attila idején egy rövid ideig az MLSZ Játékvezető Bizottsága (JB) elnöke. 2000–2006 között a Fejér megyei Labdarúgó-szövetség JB elnöke, ellenőr. A nagy kettőst - Dr. Bozóky Imre/Puhl Sándor - váltó Kisteleki István elnök 2006-ban felkérte az MLSZ JB elnöki posztjának betöltésére. A FIFA JB keretében nemzetközi játékvezető ellenőr, játékvezetői instruktor. A pepsifoci.hu rangsora alapján, hogy ki a száz legbefolyásosabb ember a magyar labdarúgásban: Vágner a 35. helyet foglalta el. 2011-től az MLSZ JB egyik alelnöke. 2011-ben MLSZ Elnökségi határozattal átszervezték a JB vezetését, Berzi Sándor lett az elnök, Vágner az egyik, Puhl a másik alelnök. A két alelnök közötti emberi és szakmai ellentétek nem rendeződtek, 2012-ben Vágner lemondott pozíciójáról.Sikerek:

  • 1997-ben Magyarországon őt választották meg az Év játékvezetője megtisztelő címre.
  • Az MLSZ 2010. február 27-ei rendkívüli közgyűlésén az a megtiszteltetés érte, hogy átvehette a Magyar Labdarúgásért Érdemérem Arany fokozata kitüntetést.
  • 2013-ban Berzi Sándor az MLSZ alelnöke, egyben az MLSZ JB elnöke 30 éves vizsgája alkalmából emléktárgyat adott részére.


Forrás: wikipédia