Káprály Mihály



A Káprály jelenség csak a jéghegy csúcsa!

Paksi FC - forrás: facebook.com Forrás: facebook.com - Andó-Szabó - Káprály.

Lehet szidni a hétvégi ZTE-Paks mérkőzés után Andó-Szabó Sándort vagy Káprály Mihályt, de ők csak egy halott és lezüllesztett rendszer kiszolgálói.

Kellemetlen helyzetben lehetett az egyik legrutinosabb magyar játékvezető, Andó-Szabó Sándor, hiszen a szeme helyett más alapján kellett meghozni a döntést. A felvételek és a helyszínen tartózkodok elmondása alapján Andó-Szabó először kívülről akart szabadrúgást ítélni vagy sokakban felmerült a szöglet is, majd másodpercekkel később fülére mondta az alapvonali kolléga, hogy belül volt.

Andó-Szabó reakciója mindent elmondott és mindenki láthatta is.

Nem egyedi jelenség, hogy az alapvonalra odahelyezett játékvezetők késve vállalják fel a döntéseket vagy nem is döntenek.

2018-ban a nemzetisport.hu próbált választ találni Kassai hibájára, de egyedül csak Dubraviczky Attila, a Győr-Moson-Sopron megyei Játékvezetői Bizottság korábbi elnöke reagált. Azzal kezdte, hogy magyarázkodni vagy magyarázni felesleges, hiszen a televíziós felvételek önmagukért beszélnek.

„Kérdés csupán az lehet, volt-e kommunikáció Kassai és az alapvonali játékvezető között: ha igen, akkor még rosszabb a helyzet. Persze ha nem, ez az ítélet akkor is menthetetlen. Nyilván nem könnyű ilyesmivel szembesülni, de egy ilyen súlyos hiba egyben kórképet ad a magyar bíráskodás helyzetéről. Nyilván nem csak egy BL-meccsen látott tévedés miatt kellene hangoskodni, de ez a hiba már rávilágít arra, hogy baj van a magyar bíráskodással.”

Dubraviczky rámutat arra, hogy milyen furcsa dolog az, hogy olyan magyar bíró lehet a FIFA testületének a tagja, aki például úgy adott meg egy NB I.-es gólt, hogy előtte megszakította a játékhelyzetet. Kassai BL-meccset is vezethetett újfent, bár előtte komoly hibái voltak. A korábbi játékvezető szerint így pedig benne lehetnek az arcpirító tévedés lehetőségei is.

A lényeget pedig úgy fogalmazta meg Dubraviczky, hogy szerinte nem Kassai a felelős egy személyben, hanem azok is, akik a szakmát ilyen irányba terelik.

Információnk szerint a profi keret továbbképzéseink a hatalmi rendszernek kedves kollégák bakijait rendre elhallgatják. Korábban Gaál Gyöngyi alapvonali tevékenysége során nagyon sok kétes ítélet került kivágásra a hangfelvételeken. Ilyenkor csak „tovább és tessék” volt hallható.

A hibázó játékvezetőket általában a következő fordulóban pihentetik, de minden retorzió nélkül újra pályán lehetnek a következő fordulóban.

Megtudtuk azt is, hogy a továbbképzéseken a szakmaiságról nehéz beszélni, ott az eseteket nem lehet megvitatni, mert ha valaki véleményt mond és az nem egyezik Puhl Sándoréval, akkor csúnyán néznek rá és a következő hetek küldésében is megérezheti.

Senki sem tudja, hogy miért erőltetik még mindig az alapvonali játékvezetést, hiszen a rendszer nem váltotta be a hozzáfűzött reményt. A játékvezetőknek csak kellemetlenségeket okoznak az alapvonalon sétálgató társak.

Az MLSZ tervei szerint ősztől bevezetnék a VAR rendszert, de sok mindent annak indulásáról nem lehet még tudni.

Visszatérve a ZTE-Paks mérkőzésre, jegyezzük meg, hogy az MLSZ JB. játékvezetői küldője sem állt a helyzet magaslatán, mivel az összesen eddig két meccses Káprályt küldte alapvonalra, egy kiesési rangadóra. Káprály ráadásul Andó-Szabó Sándorral még nem is működött együtt az élvonalban.

Sokszor mondják, hogy nem a játékvezető a hibás, hanem aki oda küldte! Ebben az esetben is igaz ez a mondás, de ez sem a Zalaegerszeget, sem Andó-Szabót nem vigasztalja.

Káprály esete is mutatja, hogy rossz úton halad az MLSZ JB. az oktatást, a küldést illetően, de sajnos az MLSZ vezetőit még mindig burokban tartják.

A játékvezetőink meg hétről hétre egyre nagyobbat hibáznak. Vajon meddig lehet ezt még így csinálni?

 

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások