Visszavonul Fábián Mihály

Profi - Küldés

2015-09-26 20:00:19
Fábián Mihály |

Fábián Mihály - búcsúmeccs - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Fábián Mihály - búcsúmeccs

Fábián Mihály 155 levezetett NB. I-es mérkőzés, BL döntő, elődöntő és számos nemzetközi küldéssel a háta mögött befejezte a profi játékvezetői tevékenységét.

A játékvezetői vizsgát 1994-ben tette le, majd a megyei labdarúgó bajnoki osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. 2002. augusztus 31-én mutatkozott be az élvonalban a Békéscsaba-Videoton mérkőzésen. Azóta 155 mérkőzést vezetett. 2015. szeptember 26-án a Békéscsaba-Videoton mérkőzésen búcsúzott az élvonalbeli játékvezetésétől. (A héten aki figyelmesen követte a küldéseket, az láthatta, hogy különös mérkőzés lesz szombaton, hiszen Márkus Tamás és dr. Varga Zsolt számos hazai meccsen asszisztált Misinek, míg a BL. csapat többi tagja Kassai Viktor, Bognár Tamás és Erős Gábor is segített az utolsó mérkőzésen. A JB. elnökségét Tóth Vencel képviselte.) A levezetett 155 NB. I-es mérkőzésen 652 sárga és 72 piros lapot mutatott fel.

KOMPLETT STATISZTIKA FÁBIÁN MIHÁLYRÓL

A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának (JB) felterjesztésére 2007-ben lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nemzetközi játékvezetőinek tagja. A 2008-as listán a legfiatalabb nemzetközi játékvezető. Eddigi nemzetközi pályafutása alatt az UEFA-kupában részt vevő csapatok találkozóin jeleskedett. Az UEFA JB félévente sorolja osztályokba a nemzetközi játékvezetőket. 2009-ben legmagasabban rangsorolt osztályban - 3. kategória -, 2011-től 2. kategóriás bíró. 

Évek óta Kassai Viktor megbízható alapvonali játékvezetője a nemzetközi mérkőzéseken. Sajnos azonban az Európa Bajnokságra Vad István ment helyette 2012-ben. 2011. május 28-án a Barcelona-Manchester United bajnokok ligája döntőjének alapvonali játékvezetője volt. A BL döntő után a boon.hu készített interjút Misivel. Ezzel köszönjük meg a nagyszerű pályafutását:

A világszerte százmilliók által nézett finálé örökké felejthetetlen marad a 31 éves sípos számára, aki ezt mondta: nagyon reméli, hogy még nem ért fel a csúcsra és ezután is jelentős feladatokkal bízzák meg külföldön és itthon egyaránt. A FIFA-jelvényes játékvezető szerkesztőségünk vendégeként válaszolt kérdéseinkre.
 
 
- Mikor és kitől tudta meg, hogy tagja lesz az angol fővárosba utazó teamnak? Fábián Mihály: A múlt kedd délelőttjén éppen az egyik miskolci lakótelepen sétáltam, amikor megszólalt a telefonom. Láttam, hogy Kassai Viktor hív, így természetesen azonnal beleszóltam ? utána pedig a meghatottságtól szóhoz sem jutottam. Viktor ugyanis közölte, hogy megkaptuk a BL-döntőt, megyünk Londonba. Ezeket a másodperceket életem végéig nem felejtem el. Csodálatos érzés kerített hatalmába, aztán megfordult a fejemben szinte minden. Pályafutásom kezdete, az első meccsem, az NB I-es kerettagságom ideje és jónéhány külföldi küldésem is. Erős ember vagyok, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy?, szóval majdnem könny szökött a szemembe. - Két nappal a döntő előtt kollégáival ült repülőre.
 
Mivel töltötték el az időt a nagy meccs kezdetéig?
Fábián Mihály: Az európai szövetség, az UEFA már a puszta utazásunkat is alaposan megszervezte. Az izlandi vulkán kitörése miatt két útvonalat jelöltek ki: Brüsszelig repülővel és onnan tovább vonattal, vagy frankfurti átszállással Londonig. Végül az utóbbi valósult meg. A repülőtéren a mellénk rendelt UEFA-kísérők vártak minket és vittek kifogástalan szálláshelyünkre. Másnap megnéztünk Londonban egy-két nevezetességet és egy órás laza, jó hangulatú edzésen is részt vettünk a Wembley stadionban. A szombati óráink pedig már a felkészülés jegyében teltek el.
 
- Bizonyára nagyon odafigyelt a találkozó előtti technikai értekezleten!
Fábián Mihály: Egy ilyen megbeszélésen általában harmincan, negyvenen vesznek részt, most azonban nyolcvanan voltunk. Természetesen megjelent a mérkőzés helyi direktora, aztán ott ültek az UEFA hivatalos delegáltjai, a két csapat képviselői, a biztonsági szolgálat, a rendőrség, a tűzoltóság és az egészségügyi csapat tagjai, továbbá a technikai stábokba beosztott közreműködők is. Miről beszéltünk? Nagyon hosszan sorolhatnám, ezért csupán néhány érdekességet emelek ki: közölték, hogy az összecsapás idején 12 fok lesz, valószínűleg szemerkélni fog az eső, a 23 milliméteres fű még 2 millimétert nő a 20 óra 45 perces kezdésig, mikor kezdődik a
bemelegítés, kinek hová kell álnia a folyosón, ki adja meg az engedélyt a kivonulásra és így tovább?
 
- Olyan hírek terjedtek el, hogy Londonban nem telefonálhatnak és nem ülhetnek a számítógép elé. Így volt?
 
Fábián Mihály: Ezen a szinten már mindenki tudja, hogy mit lehet és mit nem. A telefonjainkat egyébként nem kellett kikapcsolnunk, de magától értetődően senkivel nem csevegtünk.
 
- Van-e érvényben lévő UEFA-előírás az étkezésre?
Fábián Mihály: Ezt ránk bízzák. A meccs napján én általában tésztát eszem ebédre, most azonban csirkét fogyasztottam, aztán a szobámba mentem és ezt tették a kollégáim is.
- Mikor indultak a Wembley-be és ön személy szerint izgult-e? Fábián Mihály: Több, mint három órával a kezdés előtt. Előtte valamennyien ötször átnéztük a csomagjainkat, azt, hogy mit is kell magunkkal vinnünk. A tágas öltöző ajtajai kóddal nyílnak, a számokat azonban nem árulhatom el. Rajtunk kívül csak az UEFA jb-tagjai és az ellenőrök tartózkodhattak a helységekben. Jómagam ekkor éreztem igazán, hogy nem akármilyen feladat vár rám, ránk. Amikor kimentünk melegíteni, a Barcelona szurkolói összekevertek minket saját játékosaikkal, így nagy éljenzésben részesültünk. Jóleső érzés volt, hogy magyar zászlókat is láttunk a nézőtéren.
- Hány gól esett abba a kapuba, ahol ön állt? 
Fábián Mihály: Három. Rooney, Messi és David Villa találatait is karnyújtásnyi közelségből láttam.
 
- Miket kaptak ajándékba?
Fábián Mihály: Michel Platini UEFA-elnöktől emlékplakettet, aztán emblémás pólót, táskát, sapkát. Kassai Viktor vezetőbíró pedig megajándékozott minket egy karórával.
 
- Ki volt a hivatalos ellenőr?
Fábián Mihály: A francia Marc Batta. Természetesen beszéltünk vele, miként a akót Hugh Dallas-szal és az olasz Pierluigi Collinával is. Egy-két napon belül megkapjuk az ellenőrzés eredményét, az nem titok, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályoznak minket.
 
- A lefújás után szót váltottak-e a szakvezetőkkel, Joseph Guardiolával és Sir Alex Fergusonnal? Fábián Mihály: Ez nem jellemző a BL-meccseken és most sem történt meg. Viszont bejött az öltözőnkbe és gratulált nekünk Orbán Viktor miniszterelnök. Örültünk szívből jövő szavainak!
 
- Elárulja, hogy mennyi volt a BL-döntő tarifája?
Fábián Mihály: A Bajnokok Ligája finálét nem pénzben mérjük? Egy ilyen megbízatásért bárki vagyonokat fizetne, csakhogy hivatalos szereplője lehessen a világ egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért labdarúgó mérkőzésének. Nos, én is így voltam és vagyok ezzel!

KÖSZÖNJÜK MISI!!


 

Hozzászólások: