Komoly pénzt lehet keresni..

Játékvezetőkről

2016-01-31 15:51:50
Bede Ferenc |

Pénz - forrás: index.hu
Forrás: index.hu - Pénz

Az összeg akár hétszámjegyű is lehet.

Sokszor hálátlan hivatás, mégis sokan vágynak játékvezetői karrierre. A legnagyobb bírók is egy alapfokú tanfolyammal kezdték. A négy hónapos kurzus ára tavaly 27 ezer, diákoknak húszezer forint körül mozgott.

- Régen abból lett játékvezető, aki 28-30 évesen abbahagyta a labdarúgást, és beiratkozott a tanfolyamra. Mára ez nem járható út. Egyre fiatalabb játékvezetők kellenek, legkésőbb 18-20 éves korban el kell kezdeni. Ebből kifolyólag már az előzetes labdarúgókarrier sem fontos, de a játék olvasásában előnyt jelent - mondta a Borsnak Bede Ferenc korábbi nemzetközi játékvezető. Akárcsak egy labdarúgónak, a játékvezetőnek is vannak elengedhetetlen tulajdonságai.

Bátran vágjon bele, aki jó irányító készséggel rendelkezik, és jól kommunikál. Ha ez már 18 évesen kialakul, akkor potenciális jelölt. Megfelelő fizikai állapot és később nyelvtudás is szükséges. Kevésbé megfelelő pálya ez annak, aki félénk, könnyen befolyásolható és lobbanékony - mondta a 271 NB I-es mérkőzést levezető Bede.

Annak ellenére, hogy a játékvezetésnek van árnyoldala is, a csapatok, a fantasztikus helyek motiválóak, és ne felejtsük el, hogy itthon egy profi játékvezető havi keresete átlagosan egymillió forint - ösztönzi a fiatalokat Bede Ferenc.

A lap összeállításából kiderül, hogy az élvonalban egy játékvezető 90, egy asszisztens pedig 60 ezer forintot kap egy nagypályás meccsért, ugyanez az összeg az NB II esetén 60 és 40, az NB III-ban 30 és 20 ezer forint.

A megyei bajnokságokban kisebb a juttatás: a megyei I. osztályban 12 és 8, a II. osztályban 10 és 7, a III. és IV. osztályban pedig 7 és 5 ezer forintot kapnak a játékvezetők, illetve az asszisztensek.

forrás: rangado.hu


Hozzászólások: