Megbukott a 6 játékvezetős rendszer?

Botrány

2017-01-05 05:56:11
Bede Ferenc |

Alavonal - Berger József - forrás: pmfc.hu
Forrás: pmfc.hu - Alavonal - Berger József

Nincs sok értelme a Kubatov Gábor által javasolt játékvezetői reformnak - nyilatkozta a Hír Televíziónak Bede Ferenc, volt nemzetközi játékvezető. Arra is emlékeztetett, hogy a Fradi-elnök javaslatainak egy része a nemzetközi szabályozás miatt megvalósíthatatlan.

A játékvezetői testület is össze volt zavarodva az elmúlt időszakban?  -  fogalmazott a Fidesz pártigazgatójaként is tevékenykedő Kubatov.

Mély nyomot hagyott benne az őszi, 2-2-re végződő Vasas-Ferencváros rangadó, amelyen Kassai Viktor négy büntetőt is megítélt, ebből hármat az angyalföldi gárda javára.

A Fradi a meccs után azt kérte az MLSZ-től, hogy a korábban a világ legjobbjának is megválasztott bírót tartsák távol a klub meccseitől. Évzáró sajtótájékoztatóján Kubatov Gábor még tovább ment: szerinte ideje fellépni a csapatát sújtó súlyos bírói tévedések ellen.

Azt fogjuk kérni, hogy a meccsjegyzőkönyveket hozzák nyilvánosságra, a meccsellenőri jelentéseket semmi titok nincs bennük hozzák nyilvánosságra. A bírói jelentéseket hozzák nyilvánosságra. A bíróknak van rádiójuk, a rádióforgalmazásba lehessen belehallgatni, hogy egy meccsen mit történik, és mi nem. A bírói értekezleteknek és a fegyelmi bizottság értekezleteinek a szó szerinti jegyzőkönyvét hozzák nyilvánosságra: ki mit nyilatkozott, és mivel indokolta. Úgy gondolom, hogy ez viszi előre a futball ügyét, pártoskodásnak ebben nincs helye -  jelentette ki a Ferencváros elnöke.

A Kubatov által említett jegyzőkönyvek egy része már most nyilvános, egy részüknél viszont a nemzetközi szabályozás tiltja a közzétételt  ezt Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető mondta a Hír TV-nek.

A jegyzőkönyv nyilvános, hiszen az MLSZ rendszerén meg lehet nézni. Az nem nyilvános, amit a játékvezető egy rendkívüli eseménykor, például kiállításkor leír, ez igaz, de az elmúlt évtizedekben soha nem volt nyilvános. És ne felejtsük el, hogy az UEFA-nak a tagja vagyunk, ahol vannak bizonyos normatívák, amelyeket előírnak számunkra a játékvezetésben, és abban ugyanúgy titkosak a játékvezetői jelentések.

Ezeket szerintem továbbra is ugyanígy kell kezelni. A másik a bírói értekezletekről szóló hanganyagfelvétel ? ugye a profi bíróknak van értekezletük, ahol konklúziókat vonnak le a fordulókról.

Gondoljunk bele, hogy a Ferencvárosnál is a taktikai értekezletet senki nem veszi fel, és nem adja ki a közönség számára, ahogy az a csapaté, ez ugyanúgy a játékvezetők belügye -  nyilatkozta Bede Ferenc.

Bár a korábbi játékvezető a Kubatov-listával nem ért egyet, a hazai játékvezetésben tapasztaltakon változtatna.

Érdemes a hat játékvezetős rendszeren -   ezt már Hemingway úr, a Honvéd tulajdonosa is említette - elgondolkodni, hogy van-e a tapasztalatok alapján értelme. Egy mérkőzésen tudomásom szerint négy ellenőr van: van egy játékvezető-ellenőr, van két asszisztensellenőr, van egy szuperellenőr. Négy ellenőr csak meg tudja fogalmazni azokat a dolgokat, amelyek a játéktéren történnek. Mivel a mai világban médiakontroll alatt van a játékvezetés az NB I-ben, mindent vissza lehet ellenőrizni-  véli Bede.

 

forrás: hirtv.hu


Hozzászólások: