Ők mehetnek? Avagy kiket kritizált Puhl

Botrány

2012-11-26 20:00:00
Puhl Sándor | Takács János |

Puhl Sándor - forrás:
Forrás: - Puhl Sándor

Puhl Sándor vasárnap ígéretet tett arra - sőt, megfogalmazása szerint "fenyegetett" -, hogy az ősszel sokat kritizált NB I-es játékvezetők közül a leggyengébben teljesítők a télen kikerülhetnek az élvonalbeli keretből, és tavasszal már csak az NB II-ben juthatnak szóhoz. Bár a korábbi bíró neveket természetesen nem említett, némi támpontot adhat a lefelé liftezők személyét illetően a pepsifoci.hu Birométer című rovata, amelyben folyamatosan nyomon követtük a világ egykori legjobb sípmester szájából elhangzott összes kritikát. Természetesen nem jelenthető ki biztosan, hogy a nyíltan elhangzott bírálatok alapján döntenek majd ebben az ügyben, de nyilvánvaló, hogy azok a játékvezetők, akik komoly kritikát kaptak Puhl Sándortól élő televíziós adásban, esélyesek lehetnek a visszasorolásra. Összeállításunkból kiderül, hogy a legutóbb a Lombard-Videoton találkozót követően elővett Takács János volt az első számú célszemély Puhl kritikáit illetően, a bírónak két alkalom is elég volt ahhoz, hogy a lista élére kerüljön. Az MLSZ játékvezetői bizottságának alelnöke által olykor keményebben, olykor csak finomabban megfedett játékvezetők között nagy neveket is találunk, és olyan is akadt, akinek egyszer elég volt hibáznia, hogy a ranglista élmezőnyébe kerüljön.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban sokat bírált NB I-es játékvezetők közül néhány számára komoly következménye lesz, lehet a sokszor bizony jogos kritikáknak, így lesznek olyan bírók is, akik a télen kikerülnek az élvonalbeli keretből - minderről Puhl Sándor, az MLSZ játékvezetői bizottságának alelnöke beszélt a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában.

A magyar bírók egyik főnöke tehát komoly következményeket ígért, neveket viszont nem említett, de talán kijelenthető, hogy sok mindent elárulhat az esetleges "kiszemeltek" személyét illetően az, hogy Puhl kiket vett elő szakértőként a fent említett magazinműsorban az ősz folyamán. Puhl összes játékvezetőkkel kapcsolatos megjegyzését folyamatosan nyomon követtük Birométer című rovatunkban, ahol a már ismert módon pontszámokkal is elláttuk az ex-bíró kritikáit, ez alapján most összesítettük, mely játékvezetők kerültek leginkább a fókuszba.

A Lombard Pápa-Videoton mérkőzést követően nem csak a fehérváriak, de Puhl is élesen kritizálta Takács Jánost, a találkozó játékvezetőjét, mondván nem csak Vinícius kiállítása bizonyult téves ítéletnek, de Tóth Bence piros lapja és két vendégtizenegyes is elmaradt, mindezt a maximális 5 ponttal értékeltük. Az ősz folyamán még egy bíró, Németh Ádám tudott ilyen pontszámot produkálni, érdekesség, hogy akkor is a Lombard egyik meccsén, a Ferencváros otthonában. Akkor Puhl szerint három Fradi-gólt megelőzően is téves ítéletek születtek.

A második kategóriába tartozó, meccset befolyásoló, így 3-as osztályzatot kapó ítélet a már említett Takács, illetve az egyik legismertebb magyar bíró, Szabó Zsolt nevéhez is fűződött. Előbbi a Jos Daerdent is alaposan felbőszítő ETO-Újpest találkozón mutatott teljesítményével (helytelenül megadott 11-es a vendégeknek és Stevanovic emlékezetes kifutása), utóbbi a Videoton-Honvéd (Torghelle fellökése és az elmaradt büntető+kiállítás) találkozón kapott kiemelt kritikát Puhltól.

Érdekes, hogy a már említett Szabó mellett több neves bíró (Kassai, Bognár) is többször Puhl célkeresztjébe, ám őket - Szabóval együtt - tévedéseik szintje és múltjuk alapján kizárhatjuk az esetlegesen lefokozásra kerülő játékvezetők közül.

BIROMÉTER EXTRA (a Puhl által kritizált bírók és a kritikák mértékei alapján):
8 Takács J.
5 Németh, Szabó Zs., Bognár T.
4 Berger J.
3 Iványi, Fábián, Böcskei, Becséri, Veizer, Andó-Szabó, Kassai, Erdős

Hozzászólások: