A Puhl-Vágner viszály miatt nem lesz ott a vb-n Kassai

Botrány

2014-01-20 12:15:35
Kassai Viktor | Puhl Sándor | Vágner László |

Puhl Sándor - forrás:
Forrás: - Puhl Sándor

Másfél évtizede két ember, Puhl Sándor és Vágner László szembenállása osztja puhlistákra és vágneristákra a magyar labdarúgó játékvezetők világát - ebben látja Kassai Viktor vb-kudarcának okát az NB I-rekorder Bede Ferenc korábbi játékvezető, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: Puhl volt a jobb topbíró, Vágner pedig a sokkal jobb vezető. Az MLSZ-nek most mérlegelnie kell, Kassait építi-e fel újra vagy új sztárbírót menedzsel nemzetközileg - ehhez Bede szerint Csányi Sándornak jól kell ismerni az elmúlt 14 év viszálykodását.

Bede Ferenc, a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában mondta el véleményét arról, szerinte Kassai Viktor miért nem vezethet a brazíliai világbajnokságon.

- Kassai Viktor kimaradásának oka a hivatalos magyarázat szerint a fiatalítás, azonban a nagy világversenyeken a nagy nemzetek szinte automatikusan képviseltetik magukat bíróikkal is. A kilenc európai bíródelegátus maradék három helyére pályáznak a kisebb fociországok, ezúttal került helyettünk török, svéd, szerb játékvezető a keretbe. Mi ennek az oka? Az elmúlt 14 évben két ember határozta meg a magyar játékvezetést: Puhl Sándor és Vágner László. Nagyszerű bírók mindketten, Puhl a jobb közülük. Más azonban a helyzet vezetőként. Ez a konfliktus nyomta rá a bélyegét a Kassai-ügyre is, ebben egyetértek Bozóky Imre korábbi MLSZ-elnökkel, csak más nézőpontból - mondta el Bede Ferenc.

- Játékvezetőként azt éreztem a Puhl-féle érában, amikor ő vezette az MLSZ bírói testületét, hogy valami nem működött jól a nemzetközi terepen. Keletre mentek a repülők velünk, komoly európai meccset ellenben alig kaptunk, sportdiplomáciánk nem volt túl acélos, nem voltunk ott vezetőbíróként a világversenyeken. Aztán Bozókyval együtt Puhl is távozott az MLSZ-vezetésből, Vágner lett a játékvezetői testület elnöke, s minden villámszerűen megváltozott: megfordultak a repülők, kaptuk a komoly nyugati meccsek sorát, Kassai mint Puhl felfedezettje megkapta a lehetőséget Vágnertől, aki nagyon jól menedzselte. 2006-10 között zseniális volt Vágner nemzetközi fellépése - véli az 1993-2010 közt bíráskodó Bede.

- Igen, igaz a felvetés: vannak puhlisták és vágneristák, e két ember harca nyomja rá a bélyegét másfél évtizede a magyar focibíróvilágra. Egyidősek, együtt lettek topbírók, hogy mi történt kettejük közt, nem tudhatom. Amennyivel jobb volt Puhl a pályán, legalább annyival jobb Vágner a tárgyalóasztalnál vezetőként. Hogy én vágnerista lennék? Ha valaki elmondja Magyarországon az álláspontját, máris rásütik a bélyeget. Ehhez képest én Vágner idejében hagytam abba, nem voltunk jó viszonyban, nem engedte, hogy folytassam, pedig szerettem volna, azóta sem beszéltünk. Próbálok tárgyszerű maradni - fűzte hozzá a korábbi FIFA-bíró.

- Ma Berzi Sándor vezeti a játékvezetői testületet, mert az elnöknek MLSZ vezetőségi tagnak kell lennie. Berzi pedig Puhlban bízik, megint fordult a kocka, Vágner kimaradt a vezetésből. Hogy van-e Kassai számára visszaút? Az Eb-n természetesen komoly esélye lesz, de már a vb-re is kéne készülni négy évre előre, felépíteni egy bírót. Ez lehet újra Kassai vagy menedzselni kellene egy másik játékvezetőt - a helyes utat az MLSZ vezetőinek kell megtalálnia ebben. Fontos ehhez, hogy Csányi Sándor elnök jól ismerje az elmúlt 14 év pontos történetét: ha a tanácsadói eddig nem mondták el neki, itt az ideje, hogy valaki elmondja - jelezte az NB I-es meccsszámrekorder Bede bíró


Hozzászólások: