Nem csak Kassai kudarca

Botrány

2014-01-16 11:40:08
Kassai Viktor | Puhl Sándor |

Fair-Play zászló - forrás:
Forrás: - Fair-Play zászló

Ha volt még valami, amire a magyar labdarúgás büszke lehetett, az a játékvezetés színvonala volt. A magyar sporttárs 2008-ban az olimpiai futballtorna, 2011-ben a Bajnokok Ligája döntőjét vezette, a 2010-es vb-n megkapta az egyik elődöntőt, s ott lehetett a másfél évvel ezelőtti, ukrán-lengyel közös rendezésű kontinenstornán is

Egyes vélekedések szerint éppen az Eb-n elkövetett, botrányt kavaró esete miatt maradt most ki a brazíliai keretből, de ha így lenne, nem kapott volna esélyt tavaly, a Bayern-Barcelona BL-elődöntőben, ahol aztán megint felróttak neki néhány súlyos hibát.

Akik ismerik a bíróküldés nemzetközi gyakorlatát, azt mondják, ezen tévedések nem sokat jelentenek. Ha rendesen működne, az MLSZ-sportdiplomácia legalább azt elérte volna, hogy Kassaiékat 10. (azaz tartalék) európai delegációként mégiscsak számításba vegyék.

A sportdiplomácia viszont nem működik. Nem veszik komolyan azt a játékvezetői szervezetet, amelynek olyan személy a vezetője, akinek nincs bírói képesítése. A magyar jb elnöke Berzi Sándor. Nem veszik komolyan azt a szervezetet, amelynek ugyan egy korábbi kiváló bíró a második embere, de aki szerencsejáték- és egyéb, nehezen tolerálható szenvedélyével kijátszotta magát a nemzetközi a pikszisből.

Puhl Sándor (merthogy róla van szó) ráadásul jb-alelnökként televízióban (szak)kommentál, ami alkalmasint szintén igen visszás. Nehéz komolyan venni továbbá azt a szervezetet, amely bevezeti a játékvezetők profi státuszát, de ennek semmiféle haszna nem mutatkozik a pályán, a bíráskodás színvonala nem emelkedik - sőt! Amiatt fölháborodni pedig, hogy Kassai annak dacára sem kap szerepet a nyári vb-n, hogy az IFFHS szerint ő volt tavaly a 3. legjobb játékvezető, teljességgel fölösleges.

A sportág történetével és statisztikájával foglalkozó szövetség nem egy fajsúlyos tömörülés, 97-ben például úgy találta legjobbnak Puhlt, hogy abban az évben féléves kényszerpihenőre ítélték egy súlyos szabálytalanság megtorlatlanságáért, s ennek nyomán a franciaországi vb-n - noha négy évvel korábban döntőt vezetett - ott sem lehetett…

2013 a magyar futball történetének legborzalmasabb éve volt. A kudarcok sora azonban csak nem ér véget.

V. T. R.

URL: http://nepszava.hu/cikk/1008066-a-legjobb-magyar-biro-sem-vesz-reszt-a-vb-n

 


Hozzászólások: