Bede: elvárják a hazai pályát

Játékvezetőkről

2013-07-28 18:16:02
Bede Ferenc |

Bede Ferenc (ZTE) - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc (ZTE)

Papíron szó sem lehet róla, sokak fejében mégis létezik a hazai pálya íratlan szabálya. Nemcsak a szurkolók, de gyakran a csapatok is elvárják, hogy a játékvezetők kicsit támogassák meg őket a saját pályájukon, és bár a bírók a legtöbbször megpróbálnak pártatlanok maradni, nem mindenki bír ellenállni a nyomásnak. Az is előfordul, hogy valaki annyira el akarja kerülni látszatot, hogy már a vendégek javára kezd el tévedni.

A magyar labdarúgás történetében a legtöbb, 271 első osztályú mérkőzést vezető Bede Ferenc szerint egy régi jelenségről beszülünk, és nemcsak a szurkolók, de a játékosok fejében is ott van, hogy a saját környezetükben jár nekik némi támogatás.

"A hazai csapatok általában elvárják, hogy a kétes ítéleteket számukra pozitívan ítéljék meg. Egy soknézős mérkőzésen a szurkolói nyomás hathat a bírókra, és ezt a játékosok is megérzik olyankor. De ez bírófüggő, kérdés, ki hogyan viseli, és miként képes legyűrni" - mondta.

Szerinte az a jó bíró, aki ezeket a helyzeteket tudja kezelni, aki nemcsak 3-0-s hazai előnynél hoz ítélet könnyű szívvel, de ha úgy adódik, 0-0-nál is megad a vendégeknek egy büntetőt.

"Nekem is volt emlékezetes meccsem, a 2002. szeptember 1-jei FTC-MTK csata kegyetlen volt, tízezer néző szurkolt az Üllői úton, és a játékosok is nagy pressziót gyakoroltak rám. Emlékszem, hogy Dragónert kiállítottam a Fradiból, majd micsoda véletlen, december elsejére engem jelöltek ki az MTK-Fradira is, ott meg az MTK-s Komlósinak adtam piros lapot.

A cikk eredeti terjedelemben elolvasható az origo.hu oldalon!


Hozzászólások: